Alpen – Tijdelijke tempering hitte op koufrontje / onweersbuien

Algemeen; tussen lagedruk boven de Noordzee en hogedruk boven oost Europa en de Middellandse Zee liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zeer warme maar op nadering van een koufront toenemend ook weer vochtigere lucht aangevoerd. Met het toenemend onstabiel worden van de atmosfeer nemen de onweerskansen weer toe. Vanaf woensdag opnieuw overgang naar zeer warm (heet) zomerweer dat in het weekend zijn hoogtepunt zal bereiken!

Extreme warmte /hitte, weekend thermisch hoogtepunt

Gisteren werd het vooral in de westelijke Alpen en speciaal in Zwitserland al zeer warm. Op uitgebreide schaal steeg het kwik met volop zon tot tropische 30 tot 35 graden en tot ver in de avond werden nog 30 tot 33 graden gemeten. Zomers warm maar minder heet was het in de oostelijke Alpen. Ook hier scheen de zon de gehele dag volop en stegen de middagtemperaturen tot 25 a 29 graden.
Geen vuiltje aan de lucht. De Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien
Geheimtip Lötschental
Gisteren met het mooie bergweer de wandelschoenen weer aangetrokken. Vanuit Termen via Visp, Gampel en Goppenstein ging het verder op weg naar de Fafleralp (1756m) in het prachtige Lötschental. Vanaf de Fafleralp (parkeerplaats) begon de wandeling langs het riviertje de Lonza dat behoorlijk wat smeltwater voerde tot langs de gletsjer(s) tot op 2540 meter hoogte en weer terug naar de Anenhütte (2358m) . Deze werd in 2007 compleet verwoest door een enorme lawine en in 2008 weer opnieuw in schitterende archtectuur compleet nieuw opgebouwd. Vanuit hier zijn overigens ook gletsjerwandeling mogelijk richting de de nog verder en hoger gelegen Hollandiahütte! (3235m ) (gletsjerwandelingen met Bergführer wel te verstaan). Hieronder een impressie van een prachtige zomer en berg dag in de Walliser Alpen.

Veel smeltwater! De Lonza op circa 1 km vanaf de Fafleralp

En in het bereik van de gletsjertong, de ijswanden van de zij morenen en gletsjertong zijn hier nog tientallen meters hoog en grotendeels bedekt met rotsen en puin

Terug naar het weer! Vandaag dinsdag wordt in het voorveld van een opkomende koufront nogmaals nogmaals zeer warme (hete) subtropische lucht aangetapt. De hoogste temperaturen worden vandaag met veel zon in de oostelijke Alpen gehaald. Vooral aan de noordkant kan het met een zwakke tot matige Föhn dan zeer warm worden.

Op uitgebreide schaal stijgt het kwik er naar 30 tot 33 graden en lokaal zijn 36 tot 37 graden mogelijk. De westelijk Alpen krijgen met het vorderen van de dag te maken met vochtigere luchtmassa’s wat zich vertaalt in meer bewolking (stapelwolken) in de middag en avond zullen deze uitgroeien tot onweersbuien.

Vandaag bij hoogtoeren en bergactiviteiten even goed de lucht en radar in de gaten houden. Vanaf vanmiddag overal weer (sterk) stijgende onweerskansen. Foto omgeving Edelweissspitze 25-07 tijdens een klimtoer van Wim Danhof
Omgeving Edelweissspitze 25-07 tijdens een klimtoer van Wim Danhof
Met de auto gaat het wat sneller (omhoog) Grossglockner Alpenhochstrasse

Deze kunnen uitgroeien tot pittige exemplaren waarbij veel neerslag, (grote) hagel als ook zware windstoten kunnen gaan voorkomen! Er zijn in verband met het naderende onweer al diverse weeralarmen van kracht in verband met lokaal noodweerpotentiaal !!

Radarbeeld Alpen 09h00
Vooral in de ochtend is het nog Kaiserwetter met veel zon. Beeld Bettermalp
Saalfelden 790m Leogang vanmorgen nog vol in de zon. Wolken (convectie) boven de bergen kondigen een weersverslechtering aan
Woensdag verplaatst het zwaartepunt van de onweersbuien richting de oostelijke en zuidoostelijke Alpen en ook daar moet dan rekening worden gehouden met lokaal noodweer. In de westelijke Alpen volgt van het westen uit alweer een weersverbetering die zich donderdag ook elders voortzet.
Vervolgens gaat in de tweede helft van de week de zuid Europese hittepomp weer op volle toeren draaien en belooft het in het gehele Alpengebied zinderend heet te gaan worden. De warmteadvectie wordt door een samenspel van een Atlantische depressie en een hoog (rug) in gang gezet.
Op het 850 hPa zien we ook bij de laatste model uitdraai weer temperaturen tevoorschijn getoverd worden van 23 tot 27 graden. Genoeg voor 35 tot 38 graden in de dalen en de lagere delen. Zoals het er nu naar uitziet wordt zaterdag de heetste dag.
Meer over hittegolven – lees je in onze aparte blog HIER
Zondag en maandag wordt het subtropenhoog en de hete lucht weer wat terug gedrongen door een zwakke hoogtetrog boven de Noordzee. Dit zou dan weer gepaard kunnen gaan met stevige regen en onweersbuien met mogelijk ook weer noodweer potentiaal. In het verdere vervolgen schakelt de atmosfeer weer over naar een meer zonaal stromingspatroon.
Zondag wordt de hitte van het westen uit geleidelijk weer getemperd
Dit gaat weer gepaard met neerslag / buien. Kaart voor maandag 3H neerslag in mm
De meest actieve storingen kunnen de Alpen echter niet bereiken, wel zal het over de gehele linie wat onbestendiger gaan worden met stijgende kans op regen en onweersbuien. Voor wat betreft de temperaturen hoeven we ons niet te schamen, deze gaan geleidelijk weer omhoog en handhaven zich dan gewoon weer op een (hoog) zomers niveau van 25 tot 30 graden. Hieronder nog de ensembles voor de westelijke en oostelijke Alpen
In de bergen handhaaft de vorstgrens zich tot in het weekend meest tussen de  4700 en 4300 meter. Vanaf zondag met het instromen van minder warme Atlantische luchtmassa’s geleidelijk dalend naar 4200 tot 3500 meter met aanvang van de nieuwe week.
Tot zover voor dit moment. Afhankelijk van de onweerssituatie en opkomende koufront volgen later vandaag en woensdag dan nog updates. Hoe dan ook is het zaak om vanaf vanmiddag de lucht en radarbeelden goed in de gaten te houden! Fijne dag, ciao.

 

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via [email protected] via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je opFacebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties