Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De kracht van het hogedruk gebied boven de Apen zwakt vandaag wat af. Er trekt een zwak front over met vochtige lucht waardoor er op veel plaatsen aan de westkant van de Alpen vandaag regen zal gaan vallen. Na een korte wisselvallige dag keert morgen de hogedruk weer terug. De temperaturen lopen weer op en er liggen nog een aantal zonnige dagen in het vooruitzicht. In het weekend neemt de kans op een meer herfstachtig weertype toe.

Na een wisselvallige dag vandaag, keert morgen de hogedruk weer terug en blijft het de rest van de week zonnig.

Vandaag trekt een zwakke storing over de west Alpen. Ook gisteren vonden in met name het zuiden van Duitsland en westen van Oostenrijk een aantal stevige onweersbuien plaats. Hier werden daarom ook waarschuwingen uitgeven voor wateroverlast en overstromingen.

img_0003

Mooi plaatje van Val grisenche Aosta gisteren (via G.j. Kruizinga)

ctoacebwiaaxotw

‪Genieten in de herfstzon (via @SimplySavoie)‪

ctsqvsgwyaqrxwh-jpg-large

Aan de oostkant van de Alpen waren de weersomstandigheden gisteren en ook vandaag een stuk beter. Zoals hier was het ook weer zonovergoten dag in Kleinwalsertal. Vandaag verloopt iets wisselvalliger (Hans ter Braak)

Vandaag zal de regen zich vooral bevinden in delen van Frankrijk. Met het overtrekken van het front daalt de sneeuwvalgrens naar 3000 m en valt daarboven de neerslag in de vorm van sneeuw. Ook in Zwitserland kan er wat neerslag gaan vallen hoewel dit vooral geldt voor de noordwestzijde. Aan zuidkant van Zwitserland, met name bij Wallis blijft het langer zonnig. De temperatuur komen uit op 7 graden op 2000 m en ligt de vorstgrens tussen de 3000 en 3200 m. De wind waait zwak tot matig vanuit een west tot noordwestelijke richting.

14424801_10154221355564821_5674492739100954995_o

Het is alweer bijna bramen oogsttijd. Lekker om zelf jam van de te maken (via FB Seiseralm, Dolomieten)

ctsf2dvwyaaq1ry-jpg-large

De koeien zijn terug in het dal, nu op 1800m de stal nog uitmesten. (@Mittelberg Hans ter Braak)

Kijken we naar de oostkant van de Alpen dan overheerst de zon hier veel meer en is de wind minder aanwezig. Er trekken af en toe wat wolken over en in delen van het westen van Oostenrijk, zoals Vorarlberg zou er ook een spat regen kunnen vallen. Ook verder richting het zuiden en Dolomieten vallen mogelijk een aantal regenbuien. De kans op onweer is aanwezig, maar niet groot. In de loop van de nacht klaar het overal weer op.

image-download

Op de satellietfoto van gisteren is goed te zien hoe het front, een lange band met vochtige lucht, over de westkant van de Alpen trekt (bron: Nasa Worldview). 

Morgen keert de hogedruk weer terug en wordt het opnieuw zonnig en ook vooral droog herfstweer. De nulgradengrens kan deze dag en in de loop van donderdag gaan oplopen tot boven de 4000 m. Dit is erg hoog voor deze tijd van het jaar. Ook de donderdag en vrijdag zijn vergelijkbaar en bepaalt de hogedruk het weerbeeld. De temperaturen lopen verder op en komen uit boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Daarbij is het ook op veel plaatsen erg droog.

rta850m3

De temperaturen blijven nog mild de komende dagen. Ook vrijdag komen de temperaturen weer ruim boven het langjarige gemiddelde uit. In het weekend liggen de temperaturen weer dichter bij de normaal (bron: Wetterzentrale.de)

recm1201

In het weekend zwakt de hogedruk invloed af en krijgen we te maken met kleinere weersystemen. Hierdoor neemt de wisselvalligheid toe en trekken storingen over vanuit westelijke richting en daarbij kan het ook fohnig zijn in sommige delen. (bron: Wetterzentrale.de)

Het weekend vindt een weersverandering plaats en krijgen we te maken met een meer herfstachtig weertype. Over het algemeen blijven de temperaturen nog wel mild. Op zaterdag krijgen we te maken met een Föhnsituatie waardoor in het noorden van de Alpen veel bewolking zal hangen en in het zuiden en in de westelijke Alpen de meeste neerslag zal vallen. Zondag wordt de dag met de meeste regen en zal een buiengebied van west naar oost over de Alpen trekken. Of dit na het weekend zal aan blijven houden is nog wat onzekerder aangezien de meeste prognoses tot nu toe twee kanten opgaan. Zoals het nu lijkt is de kans het grootst op wederom het terugkeren van een hogedruk situatie waardoor het nog langer warm en droog zal blijven, maar er zo’n ook al een aantal modellen die een koeler weertype aangeven. Het lijkt er ieder geval op dat de kansen hierop steeds meer toenemen en we toch langzaam richting een meer herfstachting scenario gaan evolueren.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 204 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier