Alpen: Tijdelijke opfrisser met lichte sneeuwval Noord-Alpen
De Alpen hebben te maken met een westelijke hoogtestroming die dit weekend verder richting het noordwesten draait. Een zwak frontensysteem trekt over de Alpen en zorgt voor afkoeling in de bergen. Vochtigere luchtmassa’s worden hierbij tegen de Alpennoordkant aangestuwd en zorgen voor winterse neerslag. Ook op zondag is er sprake van lichte sneeuwval aan de noordkant en koelt het verder af. Na het weekend keert de hogedruksituatie terug. De temperaturen lopen dan weer op en het blijft zacht voor de tijd van het jaar.
Na een lange periode van standvastige hoge druk, waren gisteren de eerste tekenen te zien van een nadere weersverandering.
Vandaag is het een ander weerbeeld dan de afgelopen dagen in de Alpen. Afgelopen nacht trok een koufront over en deze zorgde voor afkoeling en lichte neerslag langs de Alpennoordkant. Aan de oostkant van de Alpen lag de sneeuwvalgrens op 1000 m en veel de meeste neerslag. Vandaag blijft de neerslag aanhouden en koelt het verder af met een stevige frisse wind vanuit noordwestelijke richting. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het fohnig en overwegend droog en zonnig.
De afgelopen dagen zagen we in de Alpen sterke inversies. In de bergen was het duidelijk zachter dan in de dalen. Hogerop lagen de temperaturen boven nul, terwijl in het in de dalen flink kon vriezen en was daar ook vaak Hochnebel te zien.
Sinds afgelopen nacht is daar verandering ingekomen. Het koufront dat overtrok zorgde voor mening van de koude lucht onderin met de warmere luchtmassa’s erboven. Dat betekent dat ondanks de naam, het koufront in de dalen en valleien niet zorgde voor verdere afkoeling, maar door het mengen van de verschillende lagen juist dat de temperaturen stegen. Zulke koufronten worden ook wel “gemaskeerd” genoemd.
Grote hoeveelheden neerslag worden vandaag niet verwacht en het blijft bij lichte sneeuwval. De meeste neerslag wordt verwacht in Oostenrijk met hoeveelheden die kunnen oplopen van 10 tot 20 cm. In de West-Alpen zijn de hoeveelheden bescheidener met hoeveelheden van slechts enkele centimeters. Bovendien ligt de sneeuwvalgrens rond het middaguur hoger in het westen rond de 1200-1300 m, in vergelijking met 800-1000 m in de Oost-Alpen.
Morgen wordt in de ochtend ook nog winterse neerslag verwacht aan de noordkant van de Alpen, maar trekt al snel weg richting het oosten. Ook de frisse wind vanuit het noorden neemt langzaam in kracht af en krijgen we te maken met een weersverbetering. De meeste zon te vinden in het westen en zuiden van de Alpen. Wel is het kouder op de meeste plaatsen in vergelijking met de afgelopen dagen. In de West-Alpen ligt de vorstgrens tussen de 1000-1500 m en in de Oost-Alpen op 500 m. In de Zuid-Alpen blijft de wind nog langere tijd aanhouden, maar is het droog en zonnig.
Maandag domineert de hoge druk en wordt het in de gehele Alpen zeer zonnig en staat er weinig wind, wederom echt Kaiserwetter! Dinsdag trekt een zwakke storing over waar vooral de Oost-Alpen mee te maken krijgen. Hier is de kans het grootst op een winterse bui. Grote hoeveelheden zullen het echter niet zijn. Elders blijft het droog.
Vooruitzicht – Hoge druk blijft domineren
Vanaf woensdag bereikt aanzienlijk warme lucht de Alpen. Op de woensdag is er nog kans op een bui en meer bewolking. De rest van de week keert de hoge druk terug en is er weer veel ruimte voor de zon. De temperatuur ligt boven de norm en het blijft te zacht voor de tijd van het jaar. Van winterse scenario’s op dit moment geen sprake. Beide lange termijn modellen (ECMWF en GFS) liggen op een lijn en laten een sterke hogedrukinvloed zien met weinig neerslag.
Tot zover, groet vanuit Innsbruck!
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:
We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.
3 Reactie op “Alpen: Tijdelijke opfrisser met lichte sneeuwval Noord-Alpen”
Comments are closed.
Nu maar hopen dat er volgende week niet te veel of liefst geen neerslag gaat vallen. In de warme lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1500 a 2000 meter en mogelijk ook nog hoger! 🙁
Idd. Johann, ik hoop het met je mee. Zal een kaars aansteken wie weet helpt het 😇
We kijken uit naar zware sneeuwval.
Groeten Bertil.
Ik ben eens in de archieven gedoken op zoek naar kaarten van andere horrorwinters die ik mij nog kan herinneren.
Met name in 2007 was de drukverdeling op het noordelijke halfrond behoorlijk gelijkaardig met dit jaar. Let vooral op het zeer krachtige en honkvaste hoog in het noorden van de Stille Oceaan: http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?day=6&month=1&year=2007&hour=0&type=ncep&map=0&type=ncep®ion=&mode=0
Ook in 1989 een gelijkaardige constellatie: http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?day=6&month=1&year=1989&hour=0&type=ncep&map=0&type=ncep®ion=&mode=0
Ik weet: weer heeft geen geheugen, maar het slechte nieuws is dat het in die beide winters ook niet meer is goedgekomen…