Advertentie 

Algemeen: hoog Nilüfer bepaalt de komende dagen het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen. Met een van noordwest naar west tot zuidwest draaiende hoogtestroming wordt toenemend warme lucht aangevoerd. Met de zuidwestelijke stroming wordt na woensdag ook weer vochtigere lucht aangevoerd en met toename van de luchtvochtigheid nemen ook de onweerskansen weer toe!

Verdere stijging van temperatuur (en onweerskansen)

Inmiddels heeft hoog Nilüfer zijn vleugels over grote delen van Europa en de Alpen uitgespreid en is het kwik ondersteund door volop zonneschijn weer flink opgelopen. In de Alpen stegen de middagtemperaturen gisteren met veel zon naar 25 tot 29 graden en wat het een prima zomerdag.

Afgezien van enkele wolken(velden) volop zon gisteren n de Alpen. Bron NASA Worldview

Ook in de bergen was het met de droge lucht genieten van schitterende vergezichten en staalblauwe luchten. Wat meer wolken(velden) dreven aan de noordkant als ook aan de zuidkant en in het oosten over, en vooral wanneer de zon even niet scheen was het vooral aan de oostelijke noordkant toch nog relatief koel. Neerslag werd echter nergens meer gemeld. Een kleine impressie van de maandag;

Valtournenche -Bec-Carre
Plateau-rosa- Cervino
Chamonix-les-Houches
Chamonix- Aiguille-du-Midi
Seiseralm
Hochgurgl Ötztal. Genomen van Top Mountain Star. Via Jeroen Verhelst “Toerist in het Ötztal“.

Na een frisse nacht gaat het kwik morgen met een meer westelijke hoogtestroming verder aan zijn opmars beginnen. Met veel zon stijgt het kwik naar 25 tot 32 graden, in het oosten in de nog aanwezige wat koelere lucht naar 18 tot 26 graden. Het nulgraden niveau varieert tussen 4000 westen en 3500 meter in het oosten.

De door de dagelijkse gang en orografie ontstane stapelwolken kunnen in bergen in de loop van de middag heel lokaal het buien stadium bereiken. Vooreerst zijn de onweerskansen in de vrij droge lucht echter nog niet bijzonder groot.

Actuele radarbeeld van 08h50. Via Wetteronline.de

Dat gaat met het verdere verloop van de week echter veranderen. Het zomer-hoog Nilüfer verplaatst zijn zwaartepunt namelijk wat verder weg over oost Europa en boven west Europa zien we de druk wat vervlakken. Tegelijkertijd zien we een hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan afzakken. Tussen beide sturende druksystemen draait de hoogtestroming verder door naar zuidwest en neemt vooral in de westelijke Alpen de luchtvochtigheid weer toe.

GFS voor zaterdagmiddag. Ook dan bevinden we ons aan de warme kant van de jetstream en een uitzakkende hoogtetrog (laag) op de Atlantische Oceaan

De aangevoerde lucht vanuit de subtropen is niet alleen nog warmer maar ook toenemend onstabiel van opbouw en dat betekent dat de bereidheid van de atmosfeer voor het ontwikkelen van onweersbuien een stuk groter zal zijn. Dit zal vooral het geval zijn in het westen, hoe verder naar het oosten hoe droger en stabieler de atmosfeer. Toch kunnen ook hier boven de bergen enkele (geïsoleerde) warmte onweders ontstaan.

Tot zondag gaan de temperaturen dagelijks in de lift en wordt het op uitgebreide schaal weer tropisch warm. De hoogste temperaturen zijn voor het oosten en zuidoosten weggelegd, lokaal kan het daar zelfs 35 tot 36 graden worden! Ook in de bergen blijft het kwik op een hoogzomers niveau liggen met een vorstgrens die meest tussen de 4000 en 4200 meter ligt.

T850 hPa prikpunt Salzburg
en de vorstgrens

Na het weekend lijkt de hitte dan weer te worden getemperd, het is echter nog onzeker in welke mate en timing.  (zie hieronder GFS ensembles, de zwarte dikke lijn is het gemiddelde en kan als meest waarschijnlijk oplossing worden genomen.  De komende dagen zullen duidelijke moeten gaan maken hoe het éön en ander in zijn werk zal gaan en of  het met het warme zomerweer dan uitieindelijk toch voorbij is.

Voorlopig gaan we eerst nog lekker lekker nazomeren, met die tropische toestanden wel goed de lucht in de gaten want met die onweersbuien weet het maar nooit! Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 580 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier