Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De Alpen hebben te maken met een westelijke hoogtestroming die dit weekend verder richting het noordwesten draait. Een zwak frontensysteem trekt over de Alpen en zorgt voor afkoeling in de bergen. Vochtigere luchtmassa’s worden hierbij tegen de Alpennoordkant aangestuwd en zorgen voor winterse neerslag. Ook op zondag is er sprake van lichte sneeuwval aan de noordkant en koelt het verder af. Na het weekend keert de hogedruksituatie terug. De temperaturen lopen dan weer op en het blijft zacht voor de tijd van het jaar.

Na een lange periode van standvastige hoge druk, waren gisteren de eerste tekenen te zien van een nadere weersverandering.

Uitzicht skigebied Axamer Lizum (Tirol) richting Innsbruck. Gisteren begon zonnig, maar al snel nam de bewolking toe.
Axamer Lizum. De bewolking nam in de middag verder toe, een teken van een nadere weersverandering
Uitzicht gisterenavond vanuit de cockpit op de Mont Blanc, een prachtige zonsondergang (foto @ignacioA320)

Vandaag is het een ander weerbeeld dan de afgelopen dagen in de Alpen. Afgelopen nacht trok een koufront over en deze zorgde voor afkoeling en lichte neerslag langs de Alpennoordkant. Aan de oostkant van de Alpen lag de sneeuwvalgrens op 1000 m en veel de meeste neerslag. Vandaag blijft de neerslag aanhouden en koelt het verder af met een stevige frisse wind vanuit noordwestelijke richting. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het fohnig en overwegend droog en zonnig.

Afgelopen nacht van trok een koufront over de Alpen. Deze zorgde voor afkoeling en aan de noordkant voor winterse neerslag (DWD, ICON luchtdruk)

De afgelopen dagen zagen we in de Alpen sterke inversies. In de bergen was het duidelijk zachter dan in de dalen. Hogerop lagen de temperaturen boven nul, terwijl in het in de dalen flink kon vriezen en was daar ook vaak Hochnebel te zien.

Sinds afgelopen nacht is daar verandering ingekomen. Het koufront dat overtrok zorgde voor mening van de koude lucht onderin met de warmere luchtmassa’s erboven. Dat betekent dat ondanks de naam, het koufront in de dalen en valleien niet zorgde voor verdere afkoeling, maar door het mengen van de verschillende lagen juist dat de temperaturen stegen. Zulke koufronten worden ook wel “gemaskeerd” genoemd.

Voorbeeld van een “gemaskeerd koufront” die zorgt voor mening van koude lucht onderin en warme lucht erboven. In de bergen koelt het dus af, maar in de dalen stijgt de temperatuur juist.

Grote hoeveelheden neerslag worden vandaag niet verwacht en het blijft bij lichte sneeuwval. De meeste neerslag wordt verwacht in Oostenrijk met hoeveelheden die kunnen oplopen van 10 tot 20 cm. In de West-Alpen zijn de hoeveelheden bescheidener met hoeveelheden van slechts enkele centimeters. Bovendien ligt de sneeuwvalgrens rond het middaguur hoger in het westen rond de 1200-1300 m, in vergelijking met 800-1000 m in de Oost-Alpen.

Sneeuwvalgrens ICON-EU model voor zaterdagmiddag. In het westen en aan de zuidkant ligt de sneeuwvalgrens hoger dan in het noordoosten.
Cumulatieve sneeuwval voor de komende uren in cm (COSMO-DE, DWD)

Morgen wordt in de ochtend ook nog winterse neerslag verwacht aan de noordkant van de Alpen, maar trekt al snel weg richting het oosten. Ook de frisse wind vanuit het noorden neemt langzaam in kracht af en krijgen we te maken met een weersverbetering. De meeste zon te vinden in het westen en zuiden van de Alpen. Wel is het kouder op de meeste plaatsen in vergelijking met de afgelopen dagen. In de West-Alpen ligt de vorstgrens tussen de 1000-1500 m en in de Oost-Alpen op 500 m. In de Zuid-Alpen blijft de wind nog langere tijd aanhouden, maar is het droog en zonnig.

Cumulatieve sneeuwval t/m zondag. Het zwaartepunt van de sneeuwval ligt in Salzburg (Oostenrijk) waar de hoeveelheden kunnen oplopen tot lokaal ruim 40 cm (APERGE model, via WxCharts.com)

Maandag domineert de hoge druk en wordt het in de gehele Alpen zeer zonnig en staat er weinig wind, wederom echt Kaiserwetter! Dinsdag trekt een zwakke storing over waar vooral de Oost-Alpen mee te maken krijgen. Hier is de kans het grootst op een winterse bui. Grote hoeveelheden zullen het echter niet zijn. Elders blijft het droog.

Temperatuurafwijking voor donderdag 9 januari. Opnieuw uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar (ECMWF temp anomolie, via WxCharts.com)

Vooruitzicht – Hoge druk blijft domineren
Vanaf woensdag bereikt aanzienlijk warme lucht de Alpen. Op de woensdag is er nog kans op een bui en meer bewolking. De rest van de week keert de hoge druk terug en is er weer veel ruimte voor de zon. De temperatuur ligt boven de norm en het blijft te zacht voor de tijd van het jaar. Van winterse scenario’s op dit moment geen sprake. Beide lange termijn modellen (ECMWF en GFS) liggen op een lijn en laten een sterke hogedrukinvloed zien met weinig neerslag.

Tot zover, groet vanuit Innsbruck!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 885 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen: Tijdelijke opfrisser met lichte sneeuwval Noord-Alpen”

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier