Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  tussen een depressie boven de Noordzee – Fritz – en hogedruk boven oost Europa en de Middellandse Zee liggen de Alpen tot in het weekend in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer warme maar ook onstabiele lucht wordt aangevoerd. Zondag passage koufront met op uitgebreidere schaal regen en onweersbuien en markante afkoeling. Vanaf dinsdag – woensdag waarschijnlijk weer (sterk) oplopende temperaturen maar ook sterk toenemende onzekerheid door afsnoerend hoogtelaag midden Europa

Geleidelijk minder heet, weekend verdere afkoeling

De hittegolf met extreem hoge temperaturen heeft gisteren zijn climax bereikt. Het warms (heetst) werd het in de oostelijke delen van de Alpen met als hotspot de omgeving van Wenen. Het weerstation in Wenen meldde gistermiddag 38.9 graden als maximum. In Zwitserland ging Wallis aan de kop met als topper Saxon met een maximum temperatuur van 37.3 graden. Ook in de bergen was het extreem warm met zelfs tot een hoogte van 2400 meter lokaal nog temperaturen van 20 graden. Het koudst was het op het Kleine Matterhorn (3870m) waar het kwik rond een graad of 5 lag.

Blik richting lac d’Annecy – Taillefer Via Savoie Mont Blanc‏ @SavoieMontBlanc
Verkoelende bergen! Pas de #Canicule 2800m Alpe d’Huez ☀️ @alpedhuez 2 aug.

En dan nog even een klein rondje vakantie kiekjes van onze eigen Alpenweer team / weermannen

Lac de Serre Poncon in de Franse zuid Alpen – Sander van Engelen
Sloveense Alpen – Maarten Minkman
Frankrijk Sarlat-la-Canéda / Dordogne – Remco Mienis
Andalusië , graadje of 43 outside meldde Lander van Tricht eerder in juli

In de middag en avond zorgden lokale onweersbuien in de oostelijke (Oostenrijkse) en westelijke (Franse) Alpen voor een welkome afkoeling. Algemeen bleef het echter ook in de avond nog zeer warm. Om 20h00 werd er op uitgebreide schaal nog 30 tot 35 graden gemeld en rond middernacht nog 25 tot 30 graden. Ook de nacht verliep weer zeer warm met temperaturen die op uitgebreide schaal ver boven de 20 graden lagen (tropennacht)

Luftmassengrenze
Nog steeds zien we op de kaarten lage druk boven de Atlantische Oceaan en Scandinavie en de hoge druk boven oost Europa en zuid Europa. Daartussen in de frontale zone met de koelere lucht ten noorden en westen en de (zeer) warme subtropische lucht ten zuiden daarvan. Tot in het weekend verblijven grote delen van zuid en oost Europa inclusief de Alpen aan de warme kant van het geheel.

Isobaren en frontenkaart DWD voor vandaag 12h00

Eerst nog tropisch
Met de zuidwestelijke hoogtestroming stroomt ook vandaag en morgen nog zeer warme maar niet meer zo hete lucht over de Alpen uit en vooral de noordelijke Alpen gaan de afkoeling aan merken. Wolkenvelden trekken vanaf de ochtend over de noordelijke Alpen en met voorkeur voor het noordoosten valt er een bui of neerslag uit. Extreem warm wordt het vanmiddag nogmaals in de uiterste (zuid)oostelijke delen van Oostenrijk. Hier kan het kwik opnieuw tot 38 a 39 graden oplopen, elders wordt het 28 tot 30 graden,  inner-alpin en aan de zuidkant 30 tot 34 graden. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 17 en 23 graden en de vorstgrens ligt vandaag ergens rond de 4500 meter.

Radarbeeld 08h00. Via WetterOnline.de

De opbouw van de atmosfeer aan de noordkant en met name naar het oosten toe labiel van opbouw waardoor vooral hier de kans op pittige onweersbuien die door de dagelijkse gang en orografie getriggerd worden behoorlijk groot is. Deze zullen zich in eerste instantie weer boven de bergen ontwikkelen en met het verloop van de middag en avond dan ook elders uitbreiden. Lokaal kunnen de zwaarste buien gepaard gaan met sterke regenval, hagel en zware windstoten met “Unwetter potentiaal” (gevaar voor noodweer). In de nacht door gebrek aan voeding dan algemeen weer afnemende buienactiviteit.

Hoogtetrog / Koufront 
In de loop van het weekend (zondag) gaat een eerste afzakkende Atlantische hoogtetrog inclusief koufront van west naar oost en noord naar zuid voor een verdere afkoeling en neerslag zorgen.

Theta E kaart voor zondag die mooi de verschillende luchtmassa’s laten zien.

Na een tijdelijke stabilisering en weer wat warmere fase op de maandag (vooral oosten) volgt dinsdag / woensdag van west naar oost een tweede hoogtetrog en koufront.

Voor het eerste koufront uit wordt het zondag / maandag in het oosten nogmaals tropisch, in de koelere Atlantische lucht die al in het westen binnenstroomt zal het na al die hitte met 15 tot 24 graden een heel stuk koeler aanvoelen. Naar het oosten toe algemeen een stuk hogere temperaturen en ook  de zuidkant is zondag Wetter begünstigt door een opkomende Nordföhn.

Hieronder de T850 en vorstgrens trend prikpunt noordkant Zwitserse Alpen (Engelberg)

Vooral tijdens passage van frontale storingen gaat er (buiige) neerslag vallen. Vanaf woensdag met stijgende luchtdruk dan weer overgang naar stabielere condities met meer zon en geleidelijk weer stijgende temperaturen.

De afzakkende koudere lucht vanuit het NW (hoogtetrog) is ook mooi af te leiden a.d.h.v de sneeuwvalgrens (kaart voor dinsdag op woensdag nacht)

Hoogtelaag
Vanaf woensdag wordt de verwachting echter ook behoorlijk onzeker waarbij zowel (heel)warme als ook koelere en onbestendige scenario’s tot de mogelijkheden behoren. De laatste uitdraai van het GFS laat rond het midden van de week uit de tweede hoogtetrog een apart hoogtelaag naar het zuiden (Frankrijk – Alpen) afsnoeren. Het lijkt erop dat de Alpen aan de oostflank van het systeem weer in een (zeer) warme zuidelijke stroming terecht zullen gaan komen.

GFS met het afgesnoerde hoogtelaag vrijdag 00h00. Mede door het hoogtelaag wordt de verwachting vanaf het midden van de week uiterst onzeker

De koers van dit hoogtelaag zal echter bepalend gaan worden, ietwat verder oostelijker betekent een koeler en vooral ook onbestendiger weerbeeld met regen en onweersbuien! Hoe dit allemaal in zijn werk zal gaan en of de hogedruk en het zomerse weer er uiteindelijk weer gaan inkomen zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Tot zover voor deze vrijdagochtend vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis, zomerse groeten en alvast een fijn weekend!

De UV index kan met de zon deze dagen in de bergen waardes tussen de 9  (1000 m hoogte)  en 11 (3000 m hoogte)  bereiken. Dit betekent dat huid en ogen beschermd dienen te worden! Meer over het thema UV straling en hoe daar mee om te gaan zie – UV Index

 

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 880 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier