Advertentie 

Algemeen: hoog – Zoe – ligt vandaag met zijn kern boven centraal zuid Europa en aan de noordkant wordt onder aanvoering van een opkomend warmte front behorende bij laag geleidelijk weer zachtere lucht aangevoerd. De zuidelijke Alpen liggen in de lij van de Alpenhoofdkam wat meer beschut. Vooral in de tweede helft van de week markant zachter waarbij het de noordkant föhnig wordt!

Is het gedaan met de november winter?

Gisteren konden we in grote delen van de Alpen als ook in de Duitse middelgebergtes nog even weer genieten van winterweer. Op nadering en passage van een koufront begon in in de loop van de nacht van het noorden uit te sneeuwen en tot in de middag en avond viel er licht tot matige sneeuw. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatste zich met het vorderen van de dag meer richting de oostelijke Alpen noordkant. Dit wederom had te maken met het feit dat juist daar in de wat hogere atmosfeer tussen 9 en 12 km hoogte hier de polaire jetstream verliep.

Mooi is vanuit de ruimte te zien hoe de koude vochtige lucht aan de noordzijde stuwt . De zuidkant profiteert juist van de noordelijke stroming en de Nordföhn

Gemaskeerd koufront
Op passage van het koufront en daarachter nam de wind sterk in kracht toe en werd het nog aanwezige koude reservoir wat zich daar een dag eerder al had genesteld achter een eerder doortrekkend zwak koufront  opgeruimd. Daarmee ging ook de temperatuur wat omhoog (in plaats van naar beneden), tegelijkertijd werd er echter hogerop juist koudere lucht aangevoerd. In dit geval spreken we dan ook van een zogenaamd gemaskeerd koufront.

Een groot deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw en algemeen lag de sneeuwvalgrens tussen de 400 en 800 meter, in het westen deels rond of net iets erboven. Nog kouder was het in delen van Duitsland alwaar in de wat hoger gebieden sneeuw viel en het lokaal tot een hoogte van 275 meter wit werd. Ook het Sauerland pakte nog weer een aantal centimeters aan sneeuw mee en was het ook hier met lichte vorst weer even winters.

Winterse Winterberg (Sauerland) gisternamiddag

De meeste neerslag (sneeuw) viel tot vanmorgen in de noordelijke Stau gebieden en kon men hier nogmaals 20 tot 40 cm aan Neuschnee bij de statistieken worden opgeteld!  Elders was het met 5 tot 15 cm Neuschnee meest wel gedaan. Droog bleef het naar het zuiden en zuidwesten toe.

Lech Zürs am Arlberg (via FB)
Lech Zürs am Arlberg (via FB)

Markante verzachting
De vers gevallen sneeuw zal de komende dagen in de lagere delen en dalen en aan de noordkant tot een hoogte van 1400 a 1600 meter weer grotendeels of zelfs geheel gaan verdwijnen. Uitgaande van een warmtefront dat de komende 36 uur de noordelijke (oostelijke) Alpen zal gaan beïnvloeden gaat er zachtere lucht binnenstromen.

De neerslag die daarbij valt gaat tot een hoogte van 800 a 1000 en in het westen tot 1000 a 1300 meter weer in regen over. Op 1500 meter stijgt het kwik weer naar 0 tot 5 graden en de vorstgrens naar 1750 tot 2250 meter. Vandaag in het oosten nog een stuk kouder (-4 / 750m)

Diep winterse Titlis, Skihütte Stand 2450m
Ook niet verkeerd wakker worden vanmorgen! Gargellen 🇦🇹‏ @Gargellen_

Südföhn
Vanaf woensdag dan vooral aan de noordkant markant zachter en deels gaan we te maken krijgen met dubbele cijfers. Tussen Atlantische lagedruk en hogedruk boven zuidoost Europa krijgen we dan te maken met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming. Vanaf de Azoren gaat dan subtropische lucht  tot ver naar het noorden op transport gezet worden waardoor de winter helemaal tot het noorden van Scandinavie zal worden terug gedreven.

In de noordelijke berggebieden en noordelijk Alpen wordt het  daarbij toenemen föhng (Südföhn) Al met al dus geen beste vooruitzichten voor de vers gevallen sneeuw die nog niet kon “zetten” en dus erg gevoelig is voor dit soort invloeden!

Winter (weekend)  intermezzo nr 4
Zoals gister(avond) ook al op Facebook aangekondigd lijkt de thermische exercitie slechts van korte duur want ik de loop van het weekend gaat een volgende portie koude maritiem polaire lucht vanuit het noordwesten tot over de Alpen uitstromen.

In de loop van de vrijdag  en zaterdag krijgen we te maken met een inzettende weersverslechtering en het gaat regenen en sneeuwen. Met het instromen van de koudere lucht gaan de vorstgrens en de sneeuwvalgrens weer naar beneden en zal er weer tot in de lagere delen en dalen sneeuw gaan vallen!

Blokkade
De nieuwe kou inval wordt in de steigers gezet door een naar het noorden opbouwend Atlantisch hoog en een depressie boven Scandinavie. Vooral de blokkade op de Atlantische Oceaan gaat voor het winterse november weer interessant worden. Kijken we naar het verdere vervolg dan zien we deze verder verstevigen en krijgen we zelfs met een compleet geblokkeerd circulatie patroon te maken. Oftewel de deur gaat op slot voor de Atltantische depressies en we evolueren naar een meridionaal stromingspatroon waarbij vanuit het noord tot noordoosten onophoudelijk koude lucht wordt aangevoerd.

In hoeverre sneeuw storingen de winterse voorpret verder zullen doen opleven is op dit moment nog onzeker. Vrij zeker lijkt echter wel dat de thermische opleving deze week vanaf vrijdag zijn Waterloo zal vinden met een volgende Thialfs koude en sneeuw offensief. Zaak is dan wel dat wij aan de koude van het geheel verblijven, of dat gaat lukken en hoeveel sneeuw deze situatie gaat opleveren gaan we (hopelijk) de komende dagen verder in kaart brengen. Hieronder nog de ensembles van het GFS en ECMWF waarop de verzachting en afkoeling mooi te zien zijn!

Vanuit een opklarend Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 899 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier