Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  een koufront met regen en (onweers)buien  is via de Alpen naar de Balkan getrokken en daarachter is koelere maar geleidelijk ook weer drogere lucht binnengestroomd. Onder invloed van een in kracht toenemend tussenhoog – Elektra – krijgen we tot en met woensdag te maken met een verdere weersverbetering. Donderdag op nadering en passage van een volgend koufront van het noordwesten uit weersverslechtering en verdere afkoeling. Het weekend en begin volgende week koel en onbestendig met mogelijk sneeuwvlokken tot 1800 a 1500 meter Alpennoordkant!

Steeds meer herfstachtige trekjes

De nieuwe week is in grote delen van de Alpen en speciaal de noordelijke Alpen ronduit herfstachtig van start gegaan. Lokaal viel er aan de Alpenoordkant 30 tot 55 mm uit (buiige) neerslag en in het oosten regende het ook aanhoudend.

Europa en de Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien, vooral in de oostelijke Alpen zat veel bewolking en viel neerslag. Zonnig(er) naar het westen en zuidwesten toe

Met de ingestroomde Atlantische luchtmassa’s ging de temperatuur ook een stuk onderuit en vooral aan de noordkant was dit duidelijk voelbaar en met een graad of 18 en weinig tot geen zon was het meest wel bekeken. Daarbij kwam in de loop van de dag ook nog eens een matige noordoostelijke stroming opzetten (in Zwitserland Bise) welke het voor het gevoel nog een stuk kouder maakte.

De inner alpine gebieden en vooral de Alpenzuidkant profiteerden van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en met een opstekende Nordföhn (11 hPa drukgradiënt noord-zuid) steeg het kwik tot 23 a 28 graden. Tevens begon het met het vorderen van de dag steeds verder op te klaren of werd het ook gewoon zonnig.

Veel lagere bewolking in de ochtend ook nog in Oberwallis, later zou de zon hier steeds meer doorkomen en werd het al met al nog een heel fraaie dag.. Foto vanuit de heli van de Air Glacier met blik op Rosswald. Via Bas Laros (Air Glacier)

Vandaag en morgen woensdag krijgen we te maken met een uitloper van hoog – Elektra – welke zich met zijn hoogte-as  ten noorden van de Alpen naar het oosten toe uitbreidt. Richting de woensdag splitst zich een apart filiaal boven oost Europa af.

Door de afdrogende en opwarmende werking werking van het hoog (dalende luchtwegingen /subsidentie) als ook de aanvoer van weer warmere lucht vanuit het zuidwesten en ondersteund door een “warme hoogte” rug mogen we ons dan gaan opmaken voor droog en zonnig nazomerweer waarbij het kwik in alle hoogtes weer flink in de lift gaat.

UKMO fronten en isobaren kaart voor de woensdag met hoog Elektra boven Europa en de Alpen

Na frisse nachten met in de ochtend lokale Hochnebel of mist stijgen de middagtemperaturen met veel zon tot woensdag dan ook aan de noordkant weer naar 24 tot 25 graden , in het zuiden en inner alpine wordt het opnieuw nog wat warmer.

Ook in de bergen gaat het weer flink opwarmen en de vorstgrens zoekt opnieuw de 4000 meter grens of nog iets daarboven op. Met de hogedruk en droge lucht dan overigens op en top bergweer met aangename temperaturen en prima vergezichten. Even meepakken zou ik zeggen want vanaf donderdag is het dan weer over en uit met het nazomer weertje.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Volgende hoogtetrog – koufront
Tussen het wegtrekkende filiaal van hogedruk boven oost Europa en het Atlantische hoog wurmt zich donderdag een volgende hoogtetrog waarbij een volgende portie maritiem polaire lucht naar het zuiden kom afzakken. Het daarbij behorende koufront zal donderdag de Alpen bereiken en opnieuw voor een weersverslechtering gaan zorgen. Ook nu weer liggen de noordelijke Alpen in eerste instantie het meest in de frontlinie en opnieuw profiteren de zuidelijke Alpen van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam.

GFS 500 hPa voor de donderdag met de afzakkende hoogtetrog boven de Noordzee en Benelux

Ook op de vrijdag en in in het weekend zal de hoogtetrog en een daaruit afsnoerend hoogtelaag dat richting het zuiden afsnoert het weerbeeld in de Alpen onbestendig en vrij koel gaan bepalen. In de bergen vanaf 2000 tot 2200 meter gaat het sneeuwen en aan de noordkant kan er tot een hoogte van 1800 a 1500 meter sneeuw vallen.

GFS 500 hPA voor zondag met het afsnoerend hoogtelaag. ECMWF berekent de koers via de Alpen, GFS meer oostelijk. Hoe dan ook wordt het onbestendig en koel

Ook de eerste dagen van de nieuwe week verandert er niet veel aan het koele “herfstweer” en nog steeds hebben we te maken met een hoogtelaagje dat waarschijnlijk al of niet via de Alpen langzaam naar het zuiden of zuidoosten trekt. Pas vanaf het midden van de week zou een inschuivend Atlantische hoog voor een weersverbetering moeten gaan zorgen. Hoe het één en ander verder gaat evolueren als ook in detail (sneeuw / sneeuwvalgrens) daarover dan later meer.

Tot zover voor deze dinsdag vanuit een praktische onbewolkt Termen in Oberwallis, een fijne dag, blijft volgen en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 374 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer