Alpen - Thermische rollercoaster, periodiek veel wind!
Algemeen; ook de komende dagen liggen de Alpen onder een straffe westelijke (zonale) hoogtestroming waarmee dan weer koudere en dan weer zachtere luchtmassa’s worden aangevoerd. In het weekend en begin volgen week wordt het onder invloed van hogedruk zeer zacht, de oostelijke Alpen (noordkant) krijgt vanaf zondag te maken met een koufront en daarmee kouder en onbestendiger weer als ook een stormachtige wind. Maandag en dinsdag vrij zacht en droog. Vanaf woensdag kouder met stijgende sneeuwkansen.
Wintersport weerbericht (kort) Diagram prikpunt Ischgl (1378m)
Naar het oosten wegtrekkend koufront. In de westelijke Alpen droog en opklarend /zonnig. In het oosten en de noordkant eerst nog bewolking en laatste neerslag / sneeuw en veel wind. Sneeuwvalgrens 1200 tot 800 meter, noorden (oostkant) lokaal 800 tot 400 meter Temperaturen op 2000 meter wat stijgend naar circa -2 tot – 5 graden
Korte terugblik, groene dalen, (veel) sneeuw hogerop
Gisteren konden met name de westelijke Alpen weer even profiteren van tussenhoog invloed en rustigere en vooral ook zonnigere condities. De oostelijke Alpen hadden nog te maken met wat vochtigere lucht alvorens het daar in de loop van de middag van het westen uit droog werd en steeds verder opklaarde.
Tegelijkertijd stroomde met passage van het tussenhoog van het westen uit ook weer veel zachtere lucht binnen en stegen de middagtemperaturen gewoon weer naar 10 tot 15 graden. Ook in de bergen werd het een stuk milder met een vorstgrens die weer tot 2700 meter steeg. Algemeen lagere temperaturen zagen we in de oostelijke Alpen.
Zoals zo vaak de laatste weken moest de vers gevallen sneeuw tot grotere hoogtes weer snel het veld ruimen en verdween weer letterlijk als “sneeuw voor de zon”. Ook het dunnen laagje sneeuw hier in Oberwallis was weer snel verdwenen en als we naar buiten kijken dan lijkt het al wel april.
Tot op grotere hoogtes is de sneeuw grotendeels of zelfs geheel weer verdwenen en de Alpenweides beginnen alweer groen te kleuren. Normaal rond deze tijd van het jaar ligt er op deze hoogtes een dik pak goed gezette sneeuw die tot in maart of soms zelfs april blijft liggen.
Op wat grotere hoogte ligt er meest nog voldoende sneeuw maar ook daar zien we het sneeuwdek steeds verder aan massa verliezen. Algemeen treffen we er sneeuwhoogtes van 70% tot 90 % van wat je normaal rond deze tijd van het jaar zou verwachten! Per regio en al naar gelang hoogte en noord of zuidhellingen zien we echter ook grote verschillen.
Gisteren waren we met de Schneeschuhe onderweg in één van de mooiste en sneeuwrijkste dalen van de Alpen het Lötschental / Blatten. Op een hoogte van 1900 meter kan er hier nog genoten worden van een op en top winters berglandschap met meters sneeuw.
Hieronder een nog wat uitgebreider foto impressie / gallery vanuit het Lötschental omgeving Fafleralp. Met dank aan AWM Francien Bakker
Koufrontje
In de nacht op vrijdag en vrijdag ochtend krijgen we met de invloed van een zwak koufront te maken welke vooral de noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Overdag valt er dan vooral nog neerslag langs de oostelijke Alpenoordkant.
Van het westen uit gaat elders de bewolking weer breken en klaart het op. In de middag zet de weersverbetering dan ook in het oosten geleidelijk in. De sneeuwalgrens houdt zich meest tussen de 1200 en 800 meter op, in de noordelijke oostelijke Alpen ook lager tussen de 800 en 400 meter. Op 2000 meter vriest het van west naar oost 1 tot 5 graden. Bij dit alles staat een stevige en in de bergen harde en in het oosten stormachtige west tot noordwestelijke wind.
De Alpenzuidkant profiteert net zoals de voorgaande dagen van de beschutte en afdrogende werking van de Alpenhoofdkam. Hier is het met een aantrekkend Nordföhn droog, zonnig en zacht. Met de Föhn kan het kwik er lokaal oplopen tot 18 a 20 graden.
Zeer zacht weekend
In het weekend krijgen we te maken met een uitloper van het Azoren hoog en een meelopende warme hoogterug. Het is droog en zonnig en met name in de bergen belooft het door toedoen van de warme hoogterug van het subtropenhoog weer zeer mild te gaan worden. Op 1500 meter (850 hpA) stijgt het kwik naar een graad of 8 en de vorstgrens naar circa 3000 meter.
Maandag koufront oostelijke Alpen
In de loop van de zondag gaat een koufront behorende bij een depressie welke via Duitsland in zuidoostelijke riching naar de Zwarte Zee koerst de noordoostelijke Alpen beïnvloeden. Daarbij zien we dat ook de polaire jet dicht in de buurt komt. Dit heeft tot gevolg dat het langs de oostelijke Alpennoordkant in de loop van de zondag op maandag en op maandag onbestendig gaat worden en ook een stuk zal gaan afkoelen.
Op 1500 meter daalt het kwik in de avond en nacht op maandag naar -2 tot – 4 graden en dat betekent dat de sneeuwvalgrens hier tot onder de 1000 meter zal dalen met lokaal sneeuw tot 800 a 500 meter.
Dit scenario wordt de laatste dagen vooral door het GFS model berekent, het ECMWF model is wat minder progressief. Dus nog even een slag om de arm houden voor wat betreft de details. Wel hebben beide modellen het sterke windveld in hun verwachting zitten met in de hogere noordelijke Alpen en met name de oostelijke regio’s een tot stormkracht aantrekkende wind met in de hogere Alpen storm ( 100 tot 130 km/h of zelfs nog meer)
Maandagavond en in de nacht op dinsdag kan na passage de depressie en het front de hogedruk weer aan invloed winnen en daarmee ook de zachtere lucht. De westenwind blijft dan langs de (oostelijke) noordkant stevig doorstaan.
Volgend koufront woensdag
In de loop van de woensdag in het dan weer de beurt aan een koufront met in zijn bagage een volgende portie maritiem polaire lucht die met een krachtige west tot noordwestelijke hoogtestroming tot over de Alpen gaat uitstromen. Ook de donderdag en deels de vrijdag verblijven we dan in de koudere luchtmassa’s waarbij met voorkeur in de Stau van de noordelijke Alpenhoofdkam neerslag gaat vallen.
Sneeuwvalgrens in de loop van de woensdag dalend tot 800 a 400 meter. In de loop van de vrijdag stroomt vanuit het westen weer zachtere lucht binnen en gaan de temperaturen weer in de flink lift. Met de start van de nieuwe week volgt dan weer een koufront.
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
Met de aanhoudende krachtige zonale stroming en jetstream gaat het stuivertje wisselen tussen de troggen en ruggen met daarbij dan weer koudere en dan weer zachter lucht met periodiek neerslag en vooral ook steeds weer veel wind ook de volgende dagen gewoon verder.
Hoeveel neerslag / sneeuw er zal gaan vallen moeten we gezien de nog lange tijdsduur nog even afwachten. Stabiel kouder winterweer is ook de komende 10 tot 15 dagen niet in zicht en over de gehele linie blijft het te zacht en als het aan de weermodellen ligt (ECMWF, NOAA) dan gaat ook maart (zeer) zacht verlopen!
Of en hoe dat allemaal zal gaan verlopen dat zullen we de komende dagen in kaart gaan brengen en vanavond kijkt onze weerman Arjan Ehlert in een aparte blog nog eens terug naar “waarom deze winter zo zacht verloopt”! Ik zou zeggen blijf dus volgen, vertel het verder en wat mij betreft graag weer tot morgen met een volgend Alpenweerbericht. Ciao vanuit een weer opgeklaard Termen in Oberwallis.
Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
3 Reactie op “Alpen – Thermische rollercoaster, periodiek veel wind!”
Comments are closed.
Het veranderd met de dag lijkt het wel. Welke dagen worden het meest zonnig in het zillertal Johann verwacht je?
Dit weekend en begin volgende week. Vanaf woensdag is wrs onbestendigheid troef en wordt het steeds lastiger om nog de goede momenten eruit te vissen. Overigens hebben we nog met de nodige onzekerheden te maken en dat geldt helemaal voor timing fronten, wind, neerslag, SVG. Dus nog even die bekende slag om de arm houden. Zie ook nog de verwachting tm donderdag voor Zillertal Ramsau (600m) adhv multimodel!
Spannend ik blijf je volgen. Benieuwd naar het bericht van morgen