klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: een zwak tussenhoog zorgt vandaag vooral in de oostelijke Alpen voor betere condities en zon. De westelijke Alpen krijgen in de loop van de middag te maken met de invloed van een een (zwakke) storing. Vanaf donderdag krijgen we te maken met een krachtig west tot noordwestelijke hoogtestroming waarmee tijdelijk wat zachtere lucht wordt aangevoerd. Vrijdag nadert een koufront de Alpen welke een koudere weerfase zal gaan inluiden. Periodiek valt er sneeuw en -of sneeuwbuien, tijdelijk op woensdag en donderdag in de lagere delen en dalen ook regen met kans op ijzel!

Winter schakelt even tandje terug in voorbereiding op het grote werk

Een zwak warmtefrontje en daarop volgend koufront zorgden gisteren in de westelijke Alpen voor wat verse sneeuw. Aanvankelijk sneeuwde het slechts licht maar door het navolgende koufront dat het warmtefront inhaalde (occlusiefront) intensiveerde de sneeuwval zich in de middag. Uiteindelijk viel er tussen de 5 en 15 cm verse sneeuw bij in grote delen van de Franse en Zwitserse Alpen waarbij het meest tot in de dalen sneeuwde. Zelf kon ik later op de avond 10cm aan verse sneeuw sneeuw meten en is het ook eindelijk hier in Oberwallis tot in het dal mooi winters.


En eindelijk dan ook weer eens wat sneeuw in Termen, 10cm viel er gisteren hier in de tuin
En ook sneeuw in het dal. Brig – Stockalper pallast

Vandaag kunnen de westelijke Alpen even profiteren van een zwak tussenhoog. De (rest)bewolking lost deels op en het klaart op. De Alpennoordkant heeft tevens last van Hochnebel en in de centrale Alpen valt nog wat (lichte) sneeuw en in de lagere delen naar het oosten toe waar nog koude lucht aanwezig is ook lichte regen met lokale gladheid door ijzel!

Radarbeeld 09h00 Bron WetterOnline.de

Op nadering van een zwak warmtefront neemt in de loop van de dag de bewolking in de westelijke Alpen weer toe gevolgd door nieuwe neerslag. Met de instroom van wat zachtere lucht en toename van de wind stijgt de sneeuwvalgrens in de westelijke Alpen en langs de Alpennoordkant naar 700 tot 900 meter. Ook in de bergen wordt het zachter met op 2000 temperaturen die oplopen van -6 naar – 2 graden, in het oosten algemeen enkele graden lager. De wind neemt in de loop van de dag in kracht toe met in de bergen een harde en later ook stormachtige wind!

Woensdag en donderdag de “tong” met wat zachtere lucht die van het westen uit binnenkomt

Vanaf morgen krijgen we te maken met een krachtige west en later noordwestelijke hoogtestroming. Donderdag start nog met een mix van wolken, opklaringen en in het oosten nog wat neerslag. In de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en van west naar oost gaat het sneeuwen en door de aanvoer van de zachtere lucht beneden  de 1000 meter ook regenen! In de avond en nacht trekt de neerslag dan ook de oostelijke Alpen binnen. Inner-alpin en aan de zuidkant kan de zachter lucht vanuit het westen niet of slechts met moeite het koude reservoir verdrijven en hier zal de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw vallen.

GFS donderdag 00h00, in het westen en noorden sneeuwvalgrens tijdelijk tot circa 1000 meter stijgend

In de nacht van donderdag op vrijdag en op vrijdag ochtend trekt het koufront van het noordwesten de Alpen binnen en met de aanvoer van koudere polaire luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen en lagere delen!  Het wordt in alle hoogtes dan steeds kouder In het gehele Alpengebied gaat dan sneeuw vallen, door de ontwikkeling van een apart laagje boven noord Italië (Genua) kan ook de zuidkant op verse sneeuw rekenen.

Vrijdag van NW uit koufrontpassage met sneeuwval

Helaas zal dit Genualaagje vrij snel weer verdwijnen zodat een echte dump langs de gehele Alpenzuidkant er niet in zit. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal in de Staugebieden van de westelijke en noordelijke Alpen komen te liggen met de meeste sneeuw in de Nordweststau gebieden.

Meer info over de Alpen indeling en Stau gebieden zie – HIER

GFS T850 met tijdelijk even de verzachting alvorens het vanaf vrijdag markant gaat afkoelen achter het koufront!
Vorstgrens dalend tot in de dalen en het laagland

Zaterdag en zondag gaat het met een noordwestelijke en later noordelijke hoogtestroming onbestendig verder met steeds weer sneeuwbuien of sneeuwval. Tot maandag moet er rekening worden gehouden 30 tot 80cm aan Neushnnee en lokaal in de hogere Alpen ook nog meer.

Verwachte sneeuwval cumulatief en verdeling voor de komende 5 dagen aan de hand van WRF model (GFS)

Begin volgende week zien we dat het Atlantische hoog een uitloper gaat vormen richting Scandinavie met in het verdere vervolg de vorming van een krachtige hogedrukblokkade boven Scandinavie. Deze ontwikkeling zit al een aantal dagen in de weermodellen en wordt ook vandaag unaniem door alle weermodellen ondersteund. Winterliefhebbers zullen wel watertanden bij het zien van deze klassiek winterse setting waarmee zeer koude vrieslucht vanuit Rusland naar west Europa en ook de Alpen in gang wordt gezet.

ECMWF voor donderdag 19 januari met de klassieke winterse setting!

Omdat deze lucht ook een stuk droger is worden er geen grote neerslaghoeveelheden meer verwacht en meest is het droog. Mocht er sneeuw gaan vallen dan is dit hoofdzakelijk uit overtrekkende wolkenvelden of uitsneeuwende Hochnebel. In hoeverre lagedruk boven de Middellandse Zee voor sneeuw zal kunnen gaan zorgen (zuidelijke Alpen) is nog ongewis. Gewis is echter wel dat we na de sneeuw gaan evolueren naar een onvervalste winterse setting en (zeer) koud winterweer.

GFS ensembles (GFS00) prikpunt noordelijke centrale Alpen

De komende dagen is het voor het reisverkeer van en naar de Alpen zeker zaak om de weerberichten goed in de gaten te houden en het liefst de betere (drogere) momenten tussen de neerslaggebieden te kiezen wanneer je op reis gaat. Afhankelijk van de situatie zullen we verdere updates op de site of via de sociale media verzorgen.

Tot zover voor deze ochtend vanuit een winters Termen in Oberwallis, fijne dag en graag weer tot morgen met meer winterse vooruitzichten, ciao.

Zie ook onze pagina reisinformatie op de site – HIER

Meer info over de toestand van de wegen op de Duitse Autobahnen (zoom per Bundesland) zie – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.118 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Tijdelijke verzachting in aanloop naar meer sneeuw en kou!”

 • Kris Mampaey
  11 januari 2017 at 09:29

  Hey Johann, wij willen zondag gaan rijden (Brussel-Luxemburg-Dijon-Geneve-Samoëns). Ik hou het al enkele dagen in’t oog en op wat kleine schermutselingen na, zouden we toch een relatieve droge en rustige rit moeten hebben. Wat denk jij?

  Groet, Kris

 • Johann
  11 januari 2017 at 10:02

  @Kris Zondag keert langzaam de rust weer terug in de atmosfeer. Het is dan echter nog zo’n typische overgangsdag waarbij het vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam lokaal nog wat kan sneeuwen (sneeuwbuien). Ik verwacht op de doorgaande grote wegen dan echter geen problemen! Hoe dan ook goede reis en fijne wintersport vakantie!

 • Floris
  11 januari 2017 at 11:39

  Dank voor weer een mooi praatje Johann! Lees het dagelijks met plezier 🙂

  • Johann
   11 januari 2017 at 12:08

   @Floris No THX, we doen het met veel plezier en vooral ook passie! Als dan Thialf ook nog een helpende hand geeft dan wordt het allemaal nog veel leuker!

 • Renate
  11 januari 2017 at 11:52

  Dag Johann,

  Iedere dag weer een genot om te lezen!

  Zelf lees ik ook de andere wintersportsites maar ik mag nu echt wel zeggen dat de informatieverschaffing van jullie een stuk hoger van niveau is dan Wintersporters.nl, sneeuwhoogte en wintersportweerman.nl

  De details hier worden veel beter omschreven waar de andere een snel bericht willen plaatsen.

  Dank daarvoor want er zal een hoop tijd in gaan zitten neem ik aan.

  Ik blijf een trouwe volger 😀

 • Johann
  11 januari 2017 at 12:07

  @Renate Dank je voor de pos. feedback! Het onderschrijft (samen ook met extra achtergrond informatie) wat we willen uitdragen. Hier gaat inderdaad veel tijd inzitten, alleen het Alpenweerpraatje kost al zo’n twee uur voordat het compleet online staat.

  We willen overigens gaan proberen om het wat meer te splitsen met ook kortere (vroegere) updates (belangrijk voor de wintersporter die immers vroeg de piste op wil). De rode draad blijven echter het uitgebreide Alpen en natuurlijk ook het Benelux weerpraatje. lG J

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer