Alpen: Tijdelijk kouder met sneeuw

De Alpen krijgen vandaag weer te maken met sneeuw en koelere lucht. Lang duurt dit niet als morgen alweer tijdelijk zachtere lucht de Alpen weet te bereiken. Een afgezwakt koufront zorgt dan nog wel voor wat sneeuw maar in het weekend gaat de 0-gradengrens weer flink in de lift: 2500 tot 3300 meter. En volgende week? Dan lijken we een herhalen van zetten te krijgen met opnieuw sneeuw… Lees voor alle details vooral verder!

Geen sneeuw, maar wel een zonnige afsluiting gisteren en Termen!

Wintersportweerbericht (kort):

Vandaag valt er, met uitzondering van de zuidkant van de Alpen, weer sneeuw tot in de meeste dalen. De meeste sneeuw is voor het westen en noordwesten: 10 tot 25 centimeter. Naast de sneeuwval staat er ook behoorlijk wat wind met windstoten op de toppen tussen de 70-90 km/h. Later vanmiddag in de westelijke helft zijn uitschieters tot 120 km/h mogelijk. Het lawinegevaar zal dan ook weer gaan stijgen vanaf vandaag.

St. Johann in Tirol gisteren. Foto: Aafke

In St. Johann in Tirol wel wat wolkenvelden. Foto: Aafke

Vandaag: sneeuwval tot in de meeste dalen

Vanuit het noordwesten trekt een neerslaggebied over de Alpen dat bij een occluderend koufront hoort. Bij het overtrekken van het neerslaggebied bereikt dus ook koelere lucht de Alpen. De eerste neerslag valt in de vroege ochtend al in het westen en zuidoosten van de Alpen. Gedurende de ochtend verspreid de neerslag zich meer over de Alpen.

De weerkaart voor vandaag (KNMI): een occluderend koufront zorgt voor koelere lucht en sneeuwval. Bron: KNMI

In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens ten noorden van de Alpenhoofdkam rond de 800 à 900 meter en ten zuiden tussen de 1000 en 1400 meter. Overdag zakt deze richting de 700 meter aan de noordkant tot 800 à 900 meter aan de zuidkant. Sneeuw tot in de meeste dalen dus waarbij de sneeuwvalgrens in de Inner-Alpiene gebieden nog iets lager uit kan vallen.

De meeste sneeuw wordt in het westen en noordwesten van de Alpen verwacht: 10 tot 25 centimeter. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam valt er nauwelijks sneeuw met uitzondering van de regio Bolzano (Noordoost Italië) waar er hogerop nog enkele centimeters kunnen vallen. In de oostelijke helft valt er vandaag tussen de 5 tot 15 centimeter aan verse sneeuw.

De verwachte sneeuw voor de komende uren (via de Alpenweerman weerkaarten pagina)
De sneeuwvalgrens (via de Alpenweerman weerkaarten pagina)

Zie – HIER – meer Alpenweerman hoge resolutie weerkaarten

Naast de sneeuwval staat er ook een noordelijke föhn waardoor er behoorlijk wat wind zal zijn op de toppen. Vanochtend bereiken de windstoten in het noordwesten en westen van de Alpen al snelheden van 70 à 90 km/h. Gedurende de dag neemt de wind ook toe in de rest van de Alpen waarbij er windstoten op de toppen voor kunnen komen van 60 tot 80 km/h. In het westen neemt de wind vanmiddag nog wat verder toe met windstoten van 90 tot 120 km/h.

Mede dankzij de noordelijke föhn zullen er brede opklaringen zijn in het noordwesten van Italië en later ook het noordoosten. Komende nacht als de neerslag wegtrekt naar het oosten komen er steeds meer opklaringen in de Alpen vanuit het westen.

Morgen: tijdelijk zachter, meer sneeuw is onderweg

Morgen begint de dag dan ook droog als de Alpen tijdelijk profiteren van een hogedrukgebied. Er staat dan ook weinig wind en met name in de westelijke helft is er veel ruimte voor de zon. In de oostelijke helft zullen in eerste instantie nog wolkenvelden voorkomen die uiteindelijk ruimte zullen maken voor opklaringen.

 

De weerkaart voor morgen: Na het warmtefront tijdelijk zachtere lucht. He koufront ten westen van Frankrijk zal in de nacht naar vrijdag overtrekken. Bron: KNMI

Dankzij een zuidwestelijke stroming wordt weer zachtere lucht aangevoerd waardoor de 0-gradengrens ook weer omhoog zal gaan. In het westen ligt deze morgen tussen de 2200 en 2800 meter terwijl deze in het noorden van Italië en het oosten van de Alpen met 1800 tot 2000 meter wat lager ligt. De temperatuur ligt morgen in de lagere dalen tussen de 3 en 7 graden.

Lang duurt dit rustigere weertype niet want een nieuwe storing (koufront) is onderweg vanaf de Atlantische Oceaan. Dit koufront brengt in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag opnieuw wat verse sneeuw. Daarnaast gaat de wind ook weer flink aantrekken met windstoten tussen 90 en 120 km/h op de toppen.

Weekend: zacht en rustig weertype met ruimte voor de zon

In de nacht naar vrijdag valt er met name aan de noordkant van de Alpen 5 tot 10 centimeter sneeuw. Ten noorden van de Alpen ligt de sneeuwvalgrens in eerste instantie rond de 1200 meter, maar zakt deze bij de passage van het koufront richting de 700 à 800 meter. Vrijdag overdag valt er met name aan de noordkant nog een paar centimeter sneeuw en is er nog altijd behoorlijk wat wind met op de toppen windstoten tot 90 km/h.

De verwachte sneeuwval t/m vrijdagavond (Arpege). Via Wxcharts

In het weekend komen de Alpen onder de vleugels van een hogedrukgebied en lijkt er een tweedeling te ontstaan. De westelijke helft krijgt meer ruimte voor de zon waarbij de 0-gradengrens bij een westelijke tot zuidwestelijke stroming flink op kan lopen: 3000 tot 3300 meter. In de oostelijke helft staat er een meer westelijke tot noordwestelijke stroming waarbij er meer wolkenvelden aanwezig zullen zijn. De 0-gradengrens ligt met 2500 tot 2800 meter dan ook wat lager dan in het westen. Op de hogere toppen kan er aan de noordkant door opstuwing wat neerslag vallen.

De weerkaart voor zaterdag: de invloed van een hogedrukgebied neemt toe.

Gedurende het weekend zal de wind ook weer geregeld duidelijk aanwezig zijn met mogelijk zware windstoten op de toppen.

Lange termijn: Opnieuw koelere lucht en neerslag (sneeuw) uit het noorden?

Als we de langere termijn bekijken lijkt het erop dat we een herhalen van zetten krijgen. In eerste instantie lijken de Alpen begin volgende week te profiteren van een hogedrukgebied. In de loop van de week zorgen een hogedrukgebied in de buurt van Portugal en lagedrukgebieden in de buurt van de Noordzee en Scandinavië voor een meer noordwestelijke stroming. Tussen het hoge- en lagedrukgebied kan dan koelere lucht vanuit het noorden richting de Alpen stromen. Dit zal halverwege volgende week dan weer zorgen voor een (tijdelijk) koelere fase met sneeuwval. Met name de noordkant van de Alpen kan dan mogelijk profiteren van zo’n weersituatie (Nordstau).

De ensembleverwachting van GFS voor de Centrale Alpen: koelere en zachtere perioden wisselen elkaar af, waarbij er met name volgende week toenemende neerslagkansen zijn. Bron: meteociel

Een lang leven lijkt deze koelere fase niet gegeven te zijn. Met een nog altijd sterke westelijke stroming zal er ook weer ruimte komen voor (behoorlijk) zachte lucht uit het zuidwesten als het hogedrukgebied weer doorschuift naar het oosten. Oftewel: volgende week kunnen we een vergelijkbaar patroon verwachten waarbij koelere en zachtere fasen elkaar afwisselen.

Dit was het weer voor vandaag. Voor de Belgische VBRO Radio zal Johann nog een weerpraatje voor de Alpen verzorgen. Het weerpraatje gemist? Geen probleem: na de uitzending plaatsen we deze op de site en de Alpenweerman Soundcloud pagina.

Actuele Alpenweerman webcambeelden vanuit Rosswald:

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

https://www.avalanches.org/

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties