Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van een overtrekkend tussenhoog vandaag tijdelijke weersverbetering. In de loop van de middag en avond opkomend warmtefront en oplopende temperaturen. Tijdens het weekend op passage van meerdere (warmte)fronten onbestendig en aanhoudend zeer zacht. Zondag vooral in oosten tijdelijk kouder op (zwak) koufront. Maandag en deels dinsdag (Föhn) (zeer) zacht. Dinsdagmiddag -avond koufront gevolgd door kouder winterweer met sneeuw tot in de lagere delen en dalen

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt La Plagne (2005m)

Alpen – Vandaag donderdag onder invloed van een overtrekkend tussenhoog vooral in de ochtend (vrij) zonnig. In de middag -avond van west naar oost opkomende (hogere) wolkenvelden gevolgd door nieuwe neerslag. Sneeuwvalgrens snel stijgend naar 1700 tot 2000 meter, in de inner alpine Alpen(dalen) eerst nog lager. Op 2000 meter temperaturen oplopend  naar 0 tot +2 graden. Matige tot harde overwegend westelijke wind, Alpennoordkant geleidelijk föhnig. Waarschuwing lawinegevaar, veelal nog code oranje (3 /aanzienlijk) tot code rood (4 / groot)

Ook gisteren stond het weerbeeld nog in het teken van de Höhenkaltluft waarbij met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming de vochtige polaire luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam werden gestuwd en lekker konden uit sneeuwen en viel er nogmaals 10 tot 30 cm aan sneeuw en lokaal (hogerop) ook nog meer. In totaal is er de afgelopen 48 zo’n 30 tot 80 cm sneeuw gevallen en lokaal ook nog meer.

Veel sneeuw dus weer werk aan de winkel en ook overlast op de wegen. Foto vanuit het Schneeloch Kleinwalsertal Mittelberg. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak 29-01

Naast de sneeuw zorgde ook de harde tot stormachtige wind met in de bergen orkaan windstoten voor (zeer) slechte wintersport condities. Hieronder een fraaie opname van de blizzard conditions gisteren in Val d`Isère welke Cornè Klijn in reactie op een Zermatt Tweet van ons plaatste.

In de hogere Alpen werden gisteren windsnelheden gehaald van 100 tot 130 km/h en op de hoogste toppen ook nog meer. Zo meldde bijvoorbeeld het Jungfraujoch (3500m) in de Berner Alpen windpieken tot 150 km/h. Samen met een temperaturen van -15 tot -17 graden niet echt prettig vertoeven daar.

Hieronder een impressie van de maandag.

Ondanks de sneeuw reden de treinen natuurlijk weer pünktlich zo ook deze trein naar Lermoos. Foto Hans en Odette ter Braak @hauswalserberge

En nog wat bewegende sneeuw beelden vanuit een op en top winterse Tiroler Zugspitz Arena / Bergwang

Meer beelden als ook updates vind je op ook onze sociale media. Zeker de moeite waard om ook te volgen en dan natuurlijk ook meteen even aanmelden, Thx alvast

->  Links –   Twitter /   Facebook /   Instagram

Opmaak voor een zeer zacht weekend

Vannacht kon het daar waar het opklaarde en bij wegvallende wind en boven de (verse) sneeuw in de nog kouder polaire lucht weer lekker afkoelen met licht tot matige vorst en in de hoger gelegen dalen ook weer strenge vorst. Het koudst is het op dit moment in St Moritz en op de Buffalora (Ofenpass) met 14 tot 15 graden vorst

Opkomend warmtefront
Onder invloed van een tussenhoog dat vandaag van west naar oost over de Alpen trekt krijgen we vandaag weer met veel vriendelijker weer te maken. Vooral in de ochtend schijnt ook de zon en het is droog en ook de wind heeft duidelijke aan kracht ingeboet. Helaas duurt de weersverbetering maar even want het weer gaat vanaf vanavond weer compleet omslaan.

In de westelijke (Franse) Alpen trekt alweer hogere bewolking binnen en het wordt aan de noordkant geleidelijk föhnig. Fön en bewolking hebben te maken met een naderende warmtefront dat vanavond en vannacht met neerslag over de Alpen zal trekken. Na passage van de hoogte-as van het tussenhoog draait de stroming naar het zuidwesten en gaat er al zachtere lucht binnenstromen en vooral in de bergen gaan we dat merken.

Radarbeeld 09h00 met in het westen de opkomende bewolking en neerslag boven Franrkijk. Bron WetterOnline.de

Op 2000 meter stijgt het kwik vandaag van circa -6 naar circa 0 tot +2 graden. Ook de sneeuwvalgrens gaat omhoog en vanavond en vannacht stijgt deze aan de noordkant rap naar 1700 tot 2000 meter. In de meer beschutten inner-alpine regionen en dalen kan het eerst nog een tijdje to lager sneeuwen, pak hem beet 900 a 1100 meter.

Sneeuwprognose komende 12 uur

Morgen vrijdag vooral in de ochtend nog bewolking en naar het oosten weg trekkende neerslag. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1900 en 2000 meter, op 2000 meter pendelt het kwik rond de 2 graden en de vorstgrens beweegt zich in de zachte lucht rond de 2200 meter.Ook in de lagere delen en dalen is het buitengewoon zacht, dat geldt met name aan de noordkant met geleidelijk weer afnemende föhnige condities. Hier kan het kwik morgen tot 13 a 15 graden gaan oplopen.

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Morgen vrijdag vooral in de ochtend nog bewolking en naar het oosten weg trekkende neerslag. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1900 en 2000 meter, op 2000 meter pendelt het kwik rond de 2 graden en de vorstgrens beweegt zich in de zachte lucht rond de 2200 meter.Ook in de lagere delen en dalen is het buitengewoon zacht, dat geldt met name aan de noordkant met geleidelijk weer afnemende föhnige condities. Hier kan het kwik morgen tot 13 a 15 graden gaan oplopen.Al met al morgen nog een heel aardige dag maar dus wel zacht.

Ook de zaterdag start nog droog en zonnig maar met het vorderen van de dag neemt de bewolking en neerslag op nadering van een volgend warmtefront alweer toe met in de middag en avond van west naar oost nieuwe neerslag. Het is zeer zacht en aan de noordkant trekt ook de föhn weer wat aan.

GFS T850 voor zaterdagmiddag

De zondag gaat onbestendig verlopen en de zon zullen we dan niet of nauwelijks nog te zien krijgen. Steeds weer vallen er buien of ook aanhoudende neerslag. Beste papieren voor de betere condities en de zon hebben dan de zuidelijke Alpen.

Met de aanvoer van nog wat zachtere lucht sneeuwt het ook dan enkel nog in het hooggebergte en varieert de sneeuwvalgrens tussen de 1800 en 2300 meter (hoogste voor de westelijke Alpennoordkant. De noordelijk Alpen krijgen zondag tijdelijk te maken met wat koudere lucht en hier kan de sneeuwvalgrens dan ook wat lager komen te liggen (nog onzekere ontwikkeling in hoeverre de koudere lucht terrein kan winnen)

Zondag zou tijdelijk wat minder zachte lucht vanuit het westen kunnen binnenstromen, in detail echter nog onzeker

De wat koudere lucht moet echter ook in het noord(oosten) weer snel het veld ruimen voor een volgende portie zeer zachte Atlantische luchtmassa’s en de start van de nieuwe week maandag belooft zelfs nog zachter te gaan worden. Dit geldt helemaal voor de noordkant waar de Föhn nog wat verder gaat aantrekken. Op 850 hPA (1500m) stijgt het kwik dan naar maar liefst 10 tot 12 graden en sneeuwen doet het enkel in het hooggebergte.

Inmiddels zien we dan boven de Atlantische Oceaan een hoogterug opwerpen richting het zeegebied tussen Groenland en IJsland. Aan de oostflank van dit hoog gaat dan veel koudere vanaf de pool naar het zuiden uitstromen.

ECMWF dinsdag 00h00 met het Atlantische hoog en de koude lucht die naar het zuiden uitstroomt

Nog even los van de precieze timing zal het koufront dat de voorste begrenzing van de polaire luchtmassa’s in de loop van dinsdag(avond /nacht) van het noorden uit de Alpen bereiken en tot woensdag is het gehele Alpengebied dan weer overstroomd door de veel koudere lucht. (kaart hieronder)

ECMWF T850 hPa woensdag 00h00

Zoals dat gebruikelijk is valt met het koufront en de naar noord draaiende hoogtestroming de daarmee samengaande neerslag vooral in de Nordstau van de Alpenhoofkam. Het is echter nog even afwachten in hoeverre ook elders neerslag gaat vallen. Met de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de (lagere) dalen en ook in de bergen en datzelfde geldt voor de vorstgrens. Op het 850 hPA komt het kwik een graad of 10 tot 12 lager uit en met -3 tot -6 graden is het dan meest wel bekeken!

Animatiie T850 hPa anomalie, let vooral ook op de thermische opleving begin volgende week gevolgd door de veel koudere lucht op dinsdag (run woensdag EC 00h00)

In de tweede helft van de week breidt het Atlantische hoog zijn invloed tot over West Europa en de Alpen uit. Er komt dan geleidelijk weer een einde aan de zeer koude noordelijke hoogtstroming en met een meer noordoostelijke stroming wordt er weer drogere lucht aangevoerd.

ECMWF T850 hPA voor vrijdag 7 februari. Prima vooruitzichten voor de wintersporters

De temperaturen gaan dan weer iets omhoog maar het blijft mede door de droge lucht en lage dauwpunten winters. Vooral in de bergen gaat dan ook de zon weer schijnen, in de lagere delen en dalen kans op Hochnebel of mist.

Kijken we nog even naar het weekend dan lijkt de zaterdag ook nog heel fraai winterweer te gaan opleveren. Zondag maandag volgt er op een naderend warmtefront dan waarschijnlijk weer nieuwe sneeuwval gevolgd door weer wat zachtere winterweer. Een koufront met daarachter maritiem polaire lucht en nieuwe sneeuwval tot in de dalen zou rond het midden van de week de Alpen moeten gaan binnen trekken. Het moge duidelijk zijn dat we voor wat betreft deze ontwikkelingen die door zowel het GFS als ook ECMWF worden berekend, we schrijven dan al 12 februari, nog even  een flinke slag om de arm moeten houden.

Ensembles Multemodel prikpunt La Plagne voor de komende week

Hoe dat allemaal in zijn werk zal als ook de details voor de komende dagen gaan we natuurlijk allemaal weer netjes proberen in kaart te brengen. Tot zover voor dit moment dit uitgebreide Alpenweerpraatje. Blijf volgen, vertel het verder en dan graag weer tot een volgende keer. Actueel in Termen -1 graad en 5 cm sneeuw, -2 graden op Rosswald en 80 cm sneeuw op het meetveld. Zie ook de AWM webcams – HIER

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 3.160 times, 1 visits today)
Advertentie

6 Reactie op “Alpen – Tijdelijk voorjaarsachtig, volgende week weer winter(s)”

 • nico
  30 januari 2020 at 09:02

  hoi johann
  wij vertrekken zaterdagmorgen richting valloire ik krijg het nu toch benauwd.
  hoe gaat het daar volgende week zijn dat ziet er niet goed uit regen regen?? en zon?,
  of gaat dit nog meevallen ?? kan jij ons wat vrolijker maken ?,
  fam de cock uit belgie

  • Johann
   30 januari 2020 at 10:38

   Ik zou met nog even geen zorgen maken voor volgende week Nico, integendeel vanaf dinsdag gaan de condities na een zeer zachte weerfase weer verbeteren en wordt het weer winters met sneeuw tot in de lagere delen Onduidelijk is nog hoeveel sneeuw er dan gaat vallen. Vanaf woensdag dan wrs weer Kaiserwetter!

   Vervelend voor de wintersporters wordt het wel dit weekend en ook nog op de maandag, hoge sneeuwvalgrens, periodiek veel wind en tot 8 tot 10 graden in de lagere delen en dorp.

   Laat even weten hoe het allemaal uitpakt en foto’s of filmpjes zijn van harte welkom.

 • Nol Willems
  30 januari 2020 at 10:21

  Dag johann,

  Ik lees een aantrekkende föhn. Gaat dit naar alle waarschijnlijkheid weer leiden tot liftafsuitingen in de regio Solden het aankomende weekend en de daaropvolgende dagen?

  Bedankt
  Nol

  • Johann
   30 januari 2020 at 10:29

   De Föhn zelf zal geen problemen gaan geven, daarvoor is deze te zwak ( tot 4 hPA drukgradiënt) Dit zou echter wel bij bv de warmtefronten het geval kunnen gaan zijn, bv zondag zou het in de bergen weer kunnen gaan stormen. Datzelfde geldt voor het koufront op dinsdag. Details nog onzeker voor dit moment. Vanaf woensdag dan wrs geleidelijk rustiger met de hogedruk.

 • Michiel
  30 januari 2020 at 16:59

  Dag Johan,

  Wij vertrekken morgen richting Frankrijk/italie met de camper. Welke gebieden kan u ons aanraden met het oog op de slechte condities?

 • Johann
  30 januari 2020 at 19:24

  Ik zou voor de zuidkant kiezen, Italiaanse Alpen. Daar duidelijk betere condities. Volgende week met Nordföhn dan wrs ook veel zon en stuk zachter. Noord en Westkant worden / zijn duidelijk veel minder. Goede reis en veel plezier in de Alpen

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier