Algemeen;  aan de oostflank van een richting de westelijke Middellandse Zee afgesnoerd (hoogte)laag verblijven de Alpen in de aanvoer van relatief zachte luchtmassa’s vanuit het zuiden. Toenemende hogedrukinvloed zorgt voor een verder afdrogen van deze luchtmassa’s, vanaf woensdag gaan Atlantische storingen weer voor onbestendiger weer zorgen en gaan ook de temperaturen waar naar beneden.

Woensdag toenemend onbestendig met sneeuw en weer kouder

Uitgaande van de prognoses van een dag of drie geleden zou het gisteren onder invloed van een inkomende Atlantische hoogtetrog en afsnoerend (hoogte)laag in de Südstau van de Alpen flink moeten gaan sneeuwen waarbij de neerslag tot in de westelijke Alpen en aangrenzende noordelijk Alpen zou moeten overgrijpen. Ook voor het Oberwallis werd 20 tot 40 cm aan Neuschnee berekend met gevoelig lagere temperaturen.

In plaats van de sneeuw en de koudere lucht werd het gisteren met ondersteuning van een aanhoudende Südföhn echter gewoon lenteachtig met temperaturen die hier in Oberwallis in het dal tot 13 graden opliepen en aan de noordkant werd het zelfs bijna 15 graden. Daarbij was het gewoon droog en scheen zelfs de zon, hieronder een paar indrukken van de vrijdag.

Verbier-4Vallées
Aletsch Arena
Bettmeralp met de altijd weer foto genieke “Kapelle”
Val-dIsère
Zermatt via BEST-WESTERN-Alpen-Resort-Hotel.

De Südstau was er wel maar slechts in zeer afgezwakte vorm en mocht eigenlijk geen naam hebben temeer ook omdat de koudere lucht ons niet of nauwelijks kon bereiken en vooral over de Pyreneeën en het noorden van Spanje uitstroomde!

Dat de prognoses op deze toch wel zeer korte termijn zo de mist in gingen had alles te maken met de meer westelijke ligging van slepende positie van de hoogtetrog en een patstelling tussen de koudere lucht die aan de westzijde naar het zuiden uitstroomde en de zachtere lucht die aan de oostzijde naar het noorden stroomde.

Met het afsnoeren en verplaatsen en van het (hoogte)laag in zuidelijke richting naar de westelijke Middellandse Zee werden zowel het stationair liggende kou en warmte front steeds minder actief.

Inmiddels is het hoogtelaag doorgeschoven naar de zuidwestelijke Middellandse Zee en de kern tot boven het noordwesten van Algerije en is de luchtdruk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog weer aan het stijgen.

Met de föhn en neerslag is het dan ook gedaan en na na het oplossen van (rest) bewolking wordt het toenemend en overwegend zonnig. Omdat er in de onderste atmosfeer aan de noordkant vanuit het oosten wat koudere en vochtigere lucht wordt aangevoerd kan er lokaal Hochnebel of mist voorkomen die hardnekkig kan zijn!

Geheel afhankelijk van de bewolking, zon of Hochnebel varieren de temperaturen tussen de 0 en 8 graden. In de bergen is het met veel zon vrij zacht, op 2000 meter wordt het een graad of 1 en op 3000 meter vriest het een graad of 5. Door de hogedruk (dalende luchtbeweging / subsidentie) schijnt in de bergen de zon volop en kan met genieten van prachtige vergezichten!

Vooral aan de noordkant vandaag ook Hochnebel. Webcam Bruneck

Tot woensdag nog rustig hogedruk weer
De komende dagen verplaatst het zwaartepunt van de uitloper van het Azorenhoog zicht verder tot over midden Europa en met de straalstroom die ten noorden van de Alpen koerst wordt er met westelijke (hoogte) winden vrij zachte lucht aan gevoerd. Het noorden heeft daarbij tijdelijk te maken met schampende overtrekkende wolken(velden), elders is het overwegend zonnig.

GFS 500 hPa voor dinsdag 12h00

Mede door de subsidentie en een warme hoogtedruk is het in de bergen vrij zacht met een vorstgrens die vanaf 1800 naar circa 2500 tot 2700 meter gaat stijgen. De wind is meest matig, in het oosten en noordoosten echter hard en later mogelijk ook stormachtig. Al met al dus rustig winterweer met in de bergen prima wintersportweer en volop sneeuw. In de dalen en lagere delen door de inversie kans op Hochnebel en mist.

Woensdag koufront
Vanaf woensdag – donderdag is het echter weer gedaan de stabiele hogedruk. Het Azorenhoog trekt zich weer terug uit west Europa en onder invloed van een Atlantische depressie gevuld met koude lucht welke via de Noordzee richting de Oostzee trekt evolueren we weer naar een onbestendiger en vooral ook weer kouder weertype.

GFS T850 hPa woensdag 21h00

Het koufront zal in de loop van de woensdagmiddag en donderdag de Alpen binnenlopen. Voor het koufront uit wordt woensdag met een naar zuidwest draaiende stroming eerst nog zachte lucht aangevoerd en wordt het föhnig.

Op het koufront föhn einde en inzettende neerslag, aanvankelijk sneeuwt het nog vanaf 1500 meter maar in de loop van de nacht op donderdag en donderdag overdag daalt de sneeuwvalgrens tot in de lagere delen en dalen. De meeste sneeuw wordt met de noordwestelijke aanvoer in de Nordweststau van de Alpen verwacht.

Donderdag gaat de neerslag activiteit er tijdelijk weer wat uit op nadering van een volgende depressie op een ietwat zuidelijkere koers (zuidelijke Noordzee , Polen). Voor de precieze ontwikkelingen gaat deze koers nog belangrijk worden.

GFS T850 hPa voor vrijdag 12h00

Uitgaande van het GFS zal de zachtere lucht die aan de zuidwestkant van het systeem wordt “aangezogen” de Alpen niet echt kunnen bereiken en verblijven we aan de koude kant van de jet in de koudere lucht. Met het depressie gaat een volgend occlusie front dan weer het nodige aan neerslag geven met een sneeuwvalgrens die naar alle waarschijnlijk heid onder de 1000 meter zal blijven, in het noorden en noordoosten zelfs ook nog veel lager.

Opkomende frontale neerslag (sneeuw) vrijdag

In het verdere verloop bevinden de Alpen zich in het overgangsgebied van veel koudere lucht die vanaf de pool naar het zuiden gaat uitstromen en zachtere Atlantische luchtmassa’s. Cruciaal gaat vanaf het weekend de postie van de belangrijkste sturende drukgebieden worden (Azorenhoog / Oost Europees laag en een cut-off laag centrale Middellandse Zee.

Ook vandaag is nog steeds niet geheel duidelijk hoe dit precies allemaal zal gaan verlopen. Uitgaande van hetgeen ons de modellen de laatste dagen voorschotelen en ook vandaag weer geven we het voordeel aan de koudere arctische luchtmassa’s.

GFS ensembles T850 hPa centrale noordkant

Of dit inderdaad gaat lukken en of misschien we heel koude diepvries koud direct vanaf de pool ons gaat bereiken zullen de komende dagen duidelijk moeten gaan maken.

Wellicht dat morgen Roy Molenaar daarover al wat meer kan vertellen, ik ben er dan maandag weer. Fijne dag / weekend. Ciao

De afgelopen week verbleef Alpenweerman in Flachau, hieronder een impressie welke Remco Mienis van dit mooie ski gebied maakte

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.000 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!