Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Dit weekend is er sprake van een zuid- tot zuidoostelijke stroming en zorgt deze voor bewolking en Hochnebel in de Zuid- en West-Alpen. Deze Südföhn zal steeds meer in kracht gaan afnemen en wordt de lucht steeds droger de komende dagen. Voor komende week zorgt een krachtig hoge drukgebied voor een droge en zeer zonnige periode voor vrijwel het gehele Alpengebied. Ook op de lange termijn blijft deze hogedruk het weer bepalen in de Alpen.

Droge en zeer zonnige periode. Temperaturen omhoog, maar dauwpunten blijven laag.

Gisteren werd het weerbeeld bepaald door een lichte Südföhn. Aan de zuidzijde van de Alpen was het op veel plekken nog landurig bewolkt en mistig, met name in de lagere delen en dalen. Aan de noordkant was de zon al volop aanwezig en lagen de temperaturen aanzienlijk hoger. Op de satellietfoto was het contrast ook goed te zien tussen noord en zuid. De vochtige lucht bevond zich aan de zuidkant, terwijl de noordkant al veel zon kreeg.

De Südföhn zorgde voor een groot contrast tussen noord en zuid gisteren. Vochtige lucht bevond zich aan de zuidkant terwijl er volop zon was aan de noordkant. Ook goed te zien is de Hochnebel in het laagland aan de noordwest flank van de Alpen. (@NASA Worldview)

Na een mooie laag van 20 cm verse sneeuw lag de skiafdaling er prachtig bij in St. Moritz. Echter moest de Weltcup skiwedstrijd helaas afgelast worden door de hochnebel en het slechte zicht in het dal. (@FIS Alpine via FB)

Mooi in de zon boven de Hochnebel velden in Trentino, in de Dolomiten @(RifugiTrentino, ValdiFassa) 

In de dalen veelal bewolking en mistvelden aan de zuidkant van de Alpen zoals hier in de dolomieten. Ook vandaag krijgt de zuidkant opnieuw te maken met bewolking 

In de hogere delen van Zwitsersland (Rothorli, Oberwallis) kon het soms stormachtig waaien met windsnelheden van 104 km/h. Ook vandaag kan het nog stevig blijven waaien (@Meteo Oberwallis)

Vandaag is er ook nog sprake van Südföhn. De zuidkant van de Alpen met name het zuidelijke deel van Zwitserland zoals Wallis krijgt te maken met bewolking en is er ook kans op lichte neerslag. De sneeuw hoeveelheid is bijna niet noemenswaardig, met een hoeveelheid maximaal 5 cm die kan gaan boven de sneeuwvalgrens in Wallis. In de andere Alpengebieden is het juist overwegend zonnig en is er veel minder Hochnebel. Ook vandaag maakt de zon hier veel uren en is het echt Kaiserwetter. De vorstgrens varieert tussen de 1600 tot 2000m waarbij de hogere temperaturen te vinden zijn aan de noordkant. Daarbij is de wind matig tot krachtig hoger op de berg.

Dit weekend is  sprake van lichte Südföhn als gevolg van de drukverschillen tussen de Noord- en Zuid-Alpen. Ook begin van de week is deze actief, maar neemt op termijn wel in kracht af (Fohndiagram, Alpenweerman)

Ook vandaag en morgen blijft de zuidelijke stroming actief en blijven de Zuid-Alpen te maken houden met bewolking en Hochnebel  (@Wetterzentrale.de)

Vanaf morgen / na het weekend zien we dat een hoge luchtdrukgebied gaat afzakken naar de Alpen. We krijgen te maken met steeds drogere lucht en zal de zon erg krachtig zijn. Aan de zuidkant kan er nog wel wat nevel aanwezig zijn. Dit is ook mede te danken aan de zwakke wind die verwacht wordt. Later op de dag neemt deze Hochnebel vaak wel weer in kracht af. Daarbij wordt de ook lucht steeds droger en zal er in de loop van de week steeds minder nevel zijn. Wat wel toeneemt is de UV-straling. Met de zon die steeds meer aan kracht wint is de UV straling erg hoog de komende dagen en is het verstandig je hier ook tegen te beschermen.

De temperaturen gaan omhoog, maar de dauwpuntstemperatuur blijven laag vanwege de lage luchtvochtigheid. Boven de Alpen gelden waardes van beneden de -20 graden en kunnen op de berg vaak nog lager liggen (@Wetterzentrale.de)

Gisteren al heerlijk genieten in de zon in Mittelberg. Ook vandaag zullen de Noord-Alpen weer de meeste zonuren krijgen. Houd de komende dagen vooral ook rekening met hoge UV straling door de krachtige zon (Foto: Hans ter Braak)

Wat we ook gaan zien is dat de temperaturen steeds verder omhoog gaan. De komende dagen loopt de vorstgrens zelfs op tot boven de 2500m. Dit hoeft echt niet te betekenen dat we ook een dooiperiode tegemoet gaan. De luchtvochtigheid blijft namelijk erg laag en dat betekent dat de dauwpuntstemperaturen nog altijd laag blijven. Deze dauwpuntstemperaturen blijven de komende dagen veelal negatief of dichtbij nul. Dit betekent dat de sneeuw die er nu ligt goed behouden blijft. Met uitzondering van enkele zuidhellingen, zal de sneeuw die er nu ligt niet snel verdwijnen. Dat is goed nieuws voor de wintersporters die binnenkort nog naar de Alpen gaan in de voorjaarsvakantie.

Weerkaart voor volgende week maandag. Hogedruk blijft domineren. Mogelijkheid tot noordweststau op termijn?

Pas na volgend weekend lijkt de hogedruk invloed weer wat te gaan afnemen. De hogedruk schuift verder door naar het westen en wordt het ook weer wat kouder. Mocht het hoge drukgebied zich verder positioneren richting het noordwesten kan dat erg gunstig zijn voor een nordweststau situatie. Op dit moment wordt op de lange termijn nog niet veel (winterse)neerslag verwacht en blijft een westelijke stroming net ten noorden van de Alpen liggen. Mocht het net gunstig uitvallen en deze noordweststau gaan komen kan dit veel sneeuw gaan opleveren in de Alpen, met name voor de west en noordkant van de Alpen. Voor het zover is moeten we de komende dagen in de gaten blijven houden. Voorlopig is het vooral de hogedruk die blijft domineren

Volgend weekend lijkt het weer langzaam te gaan veranderen. De hogedruk zwakt iets af en gaat het ook weer kouder worden (Prikpunt: Innsbruck)

Voor de komende week ziet het er allemaal erg overtuigend uit. De komende periode gaat droog verlopen en is er volop zon dankzij de hogedruk invloed. Daarbij gaan de temperaturen omhoog, maar de dauwpunten blijven laag waardoor het sneeuwdek goed behouden blijft. Ook de wind neemt steeds meer af in kracht en in de dalen kan er vaak nog wel wat Hochnebel zijn. Verder kan de sneeuw die afgelopen tijd gevallen is zich beter gaan zetten, maar blijft ook komende tijd nog sprake van lawinegevaar. Dit heeft te maken met de sterke gelaagdheid van het sneeuwpakket, waardoor sommige delen makkelijk kunnen gaan verschuiven. Tot slot kan ik niet anders zeggen dat het echt Kaiserwetter wordt en de mensen die komende week in de Alpen zijn een hele goede week hebben uitgekozen. Fijne zondag nog!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
 Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.011 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier