Alpen - Tijdelijk kouder met sneeuw, maandag-donderdag föhn sneeuw dump.

Algemeen: Een depressie voor de kust van Noorwegen maakt verbinding met een stormdepressie die over de Atlantische oceaan naar de Noordzee trekt waardoor een sterke zuidwestelijke stroming opgang komt richting de Alpen. Een tijdelijke koude fase passeert over de Alpen en gaat vandaag gepaard met een actief koufront dat van west naar oost passeert. De volgende dag bevinden lagedrukgebieden zich boven West-Frankrijk en de Britse eilanden. Met deze drukconfiguratie komt de wind in de Alpen uit het zuiden. Bovendien nemen de drukverschillen tussen noordelijke en zuidelijke Alpen toe waardoor een stevige föhn op gang komt. Vooral aan de noordkant wordt het daarbij zeer zacht. Aan de zuidkant kan veel neerslag gaan vallen.
Tijdelijk kouder met sneeuw in de bergen
Vandaag: Deze ochtend sneeuwt het op verschillende plaatsen in de bergen. Een tijdelijke koude uitzakking zorgt ervoor dat de sneeuwgrens daarbij geleidelijk daalt tot 1100 meter. Tijdens de ochtend bevindt de zone met intense neerslag zich boven het westen, rond de middag centraal in Zwitserland en na de middag verschuift deze zone naar de oostelijke Alpen. Gemiddeld gezien valt er zo’n 10-20 cm verse sneeuw. Aan de zuidkant blijft het veelal droger. behalve in de centrale zuidelijke Alpen waar de neerslag over de alpenhoofdkam kan schuiven. De nulgradengrens daalt in de loop van de dag tot 1500 meter en lager.
Morgen: Morgen is de koude fase alweer voorbij en warmt het dus stevig op. Actieve depressies bevinden zich voor de Franse kust en de Noordzee. Met deze drukconfiguratie bereikt zachte zuidwestelijke lucht de Alpen. De föhn komt op gang waarbij met deze situatie vooral de noordwestelijke en noordelijke Alpen met erg zachte temperaturen te maken krijgen. Lokaal kan het in de noordwestelijke voor-Alpen al 15°C worden. Doordat de aangevoerde lucht wel vrij vochtig is kan er in de west-zuidelijke Alpen stijgingsneerslag ontstaan. Aangezien met deze föhnsituatie de temperaturen aan de zuidkant wat lager blijven sneeuwt het daar vanaf 1800 meter.
Maandag: Maandag gaat alle aandacht naar de föhn en bijhorende gevolgen. Er komt namelijk een zeer strakke zuidelijke-zuidwestelijke wind te staan. Hierdoor koelt het ten zuiden van de Alpenhoofdkam enigszins af, ten noorden van de Alpenhoofdkam wordt het flink zachter. Bovendien zorgt de constante aanvoer van vochtige zuidelijke zeelucht voor stijgingsneerslag welke zich vooral zal situeren in de zuidwestelijke Alpen. Het sneeuwt daarbij vanaf ongeveer 1900 meter. De sneeuwhoeveelheden zijn moeilijk in te schatten maar kunnen maandag oplopen tot 30 cm!
Dinsdag: Dinsdag breidt het gebied met stuwneerslag zich uit naar zowel het westen als het oosten. Het sneeuwt daarbij vanaf 2000 meter. Nog steeds is het aan de noordkant föhnig zachter met temperaturen tot 15°C en meer in de föhngevoelige valleien. De nulgradengrens schommelt hier rond 2600-3000 meter. Aan de zuidkant is het frisser met een nulgradengrens rond 2200 meter.
Trend: Woensdag en donderdag zal de neerslag aan de westelijke zuidkant verder intensifiëren. Mogelijk krijgen ze daar te maken met een heuse föhn sneeuwdump met hoeveelheden tot 100 cm en meer. De föhngradiënt loopt bovendien verder op met temperaturen tot 15°C op 1500 meter, aan de zuidkant blijft het frisser met tijdens intense neerslag 0-3°C op 1500 meter. Tot en met donderdag blijft er intense neerslag vallen in de zuidelijke Alpen. Pas tegen donderdagavond lijkt de föhngradiënt te verdwijnen en breidt de neerslag zich uit over de hele Alpen.
Morgen is Johann er weer met een update voor het Alpenweer en een voorspelling over de sneeuwdump in de zuidelijke Alpen.
Tot ziens vanuit een wisselend bewolkt Merksplas.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en -of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het belooft een interessante herfst te gaan worden en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.