Alpen - Tijdelijke overgang naar rustig en zachter hogedrukweer
Algemeen; tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan – Anke – en lagedruk boven Scandinavie liggen de Alpen in een noordwest tot noordelijke hoogtestroming. Samenhangend met een zwak warmtefront wordt zachtere en aanvankelijk wat vochtigere lucht aangevoerd. Na een tijdelijk föhnfase op donderdag gaat vrijdag een volgend koufront opnieuw de winter met vorst en sneeuw terug brengen.
Vrijdag gaat de winter weer op volle toeren draaien
Gisteren konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van een heerlijke Frühwinterdag. Met de verse sneeuw, de knakkige vorst en blauwe lucht deed eerder aan de hoog-winter denken dan aan de late herfst. Ook de komende dagen gaan we nog profiteren van hoog Anke, het gaat namelijk aan de wandel en zal tot donderdag nar het zuidoosten wegtrekken.
Voor het zover is moeten we echter eerst nog door een (zwak) warmtefrontje heen bijten. Gistermiddag en avond zagen we de bewolking al de Alpen binnen trekken en vannacht begon het daaruit aan de noordkant wat (licht) te sneeuwen.
Vooral in de bergen van de oostelijke Alpen waar het front wat actiever is het ook stevig gaan waaien met in de bergen een stormachtige westelijke wind. Het westen, zuidwesten hebben weinig met de het warmtefront te doen en datzelfde geldt voor de zuidkant.
Met het warmtefront kwam er ook een einde aan de koude noordoostelijke stroming (Zwitserland “Bise”) en gingen de temperaturen langzaam maar zeker omhoog. De Glattalp, gisteren nog goed voor – 31.9 graden meldt momenteel slechts -7 graden, maar liefst 24 graden verschil. Ook elders in de (hogere) dalen markante vorst afzwakking (10 tot 15 graden) door de warmere lucht maar vooral ook door de aanwezigheid van een wolkendek dat juist de sterke uitstraling die verantwoordelijk was voor de diepvries temperaturen tegenging.
Voor vandaag gaat er op het warmtefrontje vooral aan de noordkant wat verse sneeuw sneeuw vallen, grotere hoeveelheden worden er echter niet verwacht en meest is het met 5 tot 15 cm wel gedaan. Uitzondering daarop vormt het uiterste noordoosten alwaar 20 tot 25 cm kan gaan vallen De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 300 en 700 meter. Op 2000 meter hoogte vriest het een graad of 6 en op 3000 meter een graad of 13 (geldend voor de noordkant).
Morgen dinsdag aanvankelijk in de noordoostelijk Alpen nog veel bewolking en neerslag, hier kan tot de avond nogmaals 10 tot 15 cm sneeuw gaan bijvallen. De sneeuwvalgrens zal deels al tot 1000 meter stijgen. In de middag dan geleidelijk droog en eerste opklaringen. Elders belooft het na wat ochtend mist en Hochnebel al een heel vriendelijke dag te gaan worden met vooral in de bergen veel zon.
Winter comeback
Maar even meepakken zou ik zeggen want vanaf donderdagmiddag is het waarschijnlijk voor langere tijd weer over en uit met het rustige hogedrukweer, de zon en wat mildere temperaturen. Alvorens het zover is moeten we donderdag nog wel even afrekenen met een pre-frontale Südföhnfase. Dit zal echter hooguit een dag duren en daarna is het weer fully pully voor Thialf en zijn maten!
Vrijdag gaat met een koufront van het noorden uit weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uitstromen en ook het weekend en de week daarop gaat het onvervalst winters verder. Met het overwegen meridionale stromingspatroon en de lagedruk zullen storingen periodiek voor sneeuwval gaan zorgen en gaan er in de Alpen grotere sneeuwhoeveelheden bijvallen.
Ook voor de langere termijn lijkt de Atlantische Oceaan op slot te blijven en maken warmbloedige depressies geen schijn van kans tegen het machtsvertoon van Koning winter!
Vasthouden zou ik zeggen want nog is het geen kerst en moeten we hopen dat ook de Kerst depressie met het Weihnachtstauwetter dit jaar verstek zal laten gaan!
Tot zover voor deze maandag ochtend, in Oberwallis is het zo goed al onbewolkt en vriest het 8 graden hier op Rosswald, Ciao
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
18 Reactie op “Alpen – Tijdelijke overgang naar rustig en zachter hogedrukweer”
Comments are closed.
Ik zie dat het koude weer toch niet tot aan de Middellandse Zee zal komen als gisteren voorzien. Dit betekent dan ook geen Genualaag vermoed ik en toch voor Livigno geen grote sneeuwhoeveelheden vrees ik.
Voor de rest blijft het wel een spannende pré skivakantie te worden dit jaar.
Geen klassiek Genualaag Dries en dus ook niet die klassieke Südstaudump waarop jij doelt ( ook goed voor hier in Oberwallis) Dat wil overigens niet zeggen dat het in Livigno niet gaat sneeuwen. De gehele setting blijft interessant met ook mooie sneeuw opties (storingen, laagjes) en voor (sneeuw)details is het gewoonweg nog veeeeeeeeeeels te vroeg.
… als je het over de duvel hebt dan trap je op zijn staart!
dumpie dump…….
Bedankt voor de reactie. De kaarten lijken altijd wat verder in de toekomst opgeschoven te worden.
Wat moet er juist gebeuren doordat de koude lucht voor de Südstau zo diep naar het zuiden gaat?
Is het beter om lucht vanuit de polen via een bocht de zuidelijke Alpen te laten aandoen of via een afzonderlijk Geualaag?
Heb er eigenlijk niet zoveel verstand van maar vind het toch altijd spannend at er ’s anderdaags altijd uit de hoed komt
Klassieke Südstau kenmerkt zich door de aanvoer van vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee in confrontatie met koude lucht vanuit het noorden. Door opglijdings processen (stijgingsneerslag, Gegenstromlage) kan de met vocht verzadigde lucht vanuit het zuiden of zuidoosten door het opglijden tegen de koudere lucht in de onderste luchtlagen gaan uitsneeuwen. Veelal wordt dit in gang gezet doordat koude polaire lucht boven de MZ de ontwikkeling van een apart laag in de hand werkt (Zgn lij-cyclogenese boven de Golf van Lion, Genua) Wanneer dit laag vervolgens quasi stationair blijft “hangen” dan gaan door de opglijdings processen (tegen de zuidelijjke Alpenhoofdkam maar ook door dat de vochtige lucht door de koude lucht wordt gedwongen om op te stijgen) voor intensieve en aanhoudende sneeuwval zorgen. Een andere variant is dat het laag via een zg Vb koerst via de Adriatische Zee naar Polen trekt, ook dit geeft veel neerslag maar dan later vooral meer in de oostelijke Alpen. Vooral in de zomer is het Vb laag berucht voor extreme neerslag en overstromingen!
Hallo Johan,
Waar komt toch steevast dat Weihnachtstauwetter vandaan?
Precies met Kerst! En vaak komt ie daadwerkelijk ook nog. Wegwezen dat ding! Dit jaar niet!
Verder weer een helder bericht met adembenemende plaatjes!
Ik moet nog even wachten. Nog 3 weken!
Singulariteit Jan 😉 Dit jaar slaan we het gewoon over lijkt mij! :-p
Goeiemiddag Johann,
de “dumpie dump…” kreet slaat die ook voor een deel op de Aosta regio?
Man, man, man en ik die dacht dat ik niet ging moeten stressen voor mijn Kerstvakantie.
grtjs,
Frederic
Jazekers….maar goed, eerst maar eens de komende dagen afwachten Frederic en geen stress hoor, Aosta altijd goed!
Top! Tot 9/12 (=einde kostenvrij annuleren) eens zien hoe het evolueert en
dan de beslissing nemen 🙂
Anders zal het ergens in Portes du Soleil zijn
Hopen dat die nordstau doorduwt tot Saas-Fee!
Yeahhhhhhh,, juist daar 😉
Goedenavond Johan,
Leuk om elke dag je weerbericht te lezen, zeker als je zo een positief nieuws brengt dat er weer sneeuw gaat bij vallen,,hoop dat er ook nog een mooi laagje bij komt in Tirol,,bedankt om ons zo goed te informeren en nog een fijne avond,
Hopelijk krijgen de dolomieten ook weer een laagje!
En OstTirol ook graag!
Goedenavond Johann, we waren afgelopen weekend bij je in de buurt: de seizoensopening meegemaakt in Verbier (4-Vallées) Prima conditie’s nu al!
Vraagje: Heeft een ‘NW-Rutsch ook in dit gebied invloed?
Volgende keer even iets doorrijden en biertje of bakkie hier in Termen / Rosswald komen pakken 😉 NW is ook goed voor Wallis, niet ideaal maar bij gunstige aanstroming (Jet) dan ook hier veel neerslag! Lawinewinter jaar 1999 (jan / feb) kenmerkte zich bv door steeds weer NW en record sneeuwval ook in (Ober)Wallis!