Advertentie 

Algemeen: hoog – Tanja – bepaalt het weer in de Alpenlanden, storingen samenhangend met depressies boven noord Europa schampen enkel de noordelijke Alpen. Richting het weekend en begin volgende week versterkt zich de hogedruk weer en kunnen we genieten van rustig zonnig en zeer zacht herfstweer.

Volop zon en verder stijgende temperaturen

Gisteren konden we genieten van een zeer fraaie herfstdag en na een frisse start met lokaal in de hogere dalen zelfs matige vorst steeg ondersteunding van de zon  kwik tot 23 graden in de westelijke (zuidelijke) Alpen en tot bijna 20 graden in de oostelijke Alpen. Het noordoosten en deels ook het uiterste zuiden hadden wat meer last van overtrekkende wolkenvelden en in de frisse ochtend ook van Hochnebel.

Dachstein (gletsjer skigebied) gezien vanaf Hauser Kaibling. (Ennstal, Streiermark.) Ingezonden door Jos Schmitz
In Gargellen lopen de voorbereiding al volop voor het komende wintersportseizoen. Testen van de sneeuwlansen. Via Twitter Gargellen 🇦🇹‏ @Gargellen_
Oberengadin, na een koude start met 3 tot 5 graden vorst steeg het kwik met veel zon tot milde 13 graden in de middag. Via Wetterblog Meteo-Schweiz

Zomerse herfst capriolen 
Vanuit het westen breidt de invloed van hoog Tanja, vandaag met kern boven zuidwest Frankrijk, zicht verder over de Alpen uit. Na een frisse nacht met lokaal weer kans op Hochnebel of mist mogen we ook vandaag in vrijwel het gehele Alpengebied weer rekenen op zeer zacht en zonnig herfstweer met middag temperaturen die oplopen tot 16 a 22 graden.

Fronten en isobaren kaart voor vandaag. Bron DWD (Deutsche Wetter Dienst)

Ook hogerop in de bergen is het zeer zacht. Op 2000 meter wordt het 6 tot 12 graden en de vorstgrens houdt zich ergens tussen de 3400 en 3700 meter op. Donderdag en ook vrijdag verandert er grosso modo niet veel aan dit weerbeeld, enkel de noordelijke Alpen krijgen van donderdag op vrijdag te maken met wat meer bewolking en een opfrissende westenwind.

“Zomers” weekend
In het weekend en ook de eerste dagen van de nieuwe week neemt de hogedruk invloed ook daar weer toe. Tevens zien we de as van hogedruk dan ten oosten van de Alpen doorschuiven en krijgen we bovendien te maken met een “warme” hoogterug.

ECMWF voor zondag met het langzaam naar het oosten doorschuivend hogedrukgebied en de aanvoer van zeer zachte lucht vanuit het zuidwesten.

Met een naar zuidwest tot zuid draaiende hoogtestroming en de warmte in de hoogte gaan de temperaturen nog verder in de lift. Zondag stijgt het kwik tot 20 a 25 graden en lokaal kan de “zomerse” grens van 25 graden worden aan getipt. Ook in de bergen is het voor de tijd van het jaar extreem zacht met een vorstgrens die tot 4000 meter of zelfs nog wat hoger stijgt!

T850 hPa (1500 meter temperatuur) prikpunt Engelberg
En de trend voor de vorstgrens eveneens voor de Berner Alpen (Engelberg)

Perfect berg en wandelweer dus en de droge lucht (lage) dauwpunten staan garant voor heerlijke vergezichten. Diegenen die deze dagen de bergen intrekken kunnen gaan genieten van wellicht de mooiste en foto-geniekste tijd in de Alpen foto’s zien we gaarne tegemoet en zullen we indien geschikt plaatsten op de site of op Facebook.

De komende dagen genieten in de bergen! Foto Piz Martegnas . via Twitter Urs Kyburz‏ @idnu_ch

Naar verwachting houdt het “zomerse” hogedruk weerbeeld nog tot medio volgende week aan, vanaf dan zien we het oost Europese hoog aftakelen en beginnen Atlantische depressies weer opdringerig te worden. Ook vandaag is een overgang naar een kouder weerbeeld nog geen thema. Lekker nog even genieten dus en vooral ook doen want voor het weet staat de winter voor de deur!

Ensembles (EC12) noordelijke Alpen, even een klein dipje door wat instroom van vochtigere en ietwat koelere lucht en dan weer gewoon volop “zomerse” hogedruk . Vanaf 19 oktober afnemende hogedruk invloed

Tot zover voor dit moment, vanmiddag trek ik een paar dagen de Walliser bergen in om ook even lekker te genieten van dit prachtige herfstweer. Voor vandaag een ieder een heel fijne dag gewenst en graag weer tot morgen, ciao vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 232 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier