Alpen – Tijdelijk winters, zondag lenteachtig, aanhoudend onbestendig

Algemeen; via de achterdeur van depressie Felix, vandaag met kern boven noord Italië wordt tijdelijk koudere maar ook weer drogere polaire lucht tot over de Alpen aangevoerd. Na een korte tussenhoog fase gaat in het weekend een krachtige westelijke stroming zeer zachte maar ook zeer vochtige lucht aanvoeren waarbij grotere neerslaghoeveelheden gaan vallen

Zaterdag veel neerslag (sneeuw – regen) verwacht. Tijdelijk zeer zacht

Geheel volgens verwachting heeft een koufront van west naar oost een overgang naar  kouder weer gebracht en viel er vooral in de Südstau van  de Alpen aanhoudend intensieve neerslag. Mede ondersteund door begeleidende neerslagafkoeling sneeuwde het tot in lagere delen en zelfs tot een hoogte van 250 meter werd het winters en deels ook sneeuw bedekt. Algemeen viel vanaf  een hoogte van circa 1000 meter alle neerslag in de vorm van sneeuw. Vooral het Zwitserse Tessin valt bij dit soort situatie altijd in de prijzen en ook gisteren was dit weer het geval. Hier onder wat beelden vanuit het Airolo (1100m) in het noordelijk Tessin (gemeente Leventina) genomen door Meteo Schweiz meteoroloog Andreas Hostettler die getuige kon zijn van een halve meter Neuschnee!

Airolo, Tessin (CH) Foto Andreas Hostettler‏ @Tanargue
Airolo, Tessin (CH) Foto Andreas Hostettler‏ @Tanargue
Airolo, Tessin (CH) Foto Andreas Hostettler‏ @Tanargue
Airolo, Tessin (CH) Foto Andreas Hostettler‏ @Tanargue

Ook elders viel er sneeuw van betekenis, uitgezonderd waren de gebieden die wat meer in de schaduw van de Alpenhoofdkam lagen en die gebieden waar de föhn de neerslag langere tijd wist te frustreren. Zo viel er in het Zwitserse Oberwallis tot middernacht nauwelijks neerslag en ook hier in Termen bleef het bij een schamele centimeter sneeuw!

Tijdelijk tussenhoog / koud
Vandaag gaat het vooral in de ochtend nog onbestendig verder maar in de loop van de middag gaat de (buiige) neerslag er geleidelijk uit en wordt het op steeds meer plaatsen droog en klaart het op.

In de ingestroomde polaire lucht is het een heel stuk kouder en de sneeuwvalgrens zal in de ochtend tot in de laagste delen en dalen zijn gezakt. Op 2000 meter vriest het een graad of 10 a 12 en daarmee is het een graad of 18 tot 20 kouder dan nog een paar dagen geleden onder invloed van mooi weer hoog – Carina –

Radar 09h10 Via Wetteronline.de
Met de frontpassage en tijdelijke Nordstau natuurlijk ook weer het nodige aan sneeuw in de Vorarlberg Mittelberg Kleinwalsertal. Vanmorgen dus weer werk aan de winkel – sneeuw ruimen – Via Haus Walser Berge @HausWalserBerge
Gargellen Montafon Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_

Tussenhoogje
Door het inschuiven van een tussenhoog zet de weersverbetering in de avond en nacht van donderdag op vrijdag verder door en gaat het opklaren en valt de wind weg dan kan het boven de sneeuw zeer koud gaan worden. Ook de vrijdag gaat nog op en top winters van start met in de ochtend ook nog veel zon.

Tussenhoog donderdagnacht op vrijdag en vrijdagochtend en dan nog in de koude lucht

Meer frontale neerslag (sneeuw /regen) vrijdag – zaterdag
In de middag en avond neemt in de westelijke Alpen van het westen uit op nadering van een eerst front (occlusie) de bewolking weer toe gevolgd door sneeuwval. Aanvankelijk sneeuwt het tot in de lagere delen en dalen maar met het instromen van wat minder koude lucht daalt de sneeuwvalgrens in de namiddag en avond  weer 800 tot 1000 meter.

GFS18 met de inkomende frontale neerslag vrijdag 18h00, het warmtefront met neerslag dan nog ten westen van Ierland  volgt in de loop van de zaterdag

De meeste neerslag zal op het occlusie front in de westelijke Alpen gaan vallen en dat geldt ook voor het tweede front (warmte) front dat vrij snel op zaterdag volgt.

Regen tot hogerop, zondag lenteachtig
Met dit front wordt niet alleen veel zachtere lucht aangevoerd maar ook nog eens heel vochtige lucht en in confrontatie met de nog aanwezige kouder lucht gaat dit veel neerslag opleveren. Ook nu weer wordt de meeste neerslag in de westelijke Alpen berekent en deels ook langs de noordelijke Alpen.

GFS zaterdag 09h00 met het opkomende warmtefront, sneeuw noordkant tot hogerop overgaand in regen

Met het inzetten van de warmtefront neerslag valt de neerslag eerst nog in de vorm van sneeuw maar al snel zal met het instromen van veel zachtere lucht vanuit het zuidwesten en een harde tot stormachtige wind de sneeuwvalgrens aan de noordkant van de Alpen gaan stijgen naar 1500 tot 1800 meter en lokaal tot 2000 a 2200 meter!

GFS zaterdag 18h00. In de middag en avond bijna gehele Alpen weer in de zachte lucht. Kouder is het nog aan de zuidkant en mn in het zuidoosten

Inner alpin als ook aan de beschutte zuidkant sneeuwt het tot circa 1000 meter en met een beetje geluk zal tot neerslag einde het meest in vaste vorm vallen. Cruciaal voor de hoogte van de sneeuwvalgrens zal hier de wind zijn, komt de wind erin en wordt het aanwezige koudereservoir opgeruimd dan stijgt ook hier al naar gelang orografie de sneeuwvalgrens “schlagartig” naar 1600 tot 1800 meter.

Sneeuwvalgrens zaterdag avond 22h00

Lenteachtige oudejaarsdag
Zondag vertoeven we dan in de drogere en zeer zachte warmtefront sector en is het in alle hoogtes markant zachter. Met een mix van wolken en opklaringen en nog steeds een stevig doorstaande westen wind stijg het kwik in het Alpenlaag en Alpen voorland tot 10 a 16 graden! In de bergen vinden we de vorstgrens terug tussen de 2700 en 2800 meter. Algemeen wat kouder is het ook dan aan de Alpenzuidkant.

Met de start van de nieuwe week gaat de straalstroom weer een ietwat zuidelijkere koersen en komen we achter een koufront in weer koudere lucht terecht. Ook vandaag ziet het er naar uit dat de frontale bewolking en neerslag in de loop van de oudersjaars avond de westelijke Alpen zullen binnentrekken.

De beste papieren voor een droge jaarwisselingen hebben de oostelijke Alpen. Nieuwjaarsdag dan ook in de oostelijke Alpen weer onbestendig, sneeuwval grens weer dalend van 1700 naar circa 1000 meter.

GFS00, de jaarwisseling en vuurwerk vallen in de Franse Alpen wrs in het water dan wel sneeuw.

In het verder verloop lijkt het erop dat de jetstream een wat zuidelijker koers gaat volgen en we toch wat meer met de koudere lucht te maken gaan krijgen. Warmtefronten die ook dan opgenomen in de krachtige westelijke stroming de Alpen naderen gaan het dan moeilijker krijgen of worden door de volgende koufronten ingehaald of overlopen.

ECMWF voor zondg 7 januari met de tot NW Afrika uitzakkende hoogtetrog

Mogelijk dat tegen het einde van de week een markante uitdiepende hoogtetrog een einde gaat maken aan de krachtige zonale stroming (westwindwetter). Of dat zal leiden tot een kouder meridionaal weer type (noordelijke stroming, trog achter zijde) of juist een zachter zuidelijke hoogtestroming (trog voorzijde) is nog onduidelijk.

Neerslag / Sneeuw
Vandaag valt er eerst nog sneeuw in de Nordstau, vanaf vrijdag en op  zaterdag dan vooral weer in de Weststau op het hierboven beschreven occlusie en warmte front. Tot en met zaterdag gaat er cumulatief tussen de 20 en 100 mm aan neerslag bijvallen waarvan een deel aan de noordkant tot hogerop in vloeibare vorm.

Bergfex neerslag cumulatie tot en met zaterdagHet is dus nog afwachten hoeveel van de neerslag in vaste vorm gaat vallen en hoeveel in vloeibare. Omdat aan de noordkant van de Alpen de neerslag tot grotere hoogte snel in regen overgaat en de temperaturen snel omhoog zou dit in combinatie met de harde wind voor overlast kunnen gaan zorgen!

En volgens het weermodel Arpege

Hoe dit allemaal zal gaan verlopen gaan we de komende dagen verder vervolgen. Ter afsluiting hieronder nog de GFS ensembles voor de centrale Alpen noordkant.

Vanuit Termen in Oberwallis (lichte sneeuw -2.2 graden) een fijne dag gewenst. Ciao

Sterk wisselende condities / verse sneeuw – precair lawine gevaar
Door de vele sneeuw en de sterk wisselende condities is het lawine gevaar precair en blijft dit ook. Ook met de huidige code geel / oranje (gevaren niveau 2 tot 3 ) is het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven! Juist tijdens code 3 gebeuren de meeste (dodelijke) ongevallen!! Ook de afgelopen dagen was het weer flink raak met diverse ongevallen en helaas ook met dodelijke slachtoffers

We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen, opnieuw drie doden bij lawines in Zwitserse Alpen. Helaas was het ook hier in Wallis weer raak! Foto Lawine neergang Belalp @BlattenBelalp omgeving Hofathorns –

Webcams- meer beelden uit
 zie  Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].


Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties