Alpen - Tijdelijk zachter in aanloop naar koudere IJsheiligen
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Algemeen; het (hoogte)laag gevuld met koude lucht trekt naar het oosten weg en navolgend krijgen we te maken met de stabiliserende invloed van tussenhoog – Maxine – Woensdag neemt de invloed van een Atlantische depressie toe en wordt het toenemend onbestendig. In de loop van het weekend volgt pünktlich met de IJsheiligen een nieuwe portie maritiem polaire lucht.
Hoogtelaag en kou blazen aftocht, na tussenhoog opnieuw weersverslechtering
De schermutselingen tussen koude poollucht vanuit het hoge noorden en veel zachtere lucht vanuit de steeds verder opwarmende subtropen zijn, zoals dat in de deze tijd van het jaar gebruikelijk is, in volle gang. Zit je dan net aan de zachtere kant van het geheel dan kan het al lekker “zomeren”, zit je echter aan de koude kant van het geheel dan kan het zelfs in deze tijd van het jaar ook nog flink winteren en dat geldt speciaal voor de hoger gelegen delen en in de bergen.
Afgelopen weekend was het de koude arctische lucht die over een breed front helemaal tot over de Middellandse Zee uitstroomde. Weliswaar werd deze over het lange traject nog flink opgewarmd maar desondanks werden voor de tijd van het jaar extreem lage temperaturen geregistreerd waarbij er in de Alpen tot in de lagere delen een dik pak sneeuw van 10 tot 30 cm viel.
Winter fairy tale on the road to Cappane di Cosola, north Italy (1512 m) yesterday, May 5th. Report: Centro Meteo Piemonte CMP pic.twitter.com/5hs5od38Qp
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) 6 mei 2019
Sneeuw in mei is in de Alpen op zich niets bijzonders, bijzonder zijn echter wel de extreem lage temperaturen en met name de zeer lage maxima die aan de Alpennoordkant werden gehaald als ook het dikke pak sneeuw de lagere delen aan de noordkant. In de wat hoger gelegen dalen werd lokaal zelfs een ijsdag opgetekend. De laatste keer dat het rond deze tijd van het jaar zo koud was er er zoveel sneeuw tot in de lagere delen veel was in mei 1979.
Ook gisteren bevonden we ons nog in de koude luchtmassa’s en was het ondanks dat het kwik een graad of 3 tot 5 hoger uitkwam nog steeds een graad of 5 te koud voor de tijd van het jaar.
De koude lucht werd aan de noordflank van het naar het oosten wegtrekkende hoogtelaag aangevoerd. De noordkant van de Alpen had gisteren opnieuw te maken met veel bewolking waaruit neerslag of buien vielen en de opklaring waren sporadisch. Boven de 800 tot 1100 meter viel de neerslag in vaste vorm. de maxima bewogen zicht meest tussen de 6 en 10 graden.
Betere papieren hadden gisteren de zuidelijke Alpen alwaar de noordelijke wind en een krachtige Nordföhn ( 12 hPa drukgradiënt noord / zuid Alpen) de bewolking grotendeels deed oplossen en het kwik met de zon en ondersteund door de föhn nog tot 12 a 16 graden kon oplopen! Ook de zuidwestelijke Alpen en de westelijke inner-alpine regionen konden gisteren al profiteren van een inschuivend tussenhoog. Uit de wind en in de zon was het ondanks de aanwezige koude lucht al met al toch nog heer aardig weer.
Zonnig en zachter
Tussenhoog Maxine trekt vandaag verder naar het oosten en gaat meer en meer zijn stempel op het het weerbeeld in de Alpen drukken. Onder een heldere hemel en afnemende wind kon het afgelopen nacht weer flink afkoelen en de dag start op uitgebreide schaal dan ook weer met lichte en in de hogere dalen ook matige vorst.
Ook in het oosten gaat vandaag de zon van west naar oost veel meer ruimte krijgen en de temperaturen kunnen in in alle hoogtes weer een graad of 5 winst pakken. De middagtemperaturen stijgen naar 14 tot 17 graden, op 1500 meter naar 5 tot 8 graden en de vorstgrens naar 2000 tot 2200 meter. Algemeen geldt hoe meer naar het westen en zuiden hoe warmer en meer zon. De wind neemt van west naar oost af tot matig / zwak en komt uit westelijke richtingen. Met een tot nul afnemende drukgradiënt gaat ook de Nordföhn er aan de zuidkant geleidelijk uit.
Woensdag krijgen de westelijke Alpen en de westelijke delen van de oostelijke Alpen te maken met de bewolking en neerslag van een depressie die vanaf de Golf van Biskaje via de Britse Elanden tot in het het weekend naar zuid Scandinavië trekt. Een apart laagje (rand)storing trekt woensdag via Bretagne naar het noordoosten.
Een daarmee samenhangend occlusiefront trekt woensdag de westelijke Alpen binnen en gaat voor de nodige neerslag zorgen. Omdat de stroming vanuit het zuidwesten vrij zachte lucht aanvoert sneeuwt het enkel in het hooggebergte, pak hem beet vanaf circa 2000 meter.
Donderdag hebben we achter het front te maken met onstabiele en ook weer in wat koelere lucht Atlantische luchtmassa’s. Met een mix van opklaringen en buien wordt het dan een graad of 15. In de bergen valt deze vanaf 1500 tot 2000 meter in vaste vorm. Vrijdag weinig verandering en weer een tikkeltje zachter.
Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
IJsheiligen ( 11 – 15 mei) nogmaals kouder
Zaterdag gaat het op nadering van een zwakke hoogtetrog en depressie die via Frankrijk naar de Golf van Genua en vervolgens het zuiden van Italië trekt weer mis. Achter het front en aangestuurd door een vanaf de Atlantische Oceaan inschuivend Brits hoog wordt vanuit het noorden nogmaals koudere maritiem polaire lucht aangetapt die tot over de Alpen gaat uitstromen.
Het koufront gaat zaterdag in de westelijke Alpen al neerslag produceren. De oostelijke delen van de oostelijke Alpen houden het nog tot de avond droog.
Zondag – moederdag – trekt de neerslag naar het oosten weg en de westelijke Alpen gaan dan al profiteren van stijgende luchtdruk en drogere en geleidelijk ook zonnigere condities. In de koude lucht pendelt de sneeuwvalgrens aan de noordkant tussen de 1200 tot 800 meter. Algemeen zachter is het aan de zuidkant waar pre frontaal ook de föhn voor zachtere en drogere condities zal zorgen.
Overgang naar stabieler en warmer hogedrukweer
Met de start van de nieuwe week gaat de luchtdruk weer stijgen en bouwt zich een hoog op dat via west Frankrijk naar Scandinavië gaat uitbreiden. Maandag en dinsdag hebben we nog met een vrij koude noordoostelijke stroming te maken maar met steeds meer zon belooft het toch heel aardig weer te gaan worden met vooral naar het westen toe al veel zon. Het oosten houdt dan nog wat meer last van de lagedruk boven oost Europa.
Na dinsdag zoekt de stroming de oost tot zuidoosthoek op en komt er een einde aan de koude noord tot noordoostelijke stroming en kunnen de temperaturen met volop zon elke dag een paar graden winst gaan pakken. Het ziet er naar uit dat de koude lucht vanuit het noorden dan niet meer terug komt en kunnen de temperaturen tot het einde van de verwachting periode 18 tot 23 mei tot zomerse waardes kunnen gaan oplopen. In hoeverre eventuele storingen (hoogtelaagjes) voor buien gaan zorgen is nog onzeker.
Tot zover weer het uitgebreide weerpraatje voor de Alpen. Vanuit een nog fris en praktisch onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman