Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; zwakke hogedruk invloed bepaalt het weer in de Alpen. Het westen en oosten hebben te maken met meer bewolking door zwakke storingsinvloeden. Vanaf donderdag gaat met een westelijke stroming toenemend zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Vanaf zondag draait de stroming weer naar het noordoosten en wordt toenemend koudere continentale lucht aangevoerd.

Donderdag / vrijdag warmtefront met sneeuw / regen

Gisteren konden we in het gehele Alpengebied onder tussenhoog invloed en in de koude polaire lucht genieten van een prachtige winter(sport) dag. Enkel de oostelijke delen van Oostenrijk hadden nog met vochtigere lucht te maken en bewolking.

De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien

In de avond en nacht begon de zwerk in het westen echter alweer te betrekken op nadering van een eerste nauwelijks weer actieve storing.

Perfect weer voor te toeren of Schneeschu wandern. Simplon
Lauchneralp Wallis – Foto Bas Laros
Aletsch Arena – Foto Joost laros
Simplon gebied
Simplon Foto Johann
Kaiserwetter ook in het Kleinwalser tal – Mittelberg. Foto Haus Walser Berge @hauswalserberge

In de avond en nacht ging het kwik onder een heldere hemel weer snel onderuit met weer strenge tot zeer strenge vorst. Naar het westen toe werd door de bewolking de uitstraling en dus vorst getemperd en werd het niet meer zo koud. De laagste waardes zien we op dit moment in het oosten van Zwitserland met in St Moritz (1700m)  – 25 en Buffalora (Ofenpas) -27 graden. Echter ook elders vannacht gewoon weer op uitgebreide schaal matige tot strenge vorst.

Radarbeeld 09h00

In vergelijking met gisteren zien is er voor de komende dagen inclusief het weekend weinig veranderd aan de verwachting. Uitgaande van een actieve depressie in het zee gebied bij IJsland gaat morgen een actievere front (warmtefront) voor onbestendig en vooral ook zachter weer zorgen.

Met het inkomen van de frontale neerslag sneeuwt het aanvankelijk nog tot in de lagere delen en dalen, geleidelijk stijgt de sneeuwvalgrens naar 1300 tot 1800 meter en lokaal  kan het in het westen tot 2000 meter regenen. Inner-alpin kan het nog langer tot in de dalen sneeuwen. Ook naar het  oosten toe zal de sneeuwvalgrens wat lager liggen, in de westelijke delen later stijgend naar 800 tot 1500 meter. Lokaal is tijdelijk er ook kans op ijsregen of ijzel!!

GFS donderdag 12h00 met het inkomende warmtefront

Vrijdag en in het weekend volgt vanuit het westen een tussenhoog en aan de zuidkant ervan en in samenspel met een laag boven zuidwest Europa verblijven we eerst nog in de zachtere lucht. Ietwat noordelijker bevindt zich echter de koudere lucht en op het grensgebied van deze twee verschillende luchtsoorten gaat over een strook van west naar oost neerslag vallen.

GFS zondag 00h00

De sneeuwvalgrens beweegt zicht in de zachtere lucht meest tussen de 1000 en 1500 meter. Zaterdag en vooral zondag geleidelijk weer dalend. Algemeen kouder en lagere sneeuwvalgrens naar het zuidoosten en noordoosten.

Arpege sneeuwval cumulatief tot en met zondagochtend

Zondag komen we onder de invloed van een volgend Atlantisch hoog dat richting het noorden verplaatst  en met de hoogte-as die dan ten noorden van de Alpen doorschuift gaat vanaf zondagmiddag van het noorden uit de koudere maar ook drogere polaire lucht naar het zuiden toe terrein winnen. In de loop van de volgende week wordt met een naar noordoost draaiende stroming dan nog koudere lucht vanaf de pool op transport gezet.

ECMWF voor woensdag 00h00

In hoeverre later aan de oostflank van een noordelijk hogedrukblokkade nog koudere arctische lucht tot over west Europa en de Alpen gaat uitstromen is nog niet duidelijk. Veel zal gaan afhangen met de positie van de sturende drukgebieden en het blokkade hoog. Gezien de nog onzekere situatie die we ook bij de modellen vandaag weer terugzien met zowel hele koude als ook hele zachte oplossingen heeft het weinig zin om op dit moment daar verder over te speculeren!

GFS ensembles centrale Alpen noordkant

Tot zover voor deze woensdag ochtend. Naar het schijnt ben ik vandaag jarig dus tijd voor andere zaken! Heel fijne dag en graag weer tot morgen. Actueel in Termen in Oberwallis -4.2 graden en deels bedekt!

Hieronder nog een impressie inclusief een Vlog gisteren gemaakt op de Simplon hier in Oberwallis bei schönstem Wetter und Schneeverhältnissen.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 923 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Tijdelijk zachter met sneeuw maar ook regen”

 • Marco
  14 februari 2018 at 10:14

  Johann,

  Van Harte gefeliciteerd! Maak er een mooie dag van!

  Groet, Marco
  vanuit een onbewolkt, zonnig en fris Zoetermeer

 • ronnie
  14 februari 2018 at 10:46

  Van harte!

 • Alice
  14 februari 2018 at 10:51

  Vanuit koud maar zonnig en kraakhelder Nederland: Van harte gefeliciteerd en een mooie dag gewenst!
  Alles Gute zum Geburtstag.

 • Martin Petersen
  14 februari 2018 at 12:49

  Gefeliciteerd Johann en een fijne dag!

 • Wim Danhof
  14 februari 2018 at 16:42

  Dag Johann,

  Gefeliciteerd! Ben benieuwd of de ergste koude vanaf midden volgende week de Balkanroute kiest of de meer westelijke route, recht over de Alpen. Keep us posted! Fijne dag vandaag.

 • Annemarie Peters
  14 februari 2018 at 22:37

  Van harte gefeliciteerd!!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier