De Alpen krijgen vandaag weer te maken met sneeuw en koelere lucht. Lang duurt dit niet als morgen alweer tijdelijk zachtere lucht de Alpen weet te bereiken. Een afgezwakt koufront zorgt dan nog wel voor wat sneeuw maar in het weekend gaat de 0-gradengrens weer flink in de lift: 2500 tot 3300 meter. En volgende week? Dan lijken we een herhalen van zetten te krijgen met opnieuw sneeuw… Lees voor alle details vooral verder!

Geen sneeuw, maar wel een zonnige afsluiting gisteren en Termen!

Wintersportweerbericht (kort):

Vandaag valt er, met uitzondering van de zuidkant van de Alpen, weer sneeuw tot in de meeste dalen. De meeste sneeuw is voor het westen en noordwesten: 10 tot 25 centimeter. Naast de sneeuwval staat er ook behoorlijk wat wind met windstoten op de toppen tussen de 70-90 km/h. Later vanmiddag in de westelijke helft zijn uitschieters tot 120 km/h mogelijk. Het lawinegevaar zal dan ook weer gaan stijgen vanaf vandaag.

St. Johann in Tirol gisteren. Foto: Aafke

In St. Johann in Tirol wel wat wolkenvelden. Foto: Aafke

Vandaag: sneeuwval tot in de meeste dalen

Vanuit het noordwesten trekt een neerslaggebied over de Alpen dat bij een occluderend koufront hoort. Bij het overtrekken van het neerslaggebied bereikt dus ook koelere lucht de Alpen. De eerste neerslag valt in de vroege ochtend al in het westen en zuidoosten van de Alpen. Gedurende de ochtend verspreid de neerslag zich meer over de Alpen.

De weerkaart voor vandaag (KNMI): een occluderend koufront zorgt voor koelere lucht en sneeuwval. Bron: KNMI

In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens ten noorden van de Alpenhoofdkam rond de 800 à 900 meter en ten zuiden tussen de 1000 en 1400 meter. Overdag zakt deze richting de 700 meter aan de noordkant tot 800 à 900 meter aan de zuidkant. Sneeuw tot in de meeste dalen dus waarbij de sneeuwvalgrens in de Inner-Alpiene gebieden nog iets lager uit kan vallen.

De meeste sneeuw wordt in het westen en noordwesten van de Alpen verwacht: 10 tot 25 centimeter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam valt er nauwelijks sneeuw met uitzondering van de regio Bolzano (Noordoost Italië) waar er hogerop nog enkele centimeters kunnen vallen. In de oostelijke helft valt er vandaag tussen de 5 tot 15 centimeter aan verse sneeuw.

De verwachte sneeuw voor de komende uren (via de Alpenweerman weerkaarten pagina)
De sneeuwvalgrens (via de Alpenweerman weerkaarten pagina)

Zie – HIER – meer Alpenweerman hoge resolutie weerkaarten

Naast de sneeuwval staat er ook een noordelijke föhn waardoor er behoorlijk wat wind zal zijn op de toppen. Vanochtend bereiken de windstoten in het noordwesten en westen van de Alpen al snelheden van 70 à 90 km/h. Gedurende de dag neemt de wind ook toe in de rest van de Alpen waarbij er windstoten op de toppen voor kunnen komen van 60 tot 80 km/h. In het westen neemt de wind vanmiddag nog wat verder toe met windstoten van 90 tot 120 km/h.

Mede dankzij de noordelijke föhn zullen er brede opklaringen zijn in het noordwesten van Italië en later ook het noordoosten. Komende nacht als de neerslag wegtrekt naar het oosten komen er steeds meer opklaringen in de Alpen vanuit het westen.

Morgen: tijdelijk zachter, meer sneeuw is onderweg

Morgen begint de dag dan ook droog als de Alpen tijdelijk profiteren van een hogedrukgebied. Er staat dan ook weinig wind en met name in de westelijke helft is er veel ruimte voor de zon. In de oostelijke helft zullen in eerste instantie nog wolkenvelden voorkomen die uiteindelijk ruimte zullen maken voor opklaringen.

De weerkaart voor morgen: Na het warmtefront tijdelijk zachtere lucht. He koufront ten westen van Frankrijk zal in de nacht naar vrijdag overtrekken. Bron: KNMI

Dankzij een zuidwestelijke stroming wordt weer zachtere lucht aangevoerd waardoor de 0-gradengrens ook weer omhoog zal gaan. In het westen ligt deze morgen tussen de 2200 en 2800 meter terwijl deze in het noorden van Italië en het oosten van de Alpen met 1800 tot 2000 meter wat lager ligt. De temperatuur ligt morgen in de lagere dalen tussen de 3 en 7 graden.

Lang duurt dit rustigere weertype niet want een nieuwe storing (koufront) is onderweg vanaf de Atlantische Oceaan. Dit koufront brengt in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag opnieuw wat verse sneeuw. Daarnaast gaat de wind ook weer flink aantrekken met windstoten tussen 90 en 120 km/h op de toppen.

Weekend: zacht en rustig weertype met ruimte voor de zon

In de nacht naar vrijdag valt er met name aan de noordkant van de Alpen 5 tot 10 centimeter sneeuw. Ten noorden van de Alpen ligt de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 1200 meter, maar zakt deze bij de passage van het koufront richting de 700 à 800 meter. Vrijdag overdag valt er met name aan de noordkant nog een paar centimeter sneeuw en is er nog altijd behoorlijk wat wind met op de toppen windstoten tot 90 km/h.

De verwachte sneeuwval t/m vrijdagavond (Arpege). Via Wxcharts

In het weekend komen de Alpen onder de vleugels van een hogedrukgebied en lijkt er een tweedeling te ontstaan. De westelijke helft krijgt meer ruimte voor de zon waarbij de 0-gradengrens bij een westelijke tot zuidwestelijke stroming flink op kan lopen: 3000 tot 3300 meter. In de oostelijke helft staat er een meer westelijke tot noordwestelijke stroming waarbij er meer wolkenvelden aanwezig zullen zijn. De 0-gradengrens ligt met 2500 tot 2800 meter dan ook wat lager dan in het westen. Op de hogere toppen kan er aan de noordkant door opstuwing wat neerslag vallen.

De weerkaart voor zaterdag: de invloed van een hogedrukgebied neemt toe.

Gedurende het weekend zal de wind ook weer geregeld duidelijk aanwezig zijn met mogelijk zware windstoten op de toppen.

Lange termijn: Opnieuw koelere lucht en neerslag (sneeuw) uit het noorden?

Als we de langere termijn bekijken lijkt het erop dat we een herhalen van zetten krijgen. In eerste instantie lijken de Alpen begin volgende week te profiteren van een hogedrukgebied. In de loop van de week zorgen een hogedrukgebied in de buurt van Portugal en lagedrukgebieden in de buurt van de Noordzee en Scandinavië voor een meer noordwestelijke stroming. Tussen het hoge- en lagedrukgebied kan dan koelere lucht vanuit het noorden richting de Alpen stromen. Dit zal halverwege volgende week dan weer zorgen voor een (tijdelijk) koelere fase met sneeuwval. Met name de noordkant van de Alpen kan dan mogelijk profiteren van zo’n weersituatie (Nordstau).

De ensembleverwachting van GFS voor de Centrale Alpen: koelere en zachtere perioden wisselen elkaar af, waarbij er met name volgende week toenemende neerslagkansen zijn. Bron: meteociel

Een lang leven lijkt deze koelere fase niet gegeven te zijn. Met een nog altijd sterke westelijke stroming zal er ook weer ruimte komen voor (behoorlijk) zachte lucht uit het zuidwesten als het hogedrukgebied weer doorschuift naar het oosten. Oftewel: volgende week kunnen we een vergelijkbaar patroon verwachten waarbij koelere en zachtere fasen elkaar afwisselen.

Dit was het weer voor vandaag. Voor de Belgische VBRO Radio zal Johann nog een weerpraatje voor de Alpen verzorgen. Het weerpraatje gemist? Geen probleem: na de uitzending plaatsen we deze op de site en de Alpenweerman Soundcloud pagina.

Actuele Alpenweerman webcambeelden vanuit Rosswald:

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.741 times, 1 visits today)
Advertentie

14 Reactie op “Alpen: Tijdelijk kouder met sneeuw”

 • Rik
  19 februari 2020 at 09:32

  Helaas dan toch weer die meer wolkenvelden in de oostelijke alpen. Geldt dit voor het gehele weekend en de maandag en dinsdag of enkel voor de zondag? En is er na woensdag helemaal geen ruimte voor de zon meer?

  • Johann
   19 februari 2020 at 09:58

   Ivg met gisteren weinig veranderd Rik. Mi valt het allemaal wel mee . Zie diagram Flachau multimodel

  • MrB
   19 februari 2020 at 10:57

   Dat was ook mijn gedachten haha. We gaan het zien morgen nog eens het weerbericht afwachten.

   • Johann
    19 februari 2020 at 11:08

    Zoveel modellen, zoveel verschillen. 🙂
    Zoals ook al in het weerbericht(en) beschreven zullen de oostelijke Alpen hoe dan ook wat last gaan krijgen van de storingsinvloed en NW aanstroming, laten we iig hopen dat er geen neerslag gaat vallen want dan gaat het toch hoog regenen!!

  • Johann
   19 februari 2020 at 11:48

   Komt mogelijk nog een ander vervelend iets om de hoek kijken en dat is de wind. GFS berekent voor zondag maandag een behoorlijk windveld voor de oostelijke noordelijke Alpen met een stormachtige wind (storm) in de bergen. Op 3000 meter windstoten tot 165 km/h

   • MrB
    19 februari 2020 at 12:29

    Wordt toch allemaal wel spannend 🙁 hopelijk verandert er nog wat.

 • Jeroen
  19 februari 2020 at 11:29

  Beste Johann,
  Is er al iets te zeggen over de verwachtingen vanaf 6 maart over het gebied van Fiss? Alvast bedankt voor je reactie

  • Johann
   19 februari 2020 at 11:35

   Voor die verwachtingstermijn valt er nog niets zinnigs te zeggen Jeroen. Wel lijkt het er op dat ook maart (veel) te zacht zal gaan verlopen in grote delen van Europa en ook de Alpen!

 • Wim Danhof
  19 februari 2020 at 16:47

  Dag Johann, twee vragen:

  heb je een idee waarom de extreem hoge temperaturen Als gevolg van de daarmee samenhangende zeer dominante zuidwestenwinden bijna de hele winter het weerbeeld van de Alpen maar ook noordelijk Europa bepalen? Hoe is het mogelijk dat steden als Helsinki en Oslo nauwelijks vorst hebben overdag, deze winter? Het lijkt wel of het klimaat veel sneller opwarmt dan zelfs de meest extreme scenario’s voorspellen
  wat is het mooiste skigebied met genoeg rode pistes binnen 35 minuten rijden van Innsbruck, voor één skidag? Tip?

  Groeten Wim

  • Johann
   19 februari 2020 at 20:09

   Dat kunnen we voor een heel groot deel toeschrijven van de zeer koude lucht (lagedruk / Polar Vortex) boven de noordpool. Deze is de daardoor gehele winter en tot dato zeer krachtig waardoor ook in de lagere atmosfeer een sterke westelijke stroming (zonaal, jetstream) over het NH staat en in stand wordt gehouden. Daarnaast volgt de de jetstream ook nog eens een vrij noordelijk koers waardoor ook de subtropische hogedrukgebieden noordelijker kunnen uitbreiden. Kortom allemaal ingrediënten voor een zachte winter (W tot ZW) In hoeverre global warming hier ook een vinger in de pap heeft is onbekend

   Vwb Innsbruck zou ik niet weten, wellicht dat onze weerman Roy Molenaar die daar woont je daar over kan informeren?!

  • Roy Molenaar
   19 februari 2020 at 22:01

   Dag Wim,

   Het mooiste skigebied in de buurt van Innsbruck met veel rode pistes is Axamer Lizum. Een aantal liften in het skigebied dateren nog uit de Olympische Spelen van 1964 en 1976. Het is er wat minder toeristisch en je vindt er mooie pistes. Een aanrader is ook door te steken naar het skigebied Mutereralm. Let op hiervoor heb je wel een aparte skikaart nodig.
   Andere opties zijn Seefeld en Glungezer waar je over het algemeen wat makkelijkere pistes vindt.

   Groet vanuit Innsbruck,
   Roy

   • Wim Danhof
    20 februari 2020 at 15:46

    Dank Roy en Johann! Ik denk dat het Axamer Lizum wordt

 • Bernard
  19 februari 2020 at 20:57

  Er is bij het rijn dal tussen chur en vaduz altijd een behoorlijke wind, dit kan ik bij sommige windrichtingen verklaren maar vanuit het w zw zou je verwachten dat dit mee zou moeten vallen en juist door de berg kam er voor verwachten dat de sneeuw hier eerder moet vallen, dit was wel altijd het geval door de bodensee die er voor ligt. Waarom is dat de laatste jaren eigenlijk minder

  • Johann
   20 februari 2020 at 00:14

   Het Rijndal en regio rondom Chur / Vaduz wordt vooral getypeerd door de orografie en de daarmee samenhangende thermische winden. Vooral de Föhn blaast hier vaak door het dal. Anderzijds zijn al naar gelang wind en drukverdeling de Bodensee en de Alpstein weerbepalende factoren. In hoeverre de omstandigheden hier de afgelopen jaren zijn veranderd kan ik niet zeggen, daarvoor ben ik ter plekke onvoldoende bekend!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!