Algemeen; Aan het al dagen aanhoudende westelijke stromingspatroon met een de noordelijk verlopende jetstream verandert ook de komende dagen weinig tot niets. Met de persisterende hogedrukgebieden boven het Europese continent is het meest droog en vooral in de bergen zonnig. Zwakke storingen geven vandaag dinsdag en op vrijdag meer bewolking met kans op wat licht sneeuw of sneeuwbuitjes.

Wintersportweer (kort) De komende dagen in de bergen goede wintersport mogelijkheden. Onder overwegend hogedruk veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang als ook door de regen van het afgelopen weekend deels ook ijzig (hard). Vandaag dinsdag wat meer bewolking en mn langs oostelijk noordkant wat (lichte) sneeuw of sneeuwbuitjes, in de lagere delen kans op regen en ijzel.  Vrijdag op volgende storing opnieuw meer bewolking en wind met opnieuw wat sneeuw of sneeuwbuitjes met voorkeur voor de westelijke Alpen.  Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 800 en 1200 meter. Noordkant donderdag vrijdag zwakke Südföhn tendens.Hogedruk open end

Aan het al dagen aanhoudende westelijke stromingspatroon met een de noordelijk verlopende jetstream verandert ook de komende dagen weinig tot niets. Met de persisterende hogedrukgebieden boven het Europese continent is het meest droog en vooral in de bergen zonnig. Zwakke storingen geven vandaag dinsdag en op vrijdag meer bewolking met kans op wat licht sneeuw of sneeuwbuitjes.

Onder de vleugels van hogedruk en in de zeer droge lucht hadden we ook gisteren weer te maken met perfect wintersportweer. Door de zeer droge lucht (lage dauwpunten) bleeft de sneeuw van goed conditie en van smelten was geen spraken.

Prachtige shot van twee Twee gleitschirmfliegers die de maan flankerern boven het Nebelhorn in Oberstdorf Foto via Twitter Michel Looyenstein @MLooyenstein
Ook in Le Corbier – Les Sybelles voldoende thermiek en goede vlieg condities. Via Twitter @corbierofficiel

Door de dagelijkse gang zien we wel dat het sneeuwdek, en dat geldt met name voor de lagere, dat het sneeuwdek aan kwaliteit begint in te boeten. De sneeuw wordt steeds harder en er vormen zich deels ook ijsplaaten. Aangevuld met kunstsneeuw wil dit nog wel eens voor ongewenste situaties of glijpartijen zorgen omdat de grip dan plotseling wegvalt. Wat dat betreft is een verse laag poeder van harte welkom.

Ofschoon hogerop in de bergen veelal (meer) dan voldoende sneeuw licht en deels ook zeer veer sneeuw voor begin januari is het niet overal hosanna! Vooral in lagere delen en dalen is veelal nog gewoon groen. Winterse trekjes daar alleen door en inversie hogedruk en koude plaklaag met rijp. Storingen met meer wind en vocht die de inversie opruimen doen dat weetje winterse feeling dan meteen weer de das om.

Verse sneeuw is gevraagd, dat geldt mn voor de dalen en lagere delen. Foto Ahorn via Twitter Fouke Bouma @jbouma18
Groene Loipes noordelijk Zwitserse Alpenvoorland. Foto Kolkrabin @Kolkrabin

Helaas ziet het er niet naar uit dat zich in deze situatie de komende dagen wat verandert. Ook vanmorgen komen de weermodellen unaniem weer op de proppen met het zonale stromingspatroon en persisterend hogedrukgebieden (ruggen) boven het continent. Enkel vandaag en op vrijdag zwakt de hogedruk even wat af op passage van zwakke troggen.

Vandaag valt er op een zwakke noordelijk langs trekkende storing wat licht neerslag of buitjes langs de oostelijke Zwitserse noordkant en Oostenrijkse noordkant. Geen grote hoeveelheden en ook niet overal zal het wit worden of zelfs droog blijven. T

Radar 09h12 Bron WetterOnline.de

Tevens moet er in de lagere delen en dalen waar het in de nacht flink is afgekoeld en nog vriest rekening worden gehouden met ijzel! Even oppassen dus wanneer je onderweg bent of gaat. Elders blijft her droog en overwegend zonnig.

Ook in het Schneeloch Kleinwalsertal Mittelberg is vanmorgen weet wat sneeuw gevallen. Slechts een paar centimeters maar toch! Via Twitter Hanster Braak @hansterbraak
Sneeuwval COSMO, veel sneeuw gaat er niet vallen

Morgen en donderdag overal weer droog en overwegend zonnig. De noordkant kan wat last houden van overtrekkende hogerveldenwolkenvelden. In de lagere delen en dalen kans op mist en Hochnebel, in de bergen meest zonnig en zacht.

In de loop van de donderdag wordt het aan de noordkant licht  föhnig als voorboden op een volgende storing (trog) die via Frankrijk en Duitsland naar het oosten trekt. De bewolking zal dan weer toenemen en er kan met voorkeur voor de westelijke Alpen wat sneeuw vallen. Ook nu zal de neerslag door de hogedrukinvloed onderdrukt worden en worden er geen grotere hoeveelheden verwacht. Sneeuwvalgrens vrijdag meest rond de 1000 meter

Wagrein – Flachau

In de loop van de donderdag wordt het aan de noordkant licht  föhnig als voorboden op een volgende storing (trog) die via Frankrijk en Duitsland naar het oosten trekt. De bewolking zal dan weer toenemen en er kan met voorkeur voor de westelijke Alpen wat sneeuw vallen. Ook nu zal de neerslag door de hogedrukinvloed onderdrukt worden en worden er geen grotere hoeveelheden verwacht. Sneeuwvalgrens vrijdag meest rond de 1000 meter.

GFS met vrijdag nog wat sneeuwkansjes

In het weekend dan weer de subsidentie inversie hogedruk met volop zon in de bergen en Hochnebel en mist in de dalen en laagland. Volgende week zien het zwaartepunt van de hogedruk wat doorschuiven richting oost Europa en alle Atlantische storingsinvloeden afblokken.

GFS voor volgende week dinsdag met het (oost) Europese hogedruk bastion

Datzelfde geldt voor de polaire jet die via de Azoren, de Britse Eilanden tot in Scandinavie wordt afgebogen. Met het vastgelopen hogedruk bastion verandert er ook dan maar bar weinig. In hoeverre eventuele hoogtelaagjes nog wat in de pap te brokkelen hebben is nog even afwachten.

GFS ensembles westelijke Zwitserse Alpen

Ook voor wat betreft de hogere atmosfeer weinig verandering in zake krachtige stratosferische polaire vortex en “westerlies” in de wat hogere troposfeer. Er zijn wat signalen dat de stratosferische polaire vortex in de tweede helft van januari wat zwakker gaat worden. Vooralsnog zal ook dit niets aan het vastgeroeste stromingspatroon veranderen.  Zie ook –koude-polar-vortex-frustreert-winter

Stratosferische gemiddelde zonale wind op 10 hPa en 60°N (pool) dalende trend maar nog steeds sterk positief (west)

Tot zover voor deze dinsdagochtend. Een heel fijne dinsdag en hopelijk nog wat sneeuw in de noordelijk Alpen. In Termen is het droog met wat hogere sluierbewolking met een temperatuur van 0 graden. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

https://www.alpenweerman.nl/het-weerjaar-2019-van-fohnstorm-tot-zinderende-hitte/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

 


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

1 REACTIE

  1. Beste Johann, zie jij een duidelijk trendmatig patroon richting een hogere sneeuwgrens in laatste decennia? Waarschijnlijk wel. Maar, nog interessanter – zie jij ook een trend voor wat betreft een versnelling van een verhoging van de gemiddelde sneeuwgrens in de laatste 5 jaar in de Alpen? groeten Wim

Comments are closed.