Advertentie 

Algemeen: Na enkele zéér zachte en zonnige dagen schuiven er vandaag vanaf het westen meer wolken het Alpenruim binnen. Verantwoordelijk hiervoor is een hoogtelaag dat ongeveer ter hoogte van Corsica en Sardinië tot stand komt. In eerste instantie hebben enkel de West-Alpen te maken met buien maar de volgende dagen verplaatst deze buienkans naar het oosten.  De temperaturen vertonen vooral in de oostelijke Alpen een dalende trend.

Buien verdrijven voorjaars-warmte

Vandaag: Deze ochtend kunnen we een tweedeling maken in de Alpen met veel bewolking in het westen en brede opklaringen in het oosten. Dit blijft zo de hele dag.

Een duidelijke tweedeling in de Alpen met veel wolken in het westen en zonnig weer in het oosten. Bron: sat24

Oorzaak van deze tweedeling is een lagedrukverbinding die tot stand komt door de verbinding van een hoogtelaag boven Sardinië/Corsica en lage druk boven de Britse eilanden. Met deze verbinding wordt er vochtige en onstabiele lucht naar de westelijke Alpen gevoerd terwijl de oostelijke Alpen nog in de hoge druk en dus zonnig weer vertoeven.

Een hoogtelaag boven Sardinië en Corsica maakt verbinding en zorgt daarvoor voor de aanvoer van vochtige lucht naar de westelijke Alpen. Bron: wetterzentrale.de

De eerste neerslag valt deze ochtend al in de zuidelijke west-Alpen en deze neerslag zal zich gaandeweg de dag vordert meer en meer uitbreiden over heel de westelijke Alpen. De hoeveelheden blijven beperkt met waarden rond 5-15 mm. De sneeuwgrens ligt in eerste instantie rond 1800-2000 meter en zakt dan tot 1600 à 1800 meter, tijdens intense neerslag mogelijk nog wat lager. In de loop van de late namiddag en avond verplaatst de neerslag zich meer naar het oosten onder invloed van een intensifiërende sudstau. Vooral de westelijke Alpenhoofdkam lijkt dan te gaan profiteren van de neerslag met een sneeuwgrens rond 1800 meter.

Vandaag lichte neerslag in de westelijke Alpen. De hoeveelheden blijven beperkt. Bron: bergfex.at

Zoals gezegd houden de oostelijke Alpen het dus meestal zonnig al sluit ik niet uit dat ook daar na de middag een bui tot ontwikkeling komt. Op de grens met koudere lucht in het westen wordt de atmosfeer namelijk onstabieler en in combinatie met de bergen kan dit vooral in het Alpenvoorland (regio Bayern) een bui opleveren.

Lokaal kan er vandaag een bui tot ontwikkeling komen in de oostelijke Alpen. De linke kaart die de cape-waarden laat zien is een maat voor de onstabiliteit van de atmosfeer. Bron: wetterzentrale.de

De temperaturen beginnen vanaf het westen te dalen maar blijven vandaag nog hoog. Op 1500 meter halen we in het westen nog 2-5°C terwijl het in het oosten nog 12°C kan worden. De nulgradengrens pendelt rond 2000 meter in het westen en tot 3000 meter in het oosten, zeker in de föhn gebieden.

Koudere lucht verdrijft de zachtste lucht vandaag uit de Alpen. Op het grensoppervlak ontstaan buien. Bron: wetterzentrale.de
Genieten van de zon in Axamer Litzum. Bron: twitter Alpenweerman

Vannacht: Vannacht zorgt de sudstau voor intense neerslag langs de centrale en westelijke Alpenhoofdkam. Lokaal kan er in deze gebieden 50 mm – 50 cm sneeuw vallen boven 1800-2000 meter. In de westelijke Alpen wordt het droger, enkele de gebieden tegen de Italiaanse grens mogen wat neerslag verwachten. In het oosten blijft het overal droog.

Föhn-wolken gezien vanuit Saas Almagell. Bron: twitter Alpenweerman Foto S.W.P. Verkade‏ @swpverkade
Vannacht zorgt een Genua-laag voor intense neerslag langs de westelijke Alpenhoofdkam en Italiaanse Alpen. Bron: wetterzentrale.de

Morgen: Tijdens de voormiddag houdt de sudstau nog aan met intense neerslag langs de westelijke Italiaanse Alpen en Alpenhoofdkam. Vooral in de zuidelijke west-Italiaanse Alpen kan er mogelijk 50 mm – 50 cm neerslag vallen, in vaste vorm vanaf 1800-2000 meter. Na de middag verplaatst de lage druk boven de Middellandse zee zich meer naar het oosten waardoor de Alpen een beetje in niemandsland terecht komen. Dat is dan weer de ideale situatie voor buien die na de middag over de hele Alpen kunnen ontstaan. De temperaturen zijn meer homogeen over de Alpen met waarden rond 5-8°C op 1500 meter en 0°C op 2300-2600 meter.

In het oosten is het deze ochtend erg zonnig (en zacht). Bron: webcam Gerlos

Maandag: Hoge druk schuift vanaf het westen dichterbij. Een aparte kern ontwikkelt zich ter hoogte van het noorden van Duitsland. Met deze drukconfiguratie draait de wind in de Alpen naar het noordoosten.

Een hogedrukas ontwikkelt zich en de wind draait in de Alpen naar het noordoosten. Bron: wetterzentrale.de

Deze noordoostenwind zorgt voor de aanvoer van frissere lucht. Tegelijk probeert de lagedruk boven de Middellandse zee nog steeds zachte lucht naar de Alpen te sturen. Op het grensvlak zullen maandag vooral in de oostelijke Alpen waar de temperatuursgradiënt tussen zuidelijke en noordelijke Alpen het grootst is enkele buien ontstaan, lokaal met onweer. Hoe meer naar het westen hoe kleiner de kans op een bui en hoe meer zon. Sneeuw valt vanaf 2000 meter al kan deze grens tijdens intense buien wel wat lager uitkomen.

Op het grensvlak tussen koelere en zachte lucht ontstaan maandag enkele pittige buien. Bron: wetterzentrale.de

Trend: Dinsdag krijgen we hetzelfde weer met zon en wolken en enkele buien in het oosten. De lucht wordt dan wel koeler waardoor het al sneeuwt vanaf 1300-1500 meter. Woensdag en de dagen daarna fungeert een uitzakkend lagedrukgebied boven het uiterste van Oost-Europa als trekhaak waardoor beduidend frissere lucht naar de Alpen wordt gevoerd. Vooral de oostelijke en noordelijke Alpen zullen dit dan merken met lagere temperaturen. Het zou wel meestal droog blijven. In de zuidelijke en westelijke Alpen blijft het gevoelig zachter en meestal zonnig.

Pluimverwachting. Bron: meteociel.fr

De pluimverwachting laat zien dat het vooral in de oostelijke Alpen tijdelijk afkoelt. Op de lange termijn zou de kans op neerslag weer kunnen vergroten maar ook dan zien e vrij zachte temperaturen voor alle Alpen regio’s.

Zo, dat was het weer voor vandaag. Morgen ongetwijfeld weer een top-weerbericht met Johann. Tot ziens vanuit een bewolkt en regenachtig Merksplas!

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden of het lawine risico op de gemarkeerde pistes.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming


Webcams-
 meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 279 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier