Algemeen;  de invloed van hoog – Jost – boven oost Europa neemt geleidelijk af. De invloed van lagedruk van het westen neemt geleidelijk toe. Vanaf maandag wordt het met een naar west draaiende hoogtestroming toenemend onbestendig met voor de tijd van het jaar nog steeds te lage temperaturen.

Overgang naar onbestendig “Westwindwetter”

Gisteren konden we in de Alpen onder invloed van hogedruk genieten van volop zon en met deels föhnige condities steeg het kwik na een frisse start van de dag tot 14 en met föhn (Wallis) tot lokaal 17 graden.

Knalblauwe hemel en volop zon gisteren in de Walliser Alpen. Foto Leukerbad – Gemmi. Foto Richard Sermier
Gstaad Zwitserland. Via Sébastien Epiney @SebastienEpiney
Ook vandaag kan er in een groot deel van de Alpen nogmaals genoten worden van de zon, dat geldt speciaal voor de meer oostelijke Alpen. Foto via Twitter Haus Walser Berge – @HausWalserBerge

In de westelijke Alpen is door toedoen van een afzwakkend laag wat vanaf de Golf van Biskaje naar Frankrijk trekt de bewolking wat toegenomen en lokaal valt er al wat (buiige) neerslag.

Ook elders in de westelijke Franse en Italiaanse Alpen zal het vandaag niet meer zo mooi zijn als gisteren: Vooral later op de dag gaan er ook in de in de Zwitserse Alpen stapelwolken ontstaan waaruit enkele buien tot ontwikkeling komen. De Berner Alpen als ook de zuidoostelijke Oostenrijkse Alpen hebben vanmorgen deels ook al te maken met bewolking en  -of Hochnebel.

De temperaturen komen vandaag ietwat lager uit dan gisteren, al naar gelang de zon of bewolking stijgt het kwik naar 4 tot 14 graden. Op 2000 meter vriest het een graad of 2  en op 3000 meter een graad of 8. De wind is zwak tot matig uit west tot noordwestelijke richtingen, in het oosten deels ook nog even stevig aantrekkend uit oost tot zuidoost.

De komend week krijgen we maken met onbestendig Westwindwetter waarbij storingen periodiek neerslag en ook veel wind gaan geven, het blijft daarbij voor de tijd van het jaar aan de koude kant.

Maandag en dinsdag in de nog wat koudere lucht ligt de sneeuwvalgrens tussen de 800 en 1200 meter, in het oosten ook nog een stuk lager, dinsdag in het westen en woensdag in het oosten in zachtere lucht stijgend naar 1200 tot 1900 meter.

Met een zwabberende jet over west Europa en de Alpen gaan storingen periodiek neerslag geven met dan weer koudere en dan weer zachtere lucht

Donderdag stroomt na passage van een koufront van het noordwesten uit weer een portie koudere maritiem polaire lucht over de Alpen uit en daalt de sneeuwvalgrens weer tot 1200  800 meter. Vrijdag weinig verandering

Overgang Westwindwetter / Föhn stroming
Tijdens het paas weekend komen we geleidelijk aan de voorzijde van Atlantische lagedruk te liggen en gaat er vooral vanaf zondag en maandag met een naar zuidwest draaiende hoogtestroming zachtere lucht naar het noorden en tot over de Alpen uitstromen. Het Amerikaanse model is in vergelijking met gisteren echter alweer aan het terugkrabbelen en zou het zelf nog tot zondag of maandag duren voordat de zachtere lucht erin komt.

ZGFS 500 hPa. Zaterdag en mogelijk ook nog nog (deels) zondag verblijven we aan de koudere kant van de jetstream

Sowieso zien we dat de verzachting en ook de föhn die het model gisteren nog zeer overtuigend bracht vandaag behoorlijk is teruggeschroefd. Wat nog wel overblijft is het onbestendige karakter.

Het ECMWF laat de veel zachtere lucht vanuit het zuiden er maandag goed inkomen waarbij de temperaturen vooral in de bergen flink in de lift gaan. De noordkant krijgt dan te maken met föhn, de zuidkant met inzettende Südstau.

GFS T850 hPa voor maandag 18h00 met van het zuiden uit de door inzettende verzachting.

Gezien de toch nog onzeker situatie en timing met betrekking tot overgang van een westelijk naar zuidelijke stromingspatroon heeft het weinig zin om daar nu al dieper op in te gaan.

Tot zover voor deze zondagochtend, een fijne dag gewenst en geniet nog even van de zon want vanaf morgen is het voorlopig weer gedaan met het Kaiserwetter. Ciao vanuit een onbewolkt Oberwallis

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 377 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer