Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; onder invloed van hoog – Yvonne -,  vandaag met kern boven midden Europa, wordt er steeds warmere / hete lucht naar het noorden en oosten toe op transport gezet. De luchtmassa’s zijn stabiel van opbouw en met volop zon stijgt het kwik tot tropische hoogtes. Tegen het einde van de week en in het weekend stroomt er weer vochtigere lucht binnen en daarmee nemen de onweerskansen weer toe en wordt de hitte (tijdelijk?) weer wat getemperd.

Donderdag hoogtepunt hittegolf, lokaal 38 tot 39 graden

Een zwakke storing (koufront) trok zondag van west naar oost over de Alpen. In de westelijke Alpen viel daarop vooral in de nacht van zaterdag op zondag en deels nog op zondag ochtend neerslag.

Dreigende wolkenluchten boven de Aletsch en Aerner Alpen zaterdag op nadering van een (zwakke) storing. Foto genomen vanaf Rosswald (1800m)

De oostelijke Alpen hadden juist overdag te maken met regen en onweersbuien, in de westelijke Alpen werd het daarentegen droog en zonnig onder invloed van luchtdrukstijgingen.

De temperaturen stegen al gelang zon of bewolking naar 23 tot 28 graden en in het inner Alpine Wallis en het zuidelijke Tessin naar 30 tot 33 graden. De vorstgrens varieerde tussen de 4100 meter in het westen en zuiden en 3700 meter in het noorden en oosten.

Naters Oberwallis met blik op het Glishorn en de Simplon

Afgelopen nacht koelde het al duidelijk minder af en lokaal kon men aan de zuidkant alweer een tropennacht noteren. Vandaag neemt de invloed van hoog Yvonne met kern boven centraal Europa verder toe en kan het kwik met veel zon oplopen naar 23 tot 31 graden en lokaal zijn 33 tot 34 graden mogelijk (Wallis).

Knalblauw zal het echter vandaag nog niet overal worden door overtrekkende (hogere) wolkenvelden en meest vlakke stapelwolken in de bergen. In oostelijke zuidelijke Alpen zouden deze heel lokaal nog tot een buitje kunnen uitgroeien.

Radarbeeld Europa 09h00

Vanaf dinsdag schuift het hoog met zijn as nog iets verder op naar het oosten en daarmee kan vanuit het zuiden nog warmere (hetere) lucht vanuit het zuiden naar het noorden en noordoosten gaan uitstromen.

De temperaturen gaan met volop zon verder in de lift, dinsdag en woensdag wordt het op uitgebreide schaal 32 tot 34 graden en lokaal ook nog meer (Wallis). Donderdag lijkt het hoogtepunt van de hittegolf te worden bereikt en wordt het met 35 tot 38 graden bloedje heet.

GFS T850 hPa (1500 meter) voor donderdag.
T850 hPa donderdagmiddag, lokaal stijgt het kwik tot 23 a 25 graden, voldoende voor lokale 37 tot 39 graden in de lagere delen en dalen

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook voor de Alpengletsjers breken weer barre tijden aan. Onder invloed van een warme hoogterug stijgt het 500 hPa vlak naar bijna 6000 meter en met een temperatuur van slechts – 6 tot -8 graden is het ook voor die hoogtes bijzonder warm. De vorstgrens stijgt naar maar liefst 4800 a 4900 meter en mogelijk zelfs naar 5000 meter.

Grote Aletsch Gletsjers, de komende dagen wordt het weer “zweten” in de bergen

De aangevoerde lucht is niet alleen zeer warm maar ook droog waardoor de onweerskansen klein zijn. Een lokaal warmte onweder in de loop van de middag en met voorkeur voor de bergen rond de Alpenhoofdkam blijft echter op de loer liggen.

De kans op een lokaal warmte onweder met voorkeur voor de bergen blijft op de loer liigen. GFS neerslag donderdagmiddag

Tegen het einde van de week en in het weekend verplaatst het zwaartepunt van het zomerhoog – Yvonne – zich verder richting Scandinavie liggen en het Azorenhoog boven de vertrouwde plek. Tegelijkertijd probeert en hoogtetrog (lagedruk) zich tussen beide systemen richting west Europa door te wurmen. Het is nog niet geheel duidelijk of, dan wel in welke mate dit zal gaan plaatsvinden.

GFS 500 hPa zaterdag 27juli met de lagedruk die vanaf de Atlantische Oceaan richting west Europa uitbreidt

Hoe dan ook gaat er van het noordwesten en westen vochtigere lucht binnen stromen waardoor de atmosfeer toenemend onstabiel van opbouw wordt. Dit zal zich gaan vertalen in meer wolken en stijgende onweerskansen en gaan ook de scherpe kantjes van de hittegolf er af, dit geldt speciaal voor de westelijke Alpen. De oostelijke en deels ook zuidelijk Alpen zullen in mindere mate met de afkoeling te maken krijgen

GFS ensembles westelijke Alpen
GFS ensembles oostelijke Alpen

Hoe (en of) dit allemaal in zijn werk zal gaan en of het met de hittegolf dan weer gedaan is zullen de komende dagen duidelijk moeten maken. Daarover dan later meer! Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Blik vanuit de weerkamer in Termen Oberwallis richting het westelijke Rhonedal

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 452 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier