Algemeen: aan de voorzijde van een depressie met centrum boven de noordelijke Noordzee komen de Alpen toenemend onder een zuidwestelijke hoogtestroming te liggen. Een koufront trekt in de loop van de dag de westelijke Alpen, aan de Alpenoordkant wordt het toenemend föhnig. Zondag ook in het westen weer zachter en föhn.

Aanslag op november sneeuw, langdurige föhnfase,  lokaal tot 20 graden

Ook gisteren verbleven de Alpen in een warmte sector waarbij vooral in de ochtend aan de Alpennoordkant nog vochtige lucht werd aangevoerd. De bewolking overheerste en er viel nog wat lichte regen. Elders was de bewolking minder prominent aanwezig en opgeklaard. In de middag begon dan ook aan de noordkant de bewolking door de in kracht toenemende zuidwestelijke stroming steeds meer op te lossen en was de zon nog geruime tijd aan het zwerk te bewonderen. De zuidkant kreeg daarentegen in toenemende te maken met vochtige lucht die tegen de Alpenhoofdkan begon te stuwen.

ischgl17b
Winters Ischgl, toch merk je ook hier de invloed van het zachte weer op sneeuw.
vorderloipslasa
Een paar dagen geleden was de Reiteralm nog sneeuwbedekt
vorderloipslasb
Gisteren echter alweer groen
bad-kleinkirchheim-1000mkarinthiea
Bad-Kleinkirchheim-1000m Karinthie via HansterBraak @hansterbraak
bad-kleinkirchheim-1000mkarinthieb
Enkel nog wat kunstsneeuw vlekken gisteren


De in kracht toenemende zuidwestelijke stroming heeft te maken met een opkomend koufront behorende bij een depressie luisterend naar de naam. De voorste begrenzing van de neerslag loopt via zuid Duitsland de Jura en verder over de westelijk Alpen naar Frankrijk. Het koufront met de  neerslag zal vandaag verder naar het oosten en zuidoosten trekken maar veel verder dan de westelijke delen van de oostelijke Alpen zal de neerslag vandaag niet vorderen.

rad1811
Radarbeeld 09h50 Bron Wetteronline.de
uk1811
UKMO fronten en isobarenkaart

De koudere lucht, het eigenlijke koufront volgt in de avond en nacht en morgen overdag hebben vooral de westelijke Alpen en deels ook de westelijke delen van Oostenrijk daar mee te maken. De sneeuwvalgrens ligt in de westelijke Alpen vandaag aanvankelijk nog rond de 1800 meter, daalt in de loop van de middag en avond dan naar 1500 tot 1300 en morgen tot 1000 meter en lokaal ook nog lager tot circa 800 a 600 meter. Verder naar het oosten zal het koufront geen invloed hebben en in de aanwezig zachte lucht sneeuwt het daar pas vanaf 2000 tot 2300 meter.

svgzat15h
GFS sneeuwvalgrens zaterdagmiddag
zatkoufrens
GFS T850hPA, tot zover zal de koudere lucht zaterdag weten op te rukken alvorens ze dan weer naar het noorden weg wordt gedrukt

Met de toename van de drukverschillen tussen zuid en noord gaat de föhn verder in kracht toenemen en in de bergen staat een föhnstorm. Met de föhn kan het 17 graden worden, elders wordt het een graad of 10. Ook in de bergen is het zacht met op 2000 meter temperaturen rond de nul graden, met föhn tot 5 graden. Morgen zaterdag is het dan in de westelijk Alpen in alle hoogtes een stuk kouder, zacht blijft het in de oostelijke delen en ondanks een wat in kracht afnemende föhn kan het kwik in de zachte lucht gewoon tot 12 a 15 graden stijgen. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich dan geleidelijk naar de oostelijke Alpen en vooral in de Südstau kan veel neerslag gaan vallen, sneeuw valt echter alleen in het hooggebergte (sneeuwvalgrens 2000 tot 2400 meter)

sstau1811
In de Südstau gebieden gaat de komende tijd veel neerslag vallen. Cumulatief kan er 100 tot 200mm gaan vallen de tot midden volgende week. Sneeuw boven 1500 tot 1800 meter, in oosten hoger!

Zondag draait op nadering van een actieve (storm)depressie die vanaf de Atlantische Oceaan komend via zuid Engeland en het Kanaal naar de Noordzee trekt de hoogtestroming weer naar het zuidwesten draaien en dat betekent dat de koudere lucht in de westelijke Alpen net zo snel weer verdreven zal worden als ze kwam. De drukverschillen tussen zuid en noord nemen ook weer toe en dat betekent opnieuw een opkomende föhn die ook de eerste dagen van de nieuwe week stevig zal doorblazen en tot grotere hoogtes een aanslag op de sneeuw zal gaan plegen!

zo12uur
GFS T850 hPA de koude lucht is alweer tot de Noord en Oostzee verdreven

Vanaf 1800 tot 2000 meter kan de sneeuw wel tegen een stootje mede ook omdat daar de föhn over het algemeen niet van invloed is. Heel anders ziet het er echter uit voor de lager gelegen delen waar de meeste sneeuw en zo niet alles zal gaan verdwijnen. Niet verwonderlijk ook als we zien dat in de föhngebieden aan de Alpennoordkant het kwik tot 18 a 20 graden gaat oplopen en dit gedurende meerdere dagen. Ook zonder de föhn is het echter zacht met op 1500 meter die rond de 8 graden komen te liggen en een vorstgrens die meest rond de 3200 a 3300 meter pendelt.

obt850
T850 hPa prikpunt noordkant (Oberstdorf)
zerollevel
Trend verwachte vorstgrens komende week. Prikpunt noordkant (Oberstdorf)

Kouder is volgende week aan de Alpenzuidkant en vooral in de dalen, op 1500 meter  pendelt het kwik hier meest rond de 3 a 4 graden en de vorstgrens ligt veelal een 1000 meter lager dan aan de noordkant. Maar goed, ook dat zijn nou niet bepaald winterse toestanden.

ec00dins18
Begin volgende week verblijven we aan de warme kant van de langgolvige hoogtetrog. Koude lucht stroomt helemaal tot aan NW-Afrika uit, zeer zachte lucht tot de Noord Kaap

En het ziet er naar uit dat die er voorlopig ook niet gaan komen. Rond het midden van de volgende week zien we vanuit de langgolvige Atlantische hoogtetrog een (hoogte)laag richting Spanje afsnoeren en een hoog boven de Britse Eilanden tot ontwikkelingen komen. Dit hoog gaat een verbinding tussen het Azorenhoog en het west Russisch hoog.

hlzun27
ECMWF zondag 27-11, het gaat afkoelen maar van “winter”weer is ook dan nog geen sprake

De Alpen komen dan weliswaar ten zuiden van de hoogte-as in een zuidoostelijke tot oostelijke hoogtestroming te liggen maar helaas hoeven we vanuit die hoek ook geen echte kou te verwachten omdat die daar simpelweg niet aanwezig is. Toch gaan de temperaturen met de meer continentale stroming geleidelijk naar beneden, echt winterweer met transportkou en sneeuw storingen kunnen we echter ook op de langere termijn (10 dagen) vergeten. Daarvoor liggen de sturende drukgebieden helaas op de verkeerde plekken.

18gfsensnkant
GFS ensembles prikpunt noordelijke Alpen

Maar goed, wat niet is kan nog komen en gelukkig is het nog steeds herfst en geen winter. De komende dagen gaan we kijken of december uit een ander (kouder) vaatje zal gaan tappen. Goed kansen dat dat gaat lukken.

Tot zover voor deze vrijdag vanuit een föhnig Termen in Oberwallis waar hier in de  tuin enkel nog wat sneeuwresten aan de afgelopen winterse periode doen herinneren. Ciao en graag weer tot morgen!

bild11811has

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 502 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer