Advertentie 

Algemeen: de zwakke hogedruk invloed neemt verder af en geleidelijk krijgen we te maken met opdringerige Atlantische storingen. Een eerste koufront trekt vandaag de Alpen binnen, na een tijdelijke verzachting bereikt een volgend koufront dinsdag de Alpen. Vanaf woensdag van het westen uit weer weer toenemende stabiliserende hogedruk.

Dinsdag -woensdag sneeuw tot 1600 meter noordkant

De afgelopen twee dagen konden we profiteren van zwakker hogedruk invloed en met de aanvoer van vrij zachte lucht was het al met al heel aangenaam herfstweer. Gisteren trok samenhangend met een zwak warmtefront een band met bewolking van west naar oost over de Alpen waaruit vooral in de centrale delen ook wat neerslag viel.

Altesch @AletschArena_ch via Switzerland Tourism @MySwitzerlandIN
Herfstkleuren in het Kleinwalsertal – Mittelberg – Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Voor wat betreft de temperaturen hadden we ook gisteren niets te klagen, in Oostenrijk steeg het kwik lokaal tot 23+ graden en in Zwitserland werd met 25+ graden zelfs nog een “zomerse” dag genoteerd.

Goldener Herbst (in Oberwallis). Foto Patrick Henzen via “Wallis 300 Tage Sonne im Jahr”

Kijken we naar de weerkaarten dan zien we de depressie activiteit op de Atlantische Oceaan door de toenemende inmenging van ex-hurricanes (Lee, Maria) verder toenemen en het oost Europese hoog dat tot dusver aardig weerstand bood tegen de opdringerige depressies verliest gaandeweg meer en meer haar invloed op het west Europese weer en het Alpenweer.

Fronten en isobsarenkaart DWD voor vandaag 12h00

Koufront 1
Uitgaande van depressie – Victor– vandaag met kern (kerndruk 985 hPa)  net ten zuiden van IJsland trekt een koufront van het westen uit de Alpen binnen.

Radarbeeld 09h15. Via WetterOnline.de

Tot de avond zal het front met neerslag tot over het westen van de oostelijke Alpen zijn door gedrongen. De oostelijk delen houden het droog en opgeklaard dan wel zonnig.

Met het instromen van koelere lucht daalt de sneeuwvalgrens van circa 2900 meter naar 2500 tot 2200 en lokaal aan de westelijke noordkant tot 2000 meter. Het zero-level niveau daalt in de loop van de dag achter het koufront van 3400 naar 2700 meter. Algemeen betere condities vinden we terug aan de zuidkant en inner-alpin (Wallis)

Veel neerslag / sneeuw / wordt er de komende 2 dagen niet verwacht. Model Bergfex

Zondag zien we het het front verder verpieteren en vooral aan de noordkant valt nog wat neerslag of een bui. Droog en zonnig / opgeklaard blijft het naar het zuidwesten en westen toe als ook inner-alpin en de oostelijke delen. In de namiddag neemt van het westen uit de bewolking weer toe op nadering van een warmtefront.

Maandag gaat het warmtefront behorende bij een volgende depressie en op weg naar Scandinavie vooral in de westelijke Alpen weer wat neerslag opleveren waarbij de sneeuwvalgrens weer tot 3000 meter zal stijgen.

Maandag pre-frontaal en met warmtefront tijdelijk weer in zachtere lucht

Tot de avond zal de bewolking en neerslag door toedoen van het navolgende koufront (occlusie) zicht dan tot over vrijwel de gehele Alpen noordzijde hebben uitgebreid. Ook nu weer profiteren de zuidelijke Alpen door de beschermende werking van de Alpenhoofdkam van de betere condities.

Dinsdag koufront 2 / Ex hurricane -Maria
Dinsdag krijgt het Scandinavische laag een extra “boost” van ex hurricane Maria welke aan de zuidflank van het systeem richting midden Europa koerst. In zijn nasleep stroomt achter het koufront (occlusie) opnieuw koudere vochtige lucht tot over de Alpen uit. In alle hoogtes gaan de temperaturen weer naar beneden.

ex- hurricane Maria dinsdag 12h00 met achter het koufront koudere maritiem polaire lucht in sleeptouw

In de bergen aan de noordkant  gaat de neerslag tot een hoogte van 2000 tot 1600 meter weer in sneeuw over. In het westen en inner-alpin sneeuwt het vanaf 2200 tot 2600 meter. De zuidkant krijgt met de noordelijk stroming te maken met de afdrogende en opwarmende opkomende Nordföhn. Met föhn kan het kwik tot 20 a 22 graden oplopen, elders is het met 12 tot 18 graden een stuk koeler.

Vooral op dinsdag gaat er weer neerslag vallen, in het hooggebergte ook weer sneeuw. Sneeuwvalgrens geleidelijk tot 2000 a 1600 meter dalen aan noordkant.

Goed voorbereid de winter in!

Rehall, kledingsponsor Alpenweerman.

Winter collectie 2017-2018

Nieuwe hogedruk fase /zachter
Het ziet er niet naar uit dat de koudere weerfase lang zal aanhouden. Reeds op woensdag zal een van het westen uit opkomend hoog de atmosfeer weer tot rust brengen en gaat er weer wat drogere en geleidelijk ook weer zachtere lucht binnenstromen. Vooral de westelijke Alpen gaan daar woensdag al van profiteren, de oostelijke Alpen moeten woensdag eerst nog even door de koudere en nattere fase heen bijten alvorens het hier dan ook gaat opknappen. Sneeuwvalgrens woensdag aan de oostelijke Alpennoordkant tot 1800 a 1600 meter.

Onzekere langere termijn
Voor wat betreft de langere termijn verwachtingen worden de onzekerheden een stuk groter en eigenlijk begint dat al vanaf de vrijdag. Op de Atlantische Oceaan zien we dat een hoog ten westen van de Britse Eilanden het noorden toe gaat uitbreiden. Tegelijkertijd trekt een actieve depressie Scandinavie binnen.

ECMWF voor vrijdag 00h00, vanuit het noordwesten nadert een volgende portie koude lucht

Vrijdag zal op nadering en passage van het daarmee samenhangend koufront de bewolking weer gaan toenemen en vervolgens gaat er weer neerslag vallen. Met de aanvoer van opnieuw een portie maritiem polaire lucht vanuit het noordwesten gaan de temperaturen weer een dalende trend inzetten. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam gaat neerslag vallen die tot 1700 a 1500 meter weer in sneeuw overgaat.

Zaterdag achter het koufront volgt dan het “neusje” van het Atlantische hoog welke opnieuw voor een weersverbetering gaan zorgen. Naar het zuiden toe snoert zich dan een apart hoogte laag af. (cut-off)

GFS met het afgesnoerde hoogtelaag voor maandag. De cut-off wordt door de modellen nog verschillend berekend en tussen droog weer en veel neerslag is dan alles nog mogelijk

In hoeverre dit hoogtelaag zich nog met het weer in de Alpen gaat bemoeien en of we in de koudere lucht of opnieuw weer in zachtere lucht komen is nog onzeker. Ook de modellen hebben vanaf het weekend de nodige problemen met deze ontwikkelingen en in het bijzonder de afhandeling van het afsnoerende hoogtelaag!

ECMWF (EC12) ensembles

Daarover dan de komende dagen meer. Tot zover vanuit een nog deels onbewolkt Oberwallis alwaar het kwik in Termen 13.3 graden aanwijst. Fijne dag en graag weer tot morgen! Ciao.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 318 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier