Algemeen: het weekend staat in het teken van zeer warme luchtmassa’s welke door invloed van een hoogtelaag toenemend onstabiel van opbouw worden. Volgende week zorgen (onweers)storingen in tempi van west naar oost voor enige afkoeling. In het weekend van het westen uit herstel van het warme zomerweer.

Vanaf zondag enige afkoeling en pittige onweersbuien

Ook gisteren stond weer in het teken van zeer warm zomerweer en opnieuw steeg het kwik op uitgebreide schaal naar tropische hoogtes. In Zwitserland steeg het kwik lokaal tot bijna 35 en in Oostenrijk tot bijna 34 graden. Met een wat toegenomen luchtvochtigheid (dauwpunten tot 20 graden aan de noordkant en 24 graden aan de zuidkant) was het voor het gevoel echter nog warmer (broeierig)

Getriggert door hoogtetrog ontstonden er vooral in de middag en avond weer lokale regen en onweersbuien waarbij er in korte tijde veel neerslag viel en ook hagel viel. De meest actieve buien ontwikkelden zich door toedoen van een slepende storing met name boven de oostelijke Alpen, naar het westen toe was de bereidheid tot buien een stuk kleiner tot nihil.

In de loop van de dag ontstonden er ook boven de Dolomieten fikse onweerscomplexen. Foto via Twitter Dieter Peterlin‏ @DieterPeterlin
En lokaal (groene driehoeken) viel er ook hagel met hagelstenen die een doorsnee van 4 tot 6 cm bereikten. Via Twitter Manuel Oberhuber‏ @manu_bx

Voorlopig zijn we nog niet af van het zeer warme broeierige zomerweer en de regen en onweersbuien. De buien worden zowel getriggerd door de dagelijkse gang (opwarming zon) als ook door (zwakke) storingsinvloeden (hoogtelaag).

Barre tijden voor de Alpengletsjers, 2017 zou weleens een record jaar kunnen gaan worden vwb het smelten (massa verlies) van de gletsjers

Het weekend staat in het teken van zeer warm zomerweer en de zon zal krijgt vooral op zaterdag veel speelruimte. De temperaturen stijgen opnieuw naar tropische 30 tot 35 graden, op 2000 meter wordt het 18 en op 3000 meter een graad of 9. De vorstgrens vinden we terug om circa 4100 meter.

Na een deels tropische nacht gaat het vandaag zaterdag weer hoog zomers verder waarbij de kans op het ontstaan van onweersbuien wat minder groot zal zijn dan gisteren. De kans op lokale pittige warmte onweders in de middag en avond blijft echter bestaan. De oostelijke Alpen hebben aanvankelijk nog te maken met de restanten (bewolking / neerslag ) van de onweersbuien.

Radarbeeld Alpen 05h30 / Bron WetterOnline.de
Ook vannacht hielden zich boven de oostelijke Alpen nog enkele onweersbuien op. Mooi te zien ook een onweerscel ten oosten van de Bodensee tijdens het ochtendgloren. Via Twitter Daniel Gerstgrasser‏ @danivumalvier

Zondag wordt de atmosfeer vooral in het westen en zuiden met de aanvoer van vochtigere lucht vanuit het zuidwesten weer onstabieler van opbouw en daarmee nemen de onweerskansen weer toe.

GFS zondagmiddag. Van het westen uit onweersbuien op nadering Frans laagje

De noordoostelijke en oostelijke Alpen verblijven in de wat drogere en stabielere lucht en daar is de buienkans een stuk kleiner. De temperaturen kunnen zondag nog wat hoger gaan uitpakken, dit geldt met name voor de noordkant waar een waar een (lichte) Südföhn fase de temperaturen nog een extra steuntje in de rug zal geven.

GFS zondagmiddag T850hPa,, vooral in het oosten wordt het bloedje heet

Afkoeling
Maandag en ook dinsdag gaat het door toedoen van een koufront vooral in de westelijke Alpen wat afkoelen. Het blijft met 23 tot 28 en in het zuiden met Nordföhn echter zomers warm. Op nadering en passage van het koufront krijgen we te maken met regen en onweersbuien die lokaal veel neerslag kunnen gaan opleveren.

Tijdens de zwaarste buien dient ook rekening te worden gehouden met hagel en zware windstoten. Het oosten en zuidoosten verblijven opnieuw in wat rustiger vaarwater, in de aanwezige zeer warme lucht is het er zeer warm en toenemend ook broeierig!

Woensdag is het met 20 tot 28 graden overal een stuk koeler en voor velen ook een stuk aangenamer. In het oosten en zuidoosten moet nog rekening worden gehouden met onweersbuien, naar het westen toe duidelijk afnemende buienkansen en weer meer zon. De noordkant houdt meer bewolking waaruit lokaal nog een bui kan vallen.

GFS donderdag 00h00. De (zee) warme lucht trekt zich ten zuiden van de Alpenhoofdkam terug. Zeer heet wordt het in het westelijke Middellandse Zee gebied
Goed te zien de dalende trend op 850 hPa voor de komende week (prikpunt Oberstdorf)
Als ook voor de vorstgrens

Op vrijdag zien we vanuit het noordwesten een volgend koufront naderen (samenhangen met een inkomende hoogtetrog) en nemen de neerslagkansen (buien) weer toe. Net als gisteren laten de modellen ook vandaag een apart (hoogte)laag vanuit de hoogtetrog afsnoeren. Dit laag zal verder naar de Adriatische Zee /Balkan trekken en zou vooral zaterdag de (oostelijke) Alpen beïnvloeden waarbij er neerslag van betekenis kan gaan vallen.

Afgesnoerde hoogtelaag zondagochtend volgens het GFS model. Vooral naar het oosten toe kan er veel neerslag gaan vallen!

De westelijke Alpen krijgen van west naar oost te maken met een uitloper van het Azorenhoog en de overgang naar opnieuw warmer en zonnig zomerweer. Maandag zouden dan ook de oostelijke Alpen moeten volgen.

GFS ensembles prikpunt noordelijke (centrale) Alpen. Vooral de hoofdrun (zwart) kent een nogal grillig verloop (neerslag) en daarmee dus nog de nodige onzekerheid!

Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen vervolgen. Vanuit een onbewolkt Oberwallis een fijn weekend gewenst.


UV – Index

De UV index kan in de bergen waardes tussen de 8 (1000 meter hoogte)  en 11 (3000m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 225 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer