Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; De invloed van hogedruk blijft dominant. Donderdag gaat op nadering van een Frans hoogtelaagje de wind wat aantrekken en krijgt de zon wat meer concurrentie van overtrekkende wolken(velden). In het weekend volgt achter een koufront vooral in de bergen een markante temperatuurdaling en kan er met voorkeur voor de Alpennoordkant ook weer wat sneeuw vallen.

Geleidelijk meer bewolking wind en minder zacht. Zaterdag koufront met wat sneeuw

Happy New Year

Alpenweerman wenst al zijn partners, volgers en lezers een goed uiteinde en een heel mooi en gezond 2020. Weer of geen weer, ook volgend jaar zijn we weer dagelijks voor jullie present

Een zwak koufront schampte gisteren de noordelijke Alpen en zorgde ervoor dat de temperaturen op grotere hoogte een graad of 4 a 5 lager uitkwamen dan gisteren. Daarnaast trok er ook wat vochtigere lucht binnen waardoor de zon wat concurrentie had van (hogere) bewolking. Al met al ook gisteren echter weer een heel fraaie wintersport dag in de bergen en nog steeds zeer mild.

Hieronder een fraaie timelapse met overdag de opkomende Hochnebel (koufrontje en vochtigere lucht) boven het Rheintal gezien vanaf het Drehhotel vanaf de Hoherkasten in de Appenzeller Alpen, Zwitserland

De hoogste temperaturen werden gisteren op middelbare hoogtes gehaald met als Toppers Sankt Radegund (750m) bij Graz in de Steiermark en Mesocco (800 meter) in het Zwitserse Gaubüden al aar het kwik tot bijna 15 graden opliep.

Ondanks de overtrekkende sluierbewolking ook gisteren weer een heerlijke (wintersport)dag in de bergen. Foto via Hans en Odette ter Braak vanuit Mittelberg in ons partner gebied Kleinwalsertal
Genieten! Hans ter Braak Mittelberg Kleinwalsertal
Aan sneeuw geen gebrek. Hotel Grimsel Passhöhe Oberwallis

In schril contrast ook gisteren weer de lagere delen en dalen waar soms hardnekkige mist en Hochnebel de zon frustreerde en voor veel kouder en grijs weer zorgde. In de wat hoger gelegen dalen vroor het zelf streng met minima tussen de -10 en -15 graden.

Dat we op wat grotere hoogte met extreem zacht weer te maken hebben konden we mooi waarnemen op de Jungfraujoch (3675 meter) op de grens van de Berner en Walliser Alpen. Maandag werd hier een temperatuur gemeten van 0.9 graden. Dit zijn waardes die ook in de hoog-zomer helemaal geen slecht figuur zouden slaan!

Blik op de Sfinx en Jungfraujoch Ostgrad gisteravond

Vandaag nieuwjaarsdag zal onder de vleugels van hoog – Xia – de zon aan een meest wolkeloze hemel weer overuren gaan draaien en in de bergen wordt het opnieuw zeer mild.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD
Radarbeeld Alpen vanmorgen 10h00

Op 2000 meter wordt het van west naar oost 10 tot 0 graden en op 3000 meter 2 tot – 5 graden. Er staat een meest zwakke tot matig westelijke wind. De lagere delen en met name het Alpenlaagland krijgt weer met deels hardnekkige Hochnebel en mist te maken met een bovengrens van 1000 tot 700 meter. Verder is het dan weer afwachten in hoeverre en waar precies deze zal gaan oplossen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Donderdag en vrijdag nemen de Hochnebel en mistkansen wat af doordat er vanuit het westen op nadering van een kleinschalig hoogtelaagje wat drogere en en ook wat minder zachte lucht gaat binnenstromen.

Het Franse hoogtelaagje donderdagochtend

Tevens zal de zon wat meer concurrentie gaan krijgen van wolken(velden), dat geldt met name voor de vrijdag en ook gaat de westenwind wat aantrekken. Verder verandert er in grote lijnen nog niet veel aan het door hogedruk bepaalde weerbeeld.

Weekend koufront met markante afkoeling
In  het weekend stroomt er aan de oostflank van een nieuw Brits hoog een portie koudere polaire lucht over de Alpen uit.  Het koufront dat de voorste begrenzing vormt zal in de loop van de zaterdag ,over de Alpen trekken.

GFS 850 hPa voor zaterdag. Veel koudere lucht stroomt over de Alpen uit. Helaas kan de meest koude lucht vanaf de pool de Alpen niet bereiken

Later op de dag, waarschijnlijk in de avond of nacht op zondag volgt dan nog een trogstoring. Door de meer noordelijke aanstroming kan er met voorkeur voor de centrale en oostelijke Nordstau gebieden wat sneeuw gaan vallen.

Helaas voor liefhebbers van sneeuw en vorst zal de koude injectie maar van tijdelijke aard zijn. Het hoog trekt namelijk snel verder naar het oosten en met de start van de nieuwe week stroomt vanuit het westen tot zuidwesten alweer veel zachtere lucht de Alpen binnen. Een daarmee samenhangend warmtefront zal ten n oorden van de Alpen trekken en de overgang naar weer veel zachter weer zal zonder neerslag gaan verlopen.

GFS 850 hPa voor maandag 12h00. In de loop van de maandag volgt achter een warmtefront dan weer veel zachtere lucht

In het verdere verloop verblijven we aan de zacht kant van de polaire jetstream en krijgen we dan weer te maken met een meest zachte zuidwestelijke stroming. Samen met hogedruk is het dan droog en meest zonnig.

GFS 500 hPa voor woensdag 8 januri

Tot zover voor deze 1e januari met de helaas weer wat anti winterse ontwikkelingen. Hoe dan ook een heel fijne nieuwjaarsdag gewenst en veel plezier straks met het traditionele Nieuwjaarsconcert en skipringen vanuit Garmisch Partenkirchen ( 7 graden op 1638 meter)

Actueel in Termen (1020m) 1 graad en onbewolkt. Sneeuwhoogte meetveld 8 cm, Rosswald 100 cm. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.036 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Tijdens het weekend markant kouder met wat sneeuwval noordkant”

 • Bertil blaas
  1 januari 2020 at 11:26

  Goedeochtend Johann,
  Jij en je fam. fijne Nieuwjaarsdag gewenst en alle goeds voor 2020.
  Uiteraard geldt deze wens aan uw gehele team !! 👍👍👍
  De site met de meest uitgebreide weersverwachting + uitgebreide achtergrond info !!
  Thanks.

  Groeten Bertil uit de PAznaun.

  • Johann
   1 januari 2020 at 11:31

   Thx Bertil namens het gehele (weer)team! Ook voor jou de beste wensen en dat het een heel mooi (weer)jaar moge gaan worden. Wij zijn er hoe dan ook weer bij! Fijne dag. Ik ga zo even lekker met de Schneeschuhe de bergen in (Rothwald Wasenalp) Veel sneeuw daar, op de hoogste delen meer dan 300 cm! Laters…………..

  • Remco Mienis
   1 januari 2020 at 23:12

   Hartelijke dank Bertil,

   Voor jou/jullie ook een goed 2020 gewenst en dank voor de mooie worden aan het adres van AWM.

   Groet, Remco

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier