Advertentie 

Algemeen;  onder een vlakke drukverdeling en nog enigszins onstabiele atmosfeer start de nieuwe week vooral aan de noordkant van de Alpen nog onbestendig en wisselvallig. Vanaf dinsdag zorgt een hoog dat zich vanuit het noorden tot over het zuidwesten van Europa uitbreidt met een naar noordoost draaiende hoogtestroming voor zonnig en zeer zacht lenteweer.

Onder warmbloedige hogedruk ook in de bergen “zomers”

Adieu Föhn
In het Zwitserse Altdorf konden we tot het midden van deze maand in totaal 160 uren met föhn registreren en dat is het bijna het dubbele van wat normaal is voor de maand april. Inmiddels is er echter een einde gekomen aan de langdurige zuidelijke hoogtestroming en de föhn.

Met laatste zwakke föhn kon het kwik gisteren weer stijgen tot 22 graden in Zwitserland en 24 graden in Oostenrijk. Ook in de bergen was het zacht met een nulgraden niveau dat algemeen boven de 2500 a 2800 graden lag.

In de Alpen ligt boven de 1800 meter en deels ook nog lager zeer veel sneeuw. Door de hoge temperaturen is het sneeuwdek deels onstabiel van opbouw en geldt een code ORANJE mbt het lawine gevaar! Foto Gotthardgebied Janine B. @cumulispotter
Het zal nog een hele tijd duren voordat de sneeuw ook hogerop zal zijn verdwenen. Foto 14 april Berny Bisselink @BernyBisselink Bernina Express van Tirano naar St. Moritz
Berny Bisselink @BernyBisselink – Bernina Express van Tirano naar St. Moritz

De zon had het deels moeilijk in de strijd tegen vochtigere lucht inclusief het nodige aan Sahara zand welke eveneens vanuit het zuiden werd aangevoerd. Lokaal viel er wat neerslag of een bui, veelal bleef het echter droog.

Laatste neerslag /bewolking
Vandaag worden de bakens verder verzet en evolueren we naar een geheel ander continentaal stromingspatroon waarmee drogere en “schonere” lucht wordt aangevoerd. Voordat de weersverbetering goed kan gaan doorzetten moeten we vandaag echter eerst nog met de invloed van twee depressies met daar tussenin een slepende storing afrekenen

Vandaag zal het met de zon nog flink tegenvallen en veelal overheerst de bewolking, lokaal kan er wat neerslag of een bui vallen. Vooral aan de noordkant en zuidoostelijke Alpen kunnen de buien nog pittig uitvallen waarbij ook onweer mogelijk is.

Radarbeeld 07h40 Bron Wetteronline.de

Sneeuw valt er boven de 2000 a 2300 meter. In de loop van de dag begin het weer in het westen te verbeteren en trekt de neerslag (buien) zich verder naar het oosten weg.

Eerste opklaringen en stratus bewolking boven de Belalp in Oberwallis vanmorgen

Toenemende hogedruk
Vanaf dinsdag neemt de invloed van hogedruk verder toe waarbij een apart hoog met kern boven Duitsland verbinding maakt met opbouwende hogedruk boven het zuidwesten van Europa en waarbij een “warme” hoogterug naar het noorden toe uitbreidt.

Dinsdag nog laatste (rest) wolken en neerslag aan de (oostelijke) Alpennoordkant, elders gaat de zon al flink doorkomen en de temperaturen gaan op alle hoogtes in de lift.

Meer zon, oplopende temperaturen
Vanaf woensdag mogen we dan overal rekenen op veel zon en zeer zacht lenteweer. De middag temperatuur stijgt naar 18 tot 23 graden en lokaal naar 25 graden. Ook in de bergen wordt het door de inkomende hoogte-rug zeer zacht. Het 500 hPa drukvlak (geopotentiaal) wordt daarbij “opgetild” naar een hoogte van circa 5800 tot 5900 meter en de vorstgrens naar circa 4000 meter, waardes die ook in de zomer niet zouden misstaan!

In de tweede helft van de week wordt het 500 hPa niveau verder opgetild tot bijna 6000 meter! In de Alpen stijgt de vorstgrens tot circa 4000 meter!

Het zeer zachte en zonnige lenteweer met zomerse “inslag” houden we de gehele week vast en ook in het weekend zal daar in grote lijnen niet veel aan veranderen.

De komende week en het weekend gaan buitengewoon zacht verlopen. GFS anomalie T850 hPa voor donderdag met de warmte hotspot boven de Benelux met maar liefst 12 tot 14 graden boven “normaal”. De Alpen 8 tot 12 graden boven “normaal”

Met de start van de nieuwe week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich verder naar de Middellandse Zee en de Azoren.

Ensembles multimodel komende 7 dagen prikpunt Oberstdorf

Met een geleidelijke weer wat zuidelijker verlopende jetstream neemt de invloed van Atlantische depressie op koerst richting Scandinavie geleidelijk weer wat toe. Een eerste zwakke (trog) storing zou maandag – dinsdag (ECMWF / EC12) al voor wat onbestendiger weer kunnen gaan zorgen waarbij de temperaturen niet meer zo hoog zullen uitkomen. Of dit de aanzet is voor een meer westelijker en duidelijk koeler en wisselvalliger weertype is mede gezien de nog langer verwachtingstermijn nog onzeker.

GFS ensembles noordelijke Alpen

Daarover dan de komende dagen meer. Tot zover maar weer voor deze maandag ochtend. Fijne dag en ciao vanuit een (nog) bewolkt Termen in Oberwallis.

Webcams

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams 

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht(en) op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing

Door de vele sneeuw en sterk wisselende condities precair (code ORANJE) Mede ook door de oplopende temperaturen blijft de situatie veelal precair

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 229 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier