Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  zwakke hogedruk invloed zorgt vandaag vrijdag voor zonnig en (zeer) warm zomerweer. In de loop van de zaterdag krijgen we te maken met de invloed van een koufront behorende bij depressie – Yap – en krijgen we te maken met regen en onweersbuien. Zondag stroomt weer drogere lucht over de Alpen uit, het zuiden verblijft in warmere vochtigere onstabiele luchtmassa’s . Na een korte föhnfase volgt in de loop van de maandag een volgend koufront met lokaal pittige regen en onweersbuien. Vanaf dinsdag afnemende buienkansen en minder warm.

Warm, zaterdag en maandag onweersbuien. Dinsdag vooral in noorden afkoeling, afnemende onweerskansen

Na de regen en onweersbuien van de afgelopen dagen met lokaal noodweer kon de atmosfeer gisteren onder invloed van een inschuivend tussenhoog weer tot rust komen en werd het na nog wat rest bewolking en Hochnebel in de ochtend gisteren een heel fraaie zomerdag. Met de aanvoer van weer warmere lucht en ondersteund door de nog krachtige zon steeg het kwik weer rap naar de 24 tot 30 graden.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte, Vooral het oosten had nog te maken met meer bewolking en wat neerslag (buien)

De oostelijke centrale en zuidelijk Alpen  hadden nog te maken met wat onstabielere luchtmassa’ en daar viel lokaal nog een (onweers-)buitje. In de late avond en nacht doofden de buien door gebrek aan voeding weer uit en werd het ook hier droog en klaarde het steeds verder op.

Het Kleinwalsertal, foto vanaf einde dal op 1500m. Foto Hans ter braak Twitter @hansterbraak

Vandaag belooft het onder invloed van een zwak tussenhoog – Andrea – overal een op en top zomerdag te gaan worden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt er droge en nog warmere subtropische lucht aangevoerd en stijgt het kwik naar 28 tot 34 graden.

Radarbeeld Europa . Via WetterOnline.de

Ook in de bergen is het door een inschuivende warme hoogte-rug zeer zacht. Zo wordt het op 500 hPa vlak, vandaag op circa 5800 meter hoogte, slechts -8 graden en vinden we de vorstgrens terug op 4500 tot 4800 meter. Op het 850 hPa vlak (circa 1510 meter) komt het kwik op 21 tot 24 graden te liggen.

GFS 500 hPa voor vanmiddag met op 500 hPa slechts -6 tot -8 graden
Op 1500 meter gaat het richting de 23 a 24 graden

Omdat de lucht droog is en we te maken hebben met (zwakke) hogedruk invloed en een inversie zullen de stapelwolken niet tot het buien stadium kunnen uitgroeien. Mocht er toch een regen of onweersbui ontstaan dan is de kans het grootst langs de westelijke Alpenzuidkant en later op de dag in het noordwesten van Zwitserland en de Jura!

GFS neerslag vrijdagavond

Zaterdag neemt op nadering van een frontensysteem (koufront) behorende bij depressie Yap op web van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee.

Depressie Yap gisteren gezien vanuit de ruimte, Het systeem trekt de komende dagen verder naar het noordoosten

De kans op regen en onweersbuien weer toe. het langst zonnig en droog blijft het in de zuidoostelijke Alpen. Met het instromen van wat minder warme lucht wordt het niet meer zo warm en is het met 23 tot 28 graden meest wel gedaan. Uitzondering daarop voor het oosten en zuidoosten, hier kan het kwik in de nog drogere en warme lucht met veel zon nogmaals oplopen tot 33 a 36 graden.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zondag stroomt er achter het koufront weer drogere lucht binnen. We hebben dan te maken met een mix van stapelwolken en zon en het kwik stijgt naar 23 tot 28 graden. De zuidkant heeft te maken met warmere maar ook vochtigere lucht en hier kan er lokaal een regen of onweersbui ontstaan. Later op de dag in de westelijke Alpen vanuit het noordwesten stijgende kans op een regen of onweersbui. De oostelijke Alpen houden het zondag waarschijnlijk droog en hier wordt het met 26 tot 33 graden ook een stuk warmer.

Ook maandag hebben we nog te maken met een tweedeling. Terwijl de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen te maken gaan krijgen met een koufront met regen en onweersbuien. Prefrontaal met een een opkomende Föhn en met name in de oostelijke delen van de Alpen belooft het dan met veel zon nogmaals zeer warm (heet) te gaan worden. Lokaal kan het kwik stijgen naar 34 tot 37 graden (hoogste voor de oostelijke regionen)

GFS 850 hPa voor maandag met de afkoeling in het westen en noorden en de nog zeer warme (hete) zuid(oostelijke) Alpen

Vanaf dinsdag komen we dan geleidelijke in weer wat rustiger vaarwater terecht. De weersverbetering hebben we te danken aan een uitloper van het Atlantische hoog. Ook de invloed van de hoogtetrog neemt verder af. De luchtmassa’s zijn niet alleen droger maar ook minder warm en dat resulteert in heel aangename zomerse 18 tot 22 graden, in het zuiden en de oostelijk regionen als ook inner-alpin (Wallis) een aantal graden hoger. De kans op een lokale bui blijft aanwezig, dat geldt met name voor de zuidkant in de warmere en vochtigere lucht.

GFS 850 hPA voor donderdag 15 augustus met de verdere afkoeling

Zonaal verdere afkoeling
In het verdere verloop houden we een straffe westelijke hoogtestroming (zonaal) met een jet die zicht meest ten noordelijk van de  Alpen ophoudt. De Alpen verblijven dan in het overgangsgebied tussen de koelere lucht in het noorden en warmere lucht in het zuiden van Europa.

GFS 200 hPa met de windsnelheid in knopen. De rode kleuren verraden het verloop van de jetstream en het sterk zonale karakter (west-oost)

In hoeverre Atlantische depressies met hun storingen ook de Alpen zullen gaan beïnvloeden of dat misschien toch de warmere lucht de Alpen weer wat terrein richting het noorden kan gaan pakken gaan we de volgende dagen in kaart brengen. Een nieuwe hittegolf is echter ook vandaag niet uit de kaarten op te maken, daarvoor met name naar het noorden toe al eerder een beetje herfstachtige trekjes!

GFS ensembles centrale noordelijke Alpen

Tot zover voor deze vrijdag, een heel fijne dag gewenst, blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, met een actuele temperatuur 16.9 graden.

Blik vanuit de weerkamer in Termen over het westelijke Rhonedal in Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 477 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer