Advertentie 

Algemeen; na tijdelijke tussenhoog invloed krijgen we vanaf donderdag onder invloed van een volgende depressie – Zubin– opnieuw te maken met  weersverslechtering en verzachting. Vrijdag volt een koufront met daarachter een nieuwe portie polaire lucht die ook in het weekend het weerbeeld zal bepalen.

Tussenhoog, föhnig en weer nieuwe sneeuw

Geleidelijk stroomde er gisteren weer koudere lucht over de Alpen uit en daalde de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen. Ofschoon de luchtdruk al weer aardig aan het stijgen was bleef het ook gisteren onbestendig en viel er op uitgebreide schaal en met voorkeur voor de bergen nog wat sneeuw of sneeuwbuitjes. Met verdere druk stijgingen op nadering van een tussenhoog scheen in de westelijke en zuidelijke Alpen de zon en in de loop van de middag en avond begon het ook meer naar het oosten toe steeds verder op te klaren.

Veel zon in het zuiden en westen en dat leverde schitterende plaatjes op! Sella-vallei Bondolero

Met het wegvallen van de wind en de opklaringen kon het in de aanwezige koude lucht weer flink gaan afkoelen en op uitgebreide schaal vroor en vriest het nu nog matig tot (zeer) streng (-15 tot -21 graden)

T850 hPa vanmorgen 06h00
Balauw van de kou, T2m Koudst is het momenteel in Signalgipfel Wilder Freiger (It) met – 21°C

Tussenhoogje
Vandaag kunnen we onder invloed van een zwak tussenhoog even genieten van een wat rustigere weerfase ook de zon doet eindelijk weer eens goed mee. Qua temperaturen verandert er in eerste instantie nog niet veel en al met al belooft het een heel mooie (wintersport)dag te gaan worden.

Wel kan in de ochtend nog rest bewolking of Hochnebel voorkomen en laatste sneeuw valt nog in het zuidoosten.

Volop zon vanmorgen in de Alpen. Aletsch Arena Bettmeralp

Nieuwe sneeuwval
Inmiddels zien we op de weerkaarten in het zeegebied tussen IJsland en Schotland een volgende actieve depressie in beeld komen. Samenhangend met deze depressie die naar midden Scandinavie zal trekken krijgen we donderdag opnieuw te maken met een weersverslechtering door een occluderend fronten systeem.

Satelliiet opname 0700 met de opkomende frontale bewolking boven Frankrijk en rest bewolking boven het ZO van de Alpen

Zachter en opnieuw Südföhn
In de middag en avond gaat het in de westelijke Alpen weer betrekken en navolgend sneeuwen. Donderdag trekt de neerslag verder naar het oosten en met het instromen van opnieuw een portie zachtere lucht vanuit het zuidwesten stijgt de sneeuwvalgrens weer vrij snel naar 800 tot 1400 meter. Inner alpin en aan de zuidkant sneeuwt het meest tot in de dalen, in het zuiden deels tot 1000 meter.

Met een west tot zuidwesten wind wordt het in de loop van de dag vooral aan de noordkant weer een stuk zachter en toenemend föhnig. Morgenmiddag -avond föhneinde

Met föhn kan het (drukgradiënt tot van west naar oost 12 tot 8 hPa) kan het vooral aan de noordkant weer even een stuk zachter worden met maxima van 7 tot 9 graden.

Koufront
In de loop vrijdag volgt dan alweer het koufront en met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot 900 a 500. Ook dan blijft het onbestendig en vooral op passage van het koufront en de daarachter binnen stromende Höhenkaltluft ( -35 graden op 500 hPa / 5 km hoogte) vat er sneeuw of sneeuwbuien.

Winters weekend, geleidelijk meer zon
Zoals het er nu naar uitziet gaat een uitloper van het Azorenhoog in het weekend voor een geleidelijke weersverbetering zorgen en met een beetje geluk wordt het nog heel fraai winterweer. Zaterdag valt er vooral in de Stau van de Alpenoordkant nog sneeuw of sneeuwbuien maar geleidelijk neemt de activiteit af.

GFS voor zondag 03h00. met de Alpen vol in de (zeer) koude lucht

Zondag dan overal veel zon, Mocht de zon er ook nog aan te pas gaan komen dan belooft dat met de vers gevallen sneeuw perfect wintersport weer te gaan opleveren. In hoeverre er dan nog een sneeuw buien zal gaan vallen ( en of) is nog enigszins onzeker en heeft alles te maken met het al of niet inschuivende hoog. Omdat we ook in het weekend nog in zeer koude lucht vertoeven kan het kwik in heldere nachten en boven de sneeuw weer behoorlijk onderuitgaan en wordt het ijzig koud met strenge tot zeer strenge vorst!

Sneeuwval
De komende dagen kan er met het doorkomen van de occluderende fronten weer het nodige aan sneeuw gaan vallen. De meeste sneeuw wordt in de noordwestelijke en vooral ook westelijke Stau verwacht. Zowel het GFS als ook het ECMWF berekenen neerslag hoeveelheden van 10 tot 90 mm. In de bergen mogen we dan, afhankelijk van sneeuw en vorstgrens weer rekenen op 50 tot 100cm aan Neuschnee!

Door het inmiddels bovengemiddeld dikke sneeuwdek (170%) en de sterk wisselende condities is en blijf het lawine gevaar precair. Deels geldt er een code oranje of rood en het is dus zaak om op de pistes te blijven!

Sneeuwdek Zwitserse Alpen, deels ligt er 170% van wat we normaal zouden mogen verwachten rond deze tijd.
Lawine gevaar Zwitserse Alpen. Meer info zie onderaan weerbericht

Aanhoudend winters
Vanaf maandag belooft het winter technisch dan spannend te gaan worden waarbij het Atlantische hoog en een actieve depressie die zich bij New Foundland zal gaan ontwikkelen en naar zuid Groenland trekt een belangrijk rol gaan spelen. Het hoog gaat geleidelijk wat naar het zuidoosten afzakken en zal met zijn zwaartepunt tot boven de Golf van Biskaje of west Frankrijk komen te liggen. Neerslag behorende bij een warmtefront dat aan de noordkant zachte lucht naar het noorden transporteert zal maandag de westelijke Alpen bereiken.

Omdat het hoog dan echter quasi stationair wordt en door advectie van warme lucht  samenhangend met het hierboven genoemde laag stagneer de boel en blijven de Alpen tot woensdag en evt zelfs tot vrijdag aan de koude kant van het geheel. Met het slepende front boven de Alpen kan er vooral in de periode van maandag tot en met woensdag met voorkeur voor de noordkant en later het noordoosten steeds weer wat sneeuw vallen! Sneeuwvalgrens tot in de dalen. Meer naar het westen en zuiden vooral later in de week veel zon!

ECMWF (EC12) ensemble T850 hPa, tijdelijk wat zachter en dan gewoon weer volop winterse temperaturen. Vanaf dag 9 a 10 wordt het allemaal zeer onzeker!

Tegen het einde van de week en in het weekend lijkt het hoog zijn amplitude te verliezen en met het afvlakken van de noordelijke component kom dan met een zonaal stromingspatroon geleidelijk de weg vrij voor voor zachtere lucht. De vraag is natuurlijk of dat op deze langer termijn, we zitten dan al op dag 10 van de verwachtingsperiode ook daadwerkelijk zo zal gaan en ook eventueel Weihnachtstauwetter met de gevreesde kerst depressie bij IJsland is pure speculatie!  De komende dagen maar eens verder kijken. Voor nu een fijne dag, in Wallis is het knalblauw, ijskoud en sneeuwbedekt. Ciao

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.195 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Tijdelijke weersverbetering, meer sneeuw in aantocht”

  • Jan
    13 december 2017 at 13:04

    Dat woord Weihnachtstauwetter………vreselijk……..het zal toch niet waar zijn hè?
    Toch vroeg geweest dat winterweer en dan met Kerst weer dooi?
    Dik duimen dat dat niet doorgaat en dat we in het Sauerland al dikke sneeuw hebben!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier