Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoog – Dorit – vandaag met kern boven het zuiden van Duitsland domineert het weerbeeld in grote delen van west Europa en ook de Alpen. Met een zuidelijke stroming wordt zeer milde en droge lucht aangevoerd. Zeker tot en met het weekend en waarschijnlijk ook een groot deel van de volgende week verandert er in grote lijnen (nog) niet veel aan het geblokkeerde stromingspatroon en vooreerst nog zachte winterweer.

Lente feelings in februari

Afgezien van wat (hogere) wolken velden scheen gisteren in het overgrote deel van de Alpen de zon. De aangevoerde lucht kwam vanuit zuidelijke breedtegraden en ondersteund door de opwarming binnen het hoog (subsidentie / dalende lucht) was het ook nog een eens zacht. In de oostelijke Alpen steeg het kwik lokaal tot 14 graden, in de westelijke en zuidelijke Alpen tot 15 a 16 graden! Het warmst werd het in Leysin in het west Zwitserse kanton Vaud. Hier steeg het kwik tot 16.9 graden, des te opmerkelijker is dit aangezien dit weerstation zich op een hoogte van 1302 meter bevindt!

Grote delen van Europa profiteren van de hogedruk en volop zon. Mooi waren gisteren vanuit de ruimte de besneeuwde Alpen, Jura, Massif central en Pyreneeën te zien

Ook hogerop in de bergen was het bijzonder zacht. Op 1500 meter werd het 6 tot 12 graden en op 2000 meter steeg het kwik naar 4 tot 7 graden. De vorstgrens bevond zich ergens tussen de 2700 tot 3000 meter.

Kaisserwetter in Hinterglemm. Foto via Twitter Erik 😎 @46el
Knalblauw Rosswald. Foto Francien Bakker
Valentijns groeten vanuit Saas-Fee. Foto Meine Meents


Een keer wat anders dan op de ski’s of snowboard. Een arresleetocht langs de Breitach 
in Mittelberg Höfle – Kleinwalsertal

Koude nachten
Vannacht koelde het onder een heldere hemel boven de sneeuw weer sterk af en op uitgebreide schaal vroor het weer licht tot matig. In de hoger gelegen dalen kon het aldaar aanwezig koude reservoir nog verder afkoelen en hier werd op nieuw strenge tot zeer strenge vorst geregistreerd. Op dit moment meldt bijvoorbeeld St Moritz Airport (1700m) – 17°C en ook La Brevine (1000m) in de Zwitserse Jura – 16°C

Hoog Dorit vandaag met kern boven het zuiden van Duitsland

De vrijdag start op veel plaatsen weer met vorst en lokaal wat mist of Hochnebel met een bovengrens tot circa 800 meter. In de loop van de dag gaat met de zon het kwik weer snel oplopen en belooft overal weer een zeer milde zonovergoten dag te gaan worden.

Het wordt weer een zon overgoten dag in de Alpen. Madritschhütte (2800m) Sulden vanmorgen alweer vol in zon

De middagtemperaturen stijgen opnieuw naar 8 tot 13 graden en lokaal ook nog wat hoger. Op 2000 meter wordt het een graad of 7 en op 3000 meter is het een graad of 0. De wind is meest zwak uit noordoostelijke richtingen, in het oosten deels ook nog matig uit noord tot noordwestelijke richtingen. Ook het weekend staat in het teken van droog, zonnig en zeer zacht februari weer.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Begin volgendee week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich wat verder naar het noordoosten en krijgen we mogelijk te maken met zwakke lagedruk invloed door een wat dichterbij komende jetstream en Atlantisch hoogtetrog.

De aangevoerd lucht is met een wat meer westelijke hoogtestroming minder zacht dan voorheen waardoor vooral in de bergen de temperaturen niet meer zo hoog zullen uitkomen. Ook neemt de kans op wat bewolking in de westelijke Alpen vanuit het westen toe. Meest zal echter de zon het weerbeeld (blijven) bepalen en neerslag wordt niet verwacht.

In de tweede helft van de week komt het zwaartepunt van de hogedruk weer boven Duitsland te liggen en gaan de temperaturen gaan dan ook in de bergen weer in de lift en de zon zal opnieuw overuren gaan maken.

Vanaf vrijdag gaat ondersteund door een inschuivende warme “subtropische” hoogterug vooral op hoogte nog warmere lucht vanuit noord Afrika tot ver naar het noorden gaat uitstromen. De temperaturen op het 500 hPa vlak (stijgende naar 5800m) beginnen dan al zomerse trekjes te vertonen en ook elders doet het weer eerder aan de lente dan aan de winter denken.

ECMWF 500 hPa voor vrijdag 22 februari met de opmars van weer zachtere lucht vanuit het zuiden

Arctische lucht in opmars naar zuiden
Wat nog wel even de aandacht vraagt is een bel koude polaire lucht die tegelijkertijd aan de oostflank van het hoog naar het zuiden gaat uitstromen. Afhankelijk van de precieze positie van het hoog zou deze lucht vanaf vrijdag ook de oostelijke Alpen kunnen bereiken.

ECMWF 500 hPa voor vrijdag met de opmars van arctische lucht naar het zuiden

Het ECMWF model laat zaterdag zelfs een bel met zeer koude lucht (koude put, met op het 850 hPa vlak temperaturen van -10 tot -16 graden tot over de oostelijke Alpen doorschuiven.

ECMWT T850 hPa voor zaterdag 23 februari

Begin volgende week zien we dan een apart hoogtelaag met de koude put boven de centrale Middellandse zee afsnoeren. De koudere lucht zal zich dan met een oostelijke stroming ook verder naar het westen toe kunnen uitbreiden.

ECMWF T850 hPa  maandag 25 februari

Het moge duidelijk zijn dat de temperaturen dan in alle hoogtes markant onderuit gaan en ook de sneeuwkansen weer gaan toenemen. Gewoon weer winters dus! Of dit inderdaad zal gaan lukken of dat toch de warme lucht vanuit het zuiden het gaat winnen zullen de komende dagen duidelijke moeten gaan maken. Daarover dan later meer!

Tot zover voor deze vrijdag ochtend, een heel fijne dag en niet vergeten onze nog bleke winterhuidjes goed in te smeren want de zonnestraling in de bergen is al behoorlijk krachtig! Ciao

LAWINE gevaar matig (code 2 / geel) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.438 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier