Advertentie 

Algemeen; achter een koufront behorende bij laag – Wanda – met kern boven de Oostzee stroomt koelere en tijdelijk wat drogere lucht over de Alpen uit. In de loop van de vrijdag krijgen we toenemend met de invloed van een hoogtetrog te maken en vervolgens een afsnoerend hoogtelaag. Vooral het oosten en het zuiden krijgen te maken met onbestendige weer condities met deels intensieve neerslag / buien. Volgende week meldt de nazomer zich terug!

Hogedruk versus hoogtetrog -laag(jes)

De zuidelijke Alpen als ook de inner-alpine gebieden profiteerden gisteren van de afschermende werking van de Alpenhoofdkam. Met de noordelijke stroming zorgde de Nordföhn voor het afdrogen als ook het opwarmen van de lucht. In Wallis steeg het kwik tot 25 graden en in het Zwitserse Tessin tot 30 graden. Warm werd het eveneens in de oostelijke delen van Oostenrijk met in Niederösterreich en Wenen eveneens tropische 30 graden.

Sunrise en ochtend Hochnebel boven de zuidelijke Walliser Alpen – Zermatt. Foto via FB via Giuseppe Casile (Hörnlihütte)
Uiteindelijk werd het weer een prachtige zomerse dag. Foto via FB Doris Imhof‎
Alpe d’ Huez Pic Blanc

De noordkant van de Alpen had met de noord tot noordoostelijke stroming te maken met veel koelere en nattere weer condities. In de Nordstau van de Alpenhoofdkam viel neerslag en onder de bewolking en in de neerslag werd het niet veel warmer dan 16 tot 17 graden.

Natte boel gisteren in het Kleinwalsertal -Mittelberg. Foto via Twitter Haus Walser Berge @HausWalserBerge

In ons vorige weerbericht kondigden we al een “dipje” aan in aanloop naar een volgende nazomerse weer periode. Ook gisteren en vandaag zien we dat dipje in de vorm van een afzakkende hoogtetrog mooi terug in de diverse weer modellen.

Vandaag zien we het zwaartepunt van de hoogtetrog via Duitsland tot over de noordelijke Alpen afzakken. Vervolgens zal in het weekend een apart hoogtelaag afsnoeren (cut off) en via de Alpen naar noord Italië trekken.

Met de hoogtetrog gaat de atmosfeer toenemend destabiliseren en krijgen we te maken met regen en onweersbuien of ook gewoon aanhoudende en deels intensieve neerslag (Staugebieden). De middagtemperaturen dalen naar 17 tot 23 graden, enkel in de oostelijke delen kan het met de zon nogmaals 25 tot 26 graden.

Frontenkaart DWD voor vandaag 12h00
Radarbeeld Europa 08h40. Bron Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Ook in de bergen koelt het af, op 2000 meter wordt het een graad of 7 tot 10. De vorstgrens daalt in de loop van dag van 3500 a 3300 meter 3200 tot 2900 meter. De sneeuwvalgrens daalt naar 2500 meter in de westelijke Alpen en tot 2800 a 3100 meter in het oosten en zuiden.

GFS sneeuwvalgrens vrijdagmiddag
Sfeervolle ochtend stemming vanmorgen boven de zuidelijke Walliser Alpen ( Zermatt /Hörnlihütte) Foto via Patrizio Maioni

Noordelijke hogedruk
Achter dit hoogtelaag zal het Azorenhoog een brug slaan met een apart hoog dat zich boven Scandinavie ontwikkelt en begin volgende week met zijn zwaartepunt (kerndruk 1030 hPA) boven noordwest Rusland komt te liggen.

GFS 500 hPa voor maandag met de noordelijke hogedruk en eht langzaam wegtrekkende hoogtelaagje boven de noordelijk Adriatische Zee

Met de hoogteas ten noorden van de Alpen krijgen we dan te maken met een meer continentale stroming. We krijgen echter ook met de invloed van het hoogtelaag te maken en het duurt nog tot begin volgende week voordat ook in de oostelijke Alpen de nazomer zijn comeback zal maken. De temperaturen gaan weer in de lift en komen tussen de 23 en 27 graden te liggen. De lucht is echter ook vrij vochtig zodat het wat broeierig zal gaan aanvoelen. Hieronder de GFS ensembles voor de oostelijke en de westelijke Alpen

Omdat we tevens met een vrij vlakke drukverdeling te maken gaan krijgen zal echter ook dan niet geheel stabiel zijn en krijgen we, ondersteund door de dagelijkse gang, te maken met stapelwolken en lokale regen en onweersbuien. Vooral de berggebieden maken kans op de buien en het is nog even afwachten in hoeverre ook elders regen of onweersbuien tot ontwikkeling komen.

Eigenlijk dus weer het oude bekende patroon en drukverdeling zoals we dat al zo vaak deze zomer zagen. Noordelijke hogedruk (blokkade) en de vlakke drukverdeling naar het zuiden toe inclusief de hoogtelaagjes.

Voorlopig ziet het er ook nu niet naar uit dat dit patroon doorbroken zal gaan worden. In het volgende weekend zien we zelfs een versteviging van de blokkade door de opbouw van een apart bolwerk van hogedruk boven Scandinavie (kerndruk 1035 hPa).

GFS 500 hPa voor zaterdag 8 september met het opbouwende hoog boven Scandinavie

Een overgang naar een geheel anders herfstachtig weerbeeld is op de middellange en ook lange termijn niet waarschijnlijk.

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een bewolkt en kil Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Een eigen “stekkie” in  Zwitserland !?

Via Alpenweerman komt u bij de mooiste en exclusieve koop en huurwoningen in Zwitserland (Wallis) vlak bij o.a. de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.

Checking out new property for the real estate marketing

Villars-sur-Ollon

Nieuw in onze portefueille – In het familie-resort Villars-sur-Ollon in het hart van de Alpes Vaudoises, een uniek gelegen zeer stijlvol en ruim luxe duplex appartement op 2 etages hoog boven het Rhonedal en met een fenomenaal uitzicht richting de Dents-du-Midi en Mont Blanc-massief)!

Meer informatie over dit  “stekje”?!  kijk dan eens op DEZE link. Een aparte bijdrage over dit unieke stukje Zwitserse Alpen en dit unieke plekje volgen later in een aparte bijdrage.

Zie ook Winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon in de Zwitserse gemeente Ollon!

Skolido.nl – Real Estate en vakantie woningen

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en doorlopende andere (nieuwe) objecten in Zwitserland en speciaal in Wallis aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis of Zwitserland.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 481 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier