Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; hoogtelaag – Xenia – , gisteren nog met kern boven de Alpen en noord Italië, trekt vandaag verder naar het oosten weg en bepaald vooral nog het weerbeeld in de oostelijke Alpen. Vanuit het westen stroomt met stijgende luchtdruk geleidelijke weer drogere en weer warmere lucht binnen welke in de loop van de woensdag ook over de oostelijke Alpen zal uitstromen. In het verdere verloop krijgen we te maken met een vlakke drukverdeling boven centraal Europa en de Alpen

Overgang naar rustig nazomerweer, vrijdag nieuwe (tijdelijke) hoogtelaag invloed / afkoeling

Hoogtelaag (Upper Level Low)
Hoogtelaagjes gedragen zich als een luis in de pels van de weermodellen en zijn altijd weer lastig op te pakken in verband met hun wispelturige karakter. Probleem is vaak dat dit soort systeempjes een geheel eigenzinnig leven lijden en zich vaak niets aantrekken van de sturende druksystemen en stromings (druk)patronen.

Het hoogtelaagje gisteren met kern boven de centrale Alpen
Het hoogtelaagje gisteren met kern boven de centrale Alpen uitvergroot

Een hoogtelaag (upper-level-low) is een (afgesnoerd) lagedrukgebied in de hogere lagen van de atmosfeer (boven 500 hPa vlak) en is gevuld met koude lucht. Bij de interpretatie van de hoogte weerkaarten spelen deze hoogtelagen met veelal geïsoleerde gebieden waar zich veel koudere lucht bevindt (koudeputten) een grote rol. Lage temperaturen hoog in de lucht zijn bijvoorbeeld  ’s zomers na een periode van gelijkmatige warmte vaak aanleiding tot onrustig (convectief) weer met afwisselend neerslag en onweersbuien.

GFS animatie van het hoogtelaag boven de Alpen . De komende 5 dagen trekt het verder via de Balkan naar de oostelijke Middellandse Zee. Vee volgend systeem snoert in de tweede helft van de week ten zuiden van IJSland vanuit de Atlantische hoogtetrog af en trekt naar de zuidelijke Noordzee. Een ander hoogtelaag bevindt zich ten westen van het Iberische Schiereiland

In de winter zorgen de systeempjes vaak voor die mooie polaire luchten met felle opklaringen afgewisseld door sneeuwbuien waarbij het in de Stau van de bergen soms ook onverwacht aanhoudend en intensief kan sneeuwen. Karakteristiek zijn dan ook de winterse buien (Alpenlaagland) met soms zelfs een klap onweer !

Herfst
De afgelopen dagen hebben we aan den lijven kunnen ondervinden wat de invloed van een hoogtelaag in de vroege herfst is. Het was ronduit herfstachtig met vooral in de oostelijke en zuidelijke Alpen lokaal veel neerslag (opglijdingsprocessen). In de bergen viel boven de 2300 a 2900 meter weer een verse laag sneeuw.


Hogerop viel voor de tweede keer binnen een week een dik pak sneeuw. Video vanaf de Stelvio pas (2757m)

En ondanks de sneeuwval en slechte condities natuurlijk weer heel uitnodigend om de ski’s onder te binden. Via Meteo Alto Adige / Südtirols Wetterseite

Omdat het systeem boven de Alpen en noord Italië bleef hangen en slechts langzaam afzwakkend naar het oosten koerst kwam er van enig nazomer weer dan ook bar weinig terecht.

Met weinig stroming uit noordoostelijke richtingen (Zwitserland Bise) werd aan de noordkant onderin de atmosfeer ook koelere en vooral vochtigere lucht aangevoerd. Dit leverde weer heel fraaie Hochnebel plaatjes op! Een fenomeen wat we de komende maanden en in de winter nog veel vaker zullen gaan zien!

Höhenkaltluft met een vers laagje sneeuw op de hogere toppen van de Walliser Alpen met Hochnebel tot in de hogere dalen zondag ochtend Via Twitter RiffelalpResort2222m @RResort2222m
Hochnebel Hohsaas – Saas-Fee zondag
Gstaad zondagmorgen

Zondag en maandag profiteerden de westelijke Alpen al van wat meer hogedruk invloed. De westelijke Alpen en het oosten van Zwitserland echter vooral nog van de invloed van het hoogtelaag. Hier overheerste de bewolking en er viel neerslag bij zeer gematigde temperaturen. Zeer onrustig met (zware) regen en onweersbuien was het in de Balkan en ook in noord Italië vielen diverse regen en onweersbuien. Het warmst werd het met de zon in de westelijke Alpen en Alpenzuidkant alwaar het kwik tot 20 a 24 graden steeg


Zware hagelbui gisteren in Lido Itaca, Pineto (Italie, Adria) 

Inzettend weersverbetering
Vandaag zien we het hoogtelaag met zijn kern via de oostelijke Alpen verder afzwakkende naar het oosten wegtrekken. Vooral de oostelijke delen en de oostelijke zuidkant moeten vandaag nogmaals met veel bewolking en neerslag (buien) rekening houden.

Radarbeeld 09h00. Bron Wetteronline.de

Algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe meer invloed van hogedruk en dus drogere en zonnige(re) condities. In de ochtend moet eerst nog met lokale Hochnebel of mist worden afgerekend voordat met de zon de temperaturen  naar 20 tot 25 graden kunnen gaan oplopen.

De kans op een regenbuitje is aanwezig maar niet bijzonder groot en zal ook weinig voorstellen. Ook in de bergen gaan de temperaturen met de stijgende luchtdruk weer omhoog en de vorstgrens stijgt overdag naar 3600 tot 3800 meter. De sneeuwvalgrens varieert van 2600 meter in de westelijke (Franse) Alpen tot circa 3000 meter in hete oosten.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Nazomerweer
Woensdag en donderdag staan in het teken van zwakke hogedruk en rustig nazomerweer. Met veel zon stijgen de temperaturen nog dagelijks nog wat winst gaan pakken en stijgen naar 23 tot 26 graden. In de bergen ligt de vorstgrens meest rond de 3800 meter.

In de loop van de donderdag en op vrijdag krijgen we met een volgende weersverslechtering vanuit het noordwesten te maken. Deze wordt veroorzaakt door afzakkende Atlantische hoogtetrog ten zuiden van IJsland een volgend afsnoerend hoogtelaag richting de Noordzee. Het daaraan verbonden koufront en occlusiefront zullen de Alpen met name op de vrijdag gaan beïnvloeden.

Bracknell fronten kart voor vrijdag 7 september

Vooruitlopend daarop gaat een convergentie zone in de warmere lucht de buienactiviteit aanwakkeren. Omdat de precieze ontwikkelingen nog niet geheel duidelijk zijn (timing en progressie koufront / trog) moeten we voor wat betreft de details nog even een afwachtende houding aannemen. Ga er echter alvast maar vanuit dat het in de loop van de donderdagmiddag -avond -nacht en op vrijdag toenemend onbestendig gaat worden met toenemende kans op onweersbuien en ook de temperaturen in alle hoogtes een graad of 5 lager gaan uitkomen. De vorstgrens daalt geleidelijk weer naar circa 3400 meter.

GFS Theta-E. Zaterdagochtend is de koudere lucht gevorderd tot ver de westelijke Alpen

Uitgaande van de laatste model uitdraai zal de meest koude lucht de Alpen niet weten te bereiken en krijgen we vervolgens weer met stijgende luchtdruk te maken. Onder invloed van nieuwe hogedruk impulsen en warme hoogterug evolueren we vanaf het weekend vooral in de westelijke Alpen weer naar rustig nazomerweer met duidelijk oplopende temperaturen!

GFS met de hogedruk volgende week dinsdag. Het oosten houdt eerst nog last van de lagedruk boven oost Europa en de Balkan

De oostelijke Alpen moeten dan opnieuw wat langer geduld hebben door tegenwerking van lagedruk invloeden boven oost Europa!  Hieronder nog de GFS ensembles voor west en oost Alpen.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt maar nog fris  Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit  “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link. Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje volgen later in een aparte bijdrage.

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 422 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier