Advertentie 

Algemeen; laag – Vaia – trekt naar de Noordzee maar behoudt nog zijn invloed op het weer in de Alpen. De daarmee samenhangende intensive neerslag neemt geleidelijk af en ook de stormachtige (Föhn)wind in de hogere Alpen. Na een korte weersverbetering neemt op nadering van een volgende hoogtetrog en depressie de zuidelijke stroming en Südstau weer in kracht toe. Aan de noordkant wordt het opnieuw föhnig. Vrijdag volgt vanuit het westen hogedruk invloed.

Tijdelijk kouder en ook in zuiden afnemende neerslag

Depressie – Vaia – is gisteren via de Alpen getrokken en heeft voor zeer turbulent (nood)weer gezorgd. In de Alpen waren het vooral de enorme neerslaghoeveelheden (lokaal meer dan 500mm (!!) tot vanmorgen) en gisteren ook de (zware) föhnstorm in de bergen die het weerbeeld bepaalden.

Op passage van het eigenlijke koufront kregen we tevens te maken met onweer, hagel en (zeer) zware windstoten. Op diverse plaatsen viel de stroom uit en was er schade door de zware windstoten. Ook voor Oberwalliser begrippen ging het er hier zeer turbulent aan toe. In de tuin moest de vlaggenmast het ontgelden (afgeknapt) en ook het weerstation moest het een tijdje zonder de regenmeter-trechter doen!

In de ochtend viel er deels nog sneeuw tot in de lagere delen. Maloja Graubünden- Bregaglia Engadin @Valbregaglia

Sulden

Sulden


De meeste gletsjer gebieden waren gisteren gesloten door het barre winterweer en storm

Veel erger was het noodweer in Italië en op Sardinië en Corsica. Op het koufront ontwikkelden zich  zware regen en onweersbuien met hagel, orkaan windstoten en zelfs tornado’s. Naast enorme schade waren er helaas ook doden te betreuren door het noodweer. De exacte balans zal de komende dagen opgemaakt worden.

Aardverschuiving Tessin / valle di Fiemme
Terracina niet ver van Rome

Tornado / Waterhoos voor de kust van Corsica

Ook in de bergen van Spanje en het noorden van Afrika heeft de uitzakkende hoogtetrog met koude lucht in de hogere delen voor winterse taferelen gezorgd. In de Pyreneeën en de Sierra Nevada viel een dik pak sneeuw en zelfs in de bergen van Marokko en Algerije werd het vanaf circa 1100 meter wit!

Spanje, Sierra Nevada
Sierra Nevada
Sneeuw in de hogere delen van Marokko

In de Alpen was het met de sneeuw in de lagere delen gisteren weer gedaan. Voor het koufront uit werd er een portie veel zachtere lucht aangezogen en kwam de föhn er in waardoor de sneeuwvalgrens, die overdag meest tussen de 1800 en 2200 meter pendelde, weer steeg. In de loop van de avond en nacht stroomde achter het koufront dan geleidelijk weer koelere lucht binnen.

Beestenweer in Termen Oberwallis, na de sneeuw kwam de regen en het bleef regenen. Gisteren viel er bijna 100 mm

Afnemende neerslag
Vandaag regent en sneeuwt het vooral nog in de ochtend nog verder en in de hogere Alpen woed de Föhnstorm met orkaan windstoten. Geleidelijk neemt de neerslag met het vorderen van de dag af en datzelfde geldt ook voor de stormachtige (Föhn)wind.

Rdarbeeld 09h10. Via Wetteronline.de

De sneeuwvalgrens pendelt meest tussen de 800 en 1300 meter in de westelijke Alpen en tussen de 1300 en 1800 in de oostelijke Alpen.

Sneeuwvalgrens dinsdagochtend adhv GFS
Dik pak sneeuw vanmorgen in de Loire en Haute Loire via WEATHER/ METEO WORLD @StormchaserUKEU
Haute Loire via Agate Météo @AgateMeteo

De middagtemperaturen kennen een grote variatie tussen west en oost. Terwijl het in het westen niet veel warmer wordt dan 5 tot 8 graden kan het in de oostelijke delen van Oostenrijk 20 graden worden. Ook hogerop zien we grote verschillen tussen west en oost, terwijl het in het westen op 2000 meter een graad of 4 tot 5 vriest wordt het in het oosten een graad of  5 in de plus.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de woensdag zien we samenhangend met de Atlantische hoogtetrog een volgend laag richting het noorden van het Iberische Schiereiland afzakken. Aan de oostflank van het systeem wordt gaat dan met een weer in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming de Südstau weer opsteken.

GFS 500 hPa voor woensdag

Aan de noordkant wordt het gelijktijdig weer toenemend föhnig. Vooral op donderdag gaat in de Staau van de zuidelijke Alpen weer neerslag vallen. Sneeuwvalgrens beide dagen meest tussen de 1500 en 1800 meter.  Met föhn en in het oosten lokaal weer 18 tot 20 graden.

GFS donderdag neerslag 3H

Vrijdag en vooral in het weekend keert op inschuiven hoog de invloed de rust in de atmosfeer weer terug en gaat ook de neerslag er weer uit. Ook gaan we de zon weer meer zien en met een zuidoost tot noordoostelijke stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd.

GFS 500 hPA met het inschuivende tussenhoog

Begin volgende week zien we een volgende hoogtetrog weer richting het zuiden uitdiepen en opnieuw komen we aan de warme kant van de jetstream te liggen. Of te wel een herhaling van zetten.

GFS 500 hPa voor maandagmiddag met een volgende hoogtetrog

Wat dat ons dan volgende week allemaal weer gaat opleveren is nog niet geheel duidelijk en afhankelijk hetgeen de depressies op de Middellandse Zee en hoogtetrog precies gaan doen. De liefhebbers van winterweer zullen hoe dan ook geduld moeten hebben want het is en blijft zacht tot vrij zacht!

GFS ens. centrale noordkant
en voor de cemtrale zuidkant

Tot zover voor vandaag, geheel afhankelijk van de ontwikkeling die we op de voet volgen zullen we daarover berichten hetzij hier op de site dan wel via Facebook updates en natuurlijk ons Twitter platform / Facebook  Instagram /  Twitter.

Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 861 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier