Thermische hoogstandjes, weinig smeltwater

De afgelopen weken leven we voor wat betreft de temperaturen in grote delen en de Alpen ver boven onze stand. Maar liefst 9 tot 13 graden warmte anomalie en een vorstgrens die meest rond of boven de 3000 meter lag. Je zou verwachten dat deze hoge temperaturen voor veel smeltwater gaan zorgen en daarmee de waterstanden in de afvoer gebieden (rivieren) veel water te verwerken krijgen met oplopende waterstanden en misschien wel wateroverlast?!

Kijken we naar bijvoorbeeld de Maas en Rijn dan zagen we na de forse regenval van vorige week zondag een tijdelijk “hoogwatergolfje”.  Inmiddels is de afvoer echter al weer onder het gemiddelde gezakt en de komende week zal die daling verder door zetten.

Zondag zakte de waterstand onder de 10 meter en tot vandaag verder tot onder de 9,5 meter. Aan het eind van de week wordt dan de 9 m weer onderschreden en de kans is erg groot dat de daling door zal blijven zetten. Rond het einde van de maand zal de waterstand dan ook onder de 8,5 m zakken.

19-02-19 normale waterstanden in de grote rivieren
Normale waterstanden ook in de Waal. Beeld Waalpleisterplaats de Bol, Varik

Ondanks de thermische hoogstandjes van de afgelopen week met in de bergen tot op grote hoogte positieve temperaturen dus nauwelijks smeltwater in de grote rivieren! Hoe komt dat?

Geleidelijk proces
Om te beginnen hebben de metersdikke sneeuwmassa’s in de bergen in eerste instantie een “sponseffect”, d.w.z. dat een deel van het water zich ophoopt in de lagere sneeuwmassa’s. Het sneeuwdek zuigt het water voor een deel dus op als een spons. Het smelten van sneeuw in de Alpen is tevens een geleidelijk (langzaam) proces wat pas later in de periode (voorjaar) van de lagere delen langzaam naar de hogere delen voortzet.

Het smelten van de enorme sneeuwmassa’s in de Alpen is een langzaam proces, hogerop in de bergen smelt sneeuw nog nauwelijks door de droge lucht. Foto Wasenalp Oberwallis 19-02-19

Lage dauwpunten, droge lucht
Daarnaast is de lucht, zoals we dat ook steeds weer in onze berichtgevingen hebben benadrukt, binnen de hogedruk zeer droog. Hierdoor smelt de sneeuw in de hoger alpine regionen niet maar verdampt (sublimeert). Bij dit verdampen wordt ook nog eens extra energie (warmte) aan de omgeving onttrokken waardoor het smelt proces extra wordt bemoeilijkt dan wel wordt tegengegaan.

Hieronder zie je T850 hPa temperaturen voor maandag 25 februari die dan met een volgende warme fase tot 8 a 10 zijn oplopen.

T850 hPa

Op de kaart hieronder zie je voor diezelfde dag de dauwpunt temperaturen die (in de Alpen) sterk negatief zijn. Onder deze omstandigheden zal de sneeuw in de wat hogere Alpen niet smelten.

Dauwpunt temperatuur

Meer over dit thema en uitleg kun je nalezen in de blog – warmbloedige-hogedruk-zegen-of-vloek – ?!

Dit proces is rond deze tijd van het jaar met de nog vrij zwakke zon het sterkst in de hogere Alpen. Pas later in het seizoen, zo vanaf half maart begin april wanneer de zon steeds meer kracht gaat krijgen, begint het smeltproces dan ook in de hogere delen door te werken. Ook dan hebben we echter met een langzaam proces te maken waarbij ook nog eens een deel door de bodem in de lagere niet meer bevroren grond zal worden opgeslagen

Het sneeuw meetveld op Rosswald liet de afgelopen week slechts 5 cm sneeuwdek verlies zien. Dit ofschoon de temperaturen dagelijks tussen de 5 en 7 graden stegen. Van smelten was sowieso geen sprake

Hogedruk, lage luchtvochtigheid = gunstig voor sneeuw
De afgelopen dagen hadden we met de hogedruk in de Alpen en grote delen van west Europa met droog weer te maken wat mede debet is aan de zakkende water pegels.

Zolang er geen wijdverspreide en overvloedige regenval is hoeven we dan ook geen hoogwater, laat staan massale overstromingen, te verwachtten ondanks de enorme sneeuwmassa’s die in de bergen liggen.

Zie ook artikel met onze medewerking in de Stentor “Moeten-we-de-zandzakken-langs-de-ijssel-al-klaarzetten-na-alle-sneeuwval-in-Oostenrijk?”

Daarnaast hebben we deels ook nog met de naweeën van de droogte van de afgelopen zomer en herfst te maken waardoor de bodem nog veel water kan opnemen. Datzelfde geldt ook voor de grote Talsperren (Stuwmeren) die de komende tijd nog wel wat water kunnen opslaan alvorens dit door te sluizen.

Lage waterstanden ook in de rivieren in de Alpen. Foto de Reuss in Luzern

Ook voor de komende tijd met de aanhoudende warm bloedige hogedruk en thermische hoogstandjes zullen de pegels in de grote rivieren niet verder stijgen. Opgemerkt dient nog wel te worden dat de situatie bij extreme regen met hoge sneeuwvalgrens of langer aanhoudende sterke Südföhn  in combinatie met het naderende voorjaar drastisch kan veranderen. Voorlopig zijn er echter geen signalen die in deze richting wijzen. 

Bronnen;
-waterpeilen.nl
-Stentor.nl
-waterinfo.rws.nl

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 1.341 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Thermische hoogstandjes, weinig smeltwater”

  • remco
    19 februari 2019 at 19:06

    Test

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!