Alpen - Tijdelijk winter, vanaf morgen weer enkele dagen voorjaar
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Na een zeer zachte donderdag trekt vandaag een depressie over het noorden van Duitsland richting Baltische staten. Een bijhorend koufront ligt over de Alpen en zorgt voor sneeuw aan de noordkant. De temperaturen zijn ten opzichte van gisteren lokaal meer dan 10°C gedaald. Van morgen tot en met maandag wordt het weer zonnig en zacht, dinsdag volgt een volgt een weersverandering.
Wisselende omstandigheden
Gisteren: Met een echte föhn werd het gisteren opmerkelijk zacht aan de noordkant van de Alpen. In de voor-Alpen steeg het kwik op sommige plaatsen tot boven 20°C (Salzburg 21,7°C , Sion 21,4°C). Ook hoog in de bergen was het zeer zacht (12°C in Grimentz op 1700 meter, 10°C in Val d’Isère op 1800 meter). Deze hoge temperaturen waren uiteraard niet goed voor de sneeuwkwaliteit die op bepaalde plaatsen ronduit slecht was.
Actueel: Gelukkig is er afgelopen nacht een koufront het Alpenruim binnengetrokken en zorgde dit voor sneeuw aan de noordkant. De temperaturen zijn serieus gedaald, lokaal meer dan 10°C. Het actuele radar- en satellietbeeld toont dat het koufront momenteel dwars over de Alpen ligt. Op verschillende plaatsen aan de noordkant valt nu neerslag bij een steeds meer dalende sneeuwgrens.
Vandaag: Volgende uren schuift het koufront over de Alpen maar dat gaat vrij langzaam. Tegelijk ontwikkelt er zich boven de golf van Genua een apart laagje waardoor de lucht echt wordt aangetrokken over de Alpen. In eerste instantie botst de vochtige lucht achter het koufront in een noordwestelijke stroming tegen de Alpen waardoor vooral de noordelijk en noordwestelijke Alpen te maken hebben met sneeuw en sneeuwbuien. Later wordt deze stroming meer noordelijk en noordoostelijk waardoor de sneeuw oplost in het westen maar de oostelijke Alpen nog wel enkele buien krijgen. In het westen klaart het dan alweer op. De sneeuwgrens is de hele dag dalende van 1600 meter tot 800 meter in het westen en van 1200 meter tot 500 meter in het oosten. De sneeuwhoeveelheden blijven de rest van de dag beperkt tot 5 à 10 cm in de gunstige sneeuwvalleien. Belangrijke factor nog vandaag is de wind die in de loop van de dag vooral hoog in de bergen stormachtig zal aanwakkeren uit het noorden. Ik sluit niet uit dat bepaalde liften vandaag sluiten.
Morgen: Vannacht wordt het snel droger wanneer over het Iberisch schiereiland uitbreidt over de Alpen. Morgen blijft het dan (na het optrekken van eventuele hochnebel) de hele dag zonnig. Met een zuidwestelijke stroming wordt de koude lucht snel verdreven uit de Alpen en stijgt de nulgradengrens weer een paar 100 meter. In het westen vriest het na de middag vanaf 2500 meter, in het oosten vanaf 2000 meter. De lucht is wel droog (lage dauwpunten) waardoor de sneeuwkwaliteit goed blijft.
Zondag: Zonnig voorjaarsweer. Met een zuidwestelijke stroming wordt zachte en droge lucht naar de Alpen gebracht. Dit zorgt voor een vrij zonnige dag over de hele Alpen al zijn er ook wel hoge en middelhoge wolken aanwezig. De temperaturen liggen nog wat hoger dan morgen met 0°C rond 2500 meter. De lucht wordt bovendien iets vochtiger waardoor de sneeuwkwaliteit op de zuidelijke hellingen pal in de zon aan kwaliteit zal inboeten.
Maandag: Een stevige depressie zakt uit naar de Britse eilanden en zorgt voor een aanval met koudere lucht en neerslag in Europa. Maandag blijft dit geweld nog op voldoende afstand van de Alpen en is het in de bergen nog veelal zonnig. Een nieuwe föhn situatie ontstaat wanneer de wind voor de weersverandering van zuid naar noord over de Alpen zal waaien. De temperaturen zijn daardoor het hoogst aan de noord- en westkant met 0°C tussen 2000 en 2500 meter. Aan de zuidkant is het wat frisser. ’s Avonds botst de eerste neerslag op de westelijke Alpen waarbij de zachte lucht tijdelijk nog wel voor een hoge sneeuwgrens zorgt (1700 meter) al zijn de weermodellen het hierover nog niet helemaal eens. Hoe zuidelijker de depressie zakt hoe meer neerslag voor de Alpen en hoe lager de temperaturen.
Dinsdag: De meeste weermodellen voorzien dan dinsdag verschillende neerslaggebieden over de Alpen. Met een echte weststau lijken vooral de westelijke Alpen veel neerslag te krijgen. De onzeker factor is de sneeuwgrens die volgens de huidige verwachtingen lijkt te pendelen tussen 1200 en 1500 meter in het westen en 800 en 1200 meter in het oosten. Hoe zuidelijke de straalstroom zakt en dus de depressies hoe kouder de lucht die naar de Alpen wordt aangevoerd.
Trend: De straalstroom is momenteel niet krachtig waardoor de hoge druk boven het zuiden vanaf woensdag mogelijk weerom terrein lijkt te winnen. Hierdoor komen de Alpen net als de volgende dagen terecht in een zuidwestelijke stroming met stijgende temperaturen en meer zon. Hoe dit allemaal precies in zijn werk zal gaan of hoe de straalstroom en bijhorende depressies zijn invloed over de Alpen toch kan behouden leest u morgen in het dagelijkse weerbericht.
Dat was het voor vandaag. Tot ziens vanuit een wisselend bewolkt Leuven.
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
De winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter is coming – be prepared –
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.