Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: aan de zuidzijde van laag – Leiv – met kern boven het noorden van Duitsland trekt een apart laag via zuid Frankrijk naar midden Italien. Een daarmee samenhanged occluderend front trekt van het westen uit de Alpen binnen en gaat vooral in de westelijke Alpen weer neerslag geven. Volgende week eerst nog onbestendig, dinsdag tussenhoog, geleidelijk verder dalende temperaturen en vanaf donderdag afnemende sneeuwkansen.

Van westen uit sneeuwval en geleidelijk dalende temperaturen

Gisteravond Twitterde ik deze kaart die door het GFS model werd verwacht voor vandaag, mooi is te zien hoe sterk de temperaturen in de Alpen vandaag variëren. Wanneer ik de andere kaarten van wind, temperaturen, dauwpunten, neerslag, sneeuwval, sneeuwvalgrens en vorstgrens erbij zou plaatsen dan moge duidelijk zijn dat we met een enorme variatie in het weerbeeld te maken zullen gaan krijgen en het voor vandaag geen makkelijke opgave zou worden een passende prognose te maken. Zo meteen meer!

GFS t850 hPa gisteravond met de verwachting voor zondagmiddag

Voordat we verder gaan nog even een korte terugblik en impressie van de zaterdag toen we ook al konden genieten van een dag met vele gezichten. Van west naar oost viel er op een passerende storing wat sneeuw en beneden de 1200 a 800 meter ook regen, in het noorden was het weer föhnig opgeklaard en ook achter het front hadden we te maken met mooi opklaringen. Grotere hoeveelheden neerslag vielen er niet maar vaak was het in de bergen toch genoeg voor een winterse opfrisser. Achter het front stroomde wat drogere lucht binnen en deze was ook wat kouder zodat het vooral in de westelijke Alpen in de loop van de dag wat begon af te koelen. Lokaal werden in Zwitserland 13 en Oostenrijk 11 graden gehaald als Tmax.

Hieronder een impressie in beeld van sneeuwval op Rosswald (1800m) tijdens frontpassage waar weer zo’n 5 cm aan verse sneeuw is bijgevallen. In vergelijking met een doorsnee winter ligt er met 10 tot 50cm uitzonderlijk weinig sneeuw voor de tijd van het jaar. Daaronder een paar foto’s vanuit de Alpen.

Aletsch Arena -Riederalp, mooie opklaringen gistermiddag na een laagje verse sneeuw. Via FB Aletsch Arena

Sneeuwval tot in de middag in Livigno- Via Livigno ‏@Livigno
Es macht üff – Regio JungfrauJoch Kleine Scheidegg. Via paulbongertman ‏@SingelKabouter
Opklaringen ook boven de Kitzbühler Alpen. Via Inghams ‏@InghamsHolidays
Sneeuw eindelijk ook weer eens in Val Gardena Gröden ‏@VGardena
Tussen bilans na 5 dagen neerslag Dolomieten. Geen grote hoeveelheden maar na de lange tijd van uitzonderlijke droogte toch weer iets. Algemeen viel er 5 toto 25 mm. Via Dieter Peterlin ‏@DieterPeterlin

Vandaag start de dag op nadering van een volgende occluderend front wederom met twee gezichten, in het westen is het alweer bewolkt geraakt en in de Franse Alpen tot over de Zwitserse en (noord)westelijke Italiaanse Alpen sneeuwt het weer. De frontale bewolking is inmiddels tot het uiterste westen van Oostenrijk gevorderd. Ten oosten daarvan is het opgeklaard en zelfs onbewolkt met aan de noordkant föhnig condities.

Naar het oosten toe blijft het vandaag het langst zonnig en met föhn eerst ook nog zacht. Elders gaat het op steeds meer plaatsen van het westen uit neerslagvallen waarbij het boven de 1200 a 1400 meter sneeuw, naar het westen toe valt er sneeuw vanaf 1000 tot 700 meter en deels met een algemeen dalende sneeuwvalggrens ook nog lager

Actuele radarbeeld Alpen. Via WetterOnline.de
Het sneeuwt weer in de westelijke (Franse) Alpen

Met het verder trekken van het laag naar midden Italië alwaar het morgen aankomt draait de hoogtestroming geleidelijk naar het noordoosten en kan ook aan de noordkant van de Alpenhoofdkam wat neerslag (sneeuw) gaan vallen waarbij morgen de neerslag in de zuidwestelijke en westelijke Alpen geleidelijk gaat afnemen. De sneeuwvalgrens varieert van 900 a 800 meter tot in de lagere delen en dalen. Wat zachter wordt het dan aan de Alpenzuidkant waar de noordelijke stroming de lucht begint af te drogen (Nordföhn), hier kan het kwik met föhn gaan stijgen naar 6 tot 11 graden op de dinsdag.

Maandag 00h00, het laag is inmiddels doorgeschoven naar midden Italie en de stroming zoekt geleidelijk de war drogere noordoosthoek op

Dinsdag kon overigens wel eens de beste dag van de week gaan worden, een tussenhoog zal dan van west naar oost voor een duidelijke weersverbetering met ook zon gaan zorgen. Woensdag krijgen vooral de westelijk Alpen en de westelijke Alpenzuidkant te maken met een volgende storing , de bewolking neemt weer toe en er gaat weer sneeuw vallen. De temperaturen zullen in de loop van de week van het noordoosten uit verder gaan dalen en sneeuw valt er tot in de dalen en het Alpenlaag en middelland.

Vanaf vrijdag zal door toedoen van depressies boven de Middellandse Zee vanuit het zuiden weer wat minder koude en ook wat vochtigere lucht naar het noorden toe uitstromen, het wordt dan vooral in de bergen weer wat minder koud en aan de zuidkant kan uit binnentrekkende bewolking wat (lichte) sneeuw gaan vallen. Vanaf maandag zal een volgende portie zeer koude lucht aan de oostflank van het hoog, dan met kern boven oost Europa, vanuit het noordoosten tot oosten richting de Alpen gaan uitstromen.

Daarbij is de kans groot is dat de oostelijke Alpen vol in het genot van zeer koude luchtmassa’s gaan komen. Het GFS laat die koudere lucht echter wat oostelijker liggen, echter ook met dit minder koude scenario hoeven we in de Alpen geen doorzettende verzachting te verwachten en gaat het winters verder. Of storingen tegen die tijd voor sneeuw gaan zorgen is ook nog ongewis.

Sneeuwprognose
Vrij zeker tot zeker is echter dat we de komende dagen van west naar oost met sneeuw te maken gaan krijgen waarbij het geleidelijke verder gaat afkoelen. De meeste sneeuw is voorbestemd voor de westelijke Alpen daar kan tussen de 30 en 80cm sneeuw gaan vallen, elders valt, geheel afhankelijk van Stau tussen de 10 en 50cm.

Neerslag cumulatief adhv het Meteo Expl model (GFS)
en volgens het Berfex model (EC)

Morgen maar weer eens verder kijken wat de weermodellen dan voor osn in petto hebben. Een fijne zondag gewenst en graag weer tot morgen of anders via onze updates via Facebook (inmiddels de 10.000 likes voorbij, THX folks, op naar de 20.000 !) en Twitter. Voor de weer geïnteresseerden en discussies over het weer in al zijn facetten kijk ook eens op  OnWeer-Online

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en er komt nog meer bij! Buiten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms precaire (oud) sneeuw(dek)condities. Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen. De komende dagen zal het lawine vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weer gaan toenemen!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 730 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier