Algemeen: hoog Nilüfer bepaalt de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen. Met een van noordwest naar west tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt toenemend warme lucht aangevoerd. Met de zuidwestelijke stroming wordt na woensdag ook weer vochtigere lucht aangevoerd en met toename van de luchtvochtigheid nemen ook de onweerskansen weer toe!

Verdere stijging van temperatuur (en onweerskansen)

Inmiddels heeft hoog Nilüfer zijn vleugels over grote delen van Europa en de Alpen uitgespreid en is het kwik ondersteund door volop zonneschijn weer flink opgelopen. In de Alpen stegen de middagtemperaturen gisteren met veel zon naar 25 tot 29 graden en wat het een prima zomerdag.

Afgezien van enkele wolken(velden) volop zon gisteren n de Alpen. Bron NASA Worldview

Ook in de bergen was het met de droge lucht genieten van schitterende vergezichten en staalblauwe luchten. Wat meer wolken(velden) dreven aan de noordkant als ook aan de zuidkant en in het oosten over, en vooral wanneer de zon even niet scheen was het vooral aan de oostelijke noordkant toch nog relatief koel. Neerslag werd echter nergens meer gemeld. Een kleine impressie van de maandag;

Valtournenche -Bec-Carre
Plateau-rosa- Cervino
Chamonix-les-Houches
Chamonix- Aiguille-du-Midi
Seiseralm
Hochgurgl Ötztal. Genomen van Top Mountain Star. Via Jeroen Verhelst “Toerist in het Ötztal“.

Na een frisse nacht gaat het kwik morgen met een meer westelijke hoogtestroming verder aan zijn opmars beginnen. Met veel zon stijgt het kwik naar 25 tot 32 graden, in het oosten in de nog aanwezige wat koelere lucht naar 18 tot 26 graden. Het nulgraden niveau varieert tussen 4000 westen en 3500 meter in het oosten.

De door de dagelijkse gang en orografie ontstane stapelwolken kunnen in bergen in de loop van de middag heel lokaal het buien stadium bereiken. Vooreerst zijn de onweerskansen in de vrij droge lucht echter nog niet bijzonder groot.

Actuele radarbeeld van 08h50. Via Wetteronline.de

Dat gaat met het verdere verloop van de week echter veranderen. Het zomer-hoog Nilüfer verplaatst zijn zwaartepunt namelijk wat verder weg over oost Europa en boven west Europa zien we de druk wat vervlakken. Tegelijkertijd zien we een hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan afzakken. Tussen beide sturende druksystemen draait de hoogtestroming verder door naar zuidwest en neemt vooral in de westelijke Alpen de luchtvochtigheid weer toe.

GFS voor zaterdagmiddag. Ook dan bevinden we ons aan de warme kant van de jetstream en een uitzakkende hoogtetrog (laag) op de Atlantische Oceaan

De aangevoerde lucht vanuit de subtropen is niet alleen nog warmer maar ook toenemend onstabiel van opbouw en dat betekent dat de bereidheid van de atmosfeer voor het ontwikkelen van onweersbuien een stuk groter zal zijn. Dit zal vooral het geval zijn in het westen, hoe verder naar het oosten hoe droger en stabieler de atmosfeer. Toch kunnen ook hier boven de bergen enkele (geïsoleerde) warmte onweders ontstaan.

Tot zondag gaan de temperaturen dagelijks in de lift en wordt het op uitgebreide schaal weer tropisch warm. De hoogste temperaturen zijn voor het oosten en zuidoosten weggelegd, lokaal kan het daar zelfs 35 tot 36 graden worden! Ook in de bergen blijft het kwik op een hoogzomers niveau liggen met een vorstgrens die meest tussen de 4000 en 4200 meter ligt.

T850 hPa prikpunt Salzburg
en de vorstgrens

Na het weekend lijkt de hitte dan weer te worden getemperd, het is echter nog onzeker in welke mate en timing.  (zie hieronder GFS ensembles, de zwarte dikke lijn is het gemiddelde en kan als meest waarschijnlijk oplossing worden genomen.  De komende dagen zullen duidelijke moeten gaan maken hoe het éön en ander in zijn werk zal gaan en of  het met het warme zomerweer dan uitieindelijk toch voorbij is.

Voorlopig gaan we eerst nog lekker lekker nazomeren, met die tropische toestanden wel goed de lucht in de gaten want met die onweersbuien weet het maar nooit! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 575 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer