Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van laag – Yuliya – vandaag met een zuidelijke kern boven het Engelse Kanaal is wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. In fasen wordt daarbij vochtige lucht aangevoerd en is het wisselvallig. Na korte tussenhoog invloed evolueren op nadering van een volgend “Brits” laag  vanaf donderdag richting een volgende Südföhn stroming.

Donderdag nogmaals föhn, weekend  “winter comeback” !?

Gisteren heeft een koufront vanuit het westen een einde gemaakt aan de Südföhn situatie en kon de neerslag zich verder in oostelijke en noordelijke richting over de Alpen uitbreiden. De meeste neerslag viel zoals al aangekondigd in de westelijke Alpen en langs de centrale Alpenzuidkant.

Slechte condities gisteren in het zuiden – Frabosaski / Malanotte
En ook in Valtho sneeuw en deels ook white-out
In Oberwallis sneeuwde het tot een hoogte van 1300 meter – Obergoms / Oberwald

Helaas laag  de sneeuwvalgrens nogal hoog 1300 tot 1800 en aanvankelijk zelfs nog hoger waardoor de neerslag in de lagere delen in vloeibare vorm viel. Met föhn aan de noordkant en naar het oosten toe algemeen drogere condities.

Later op de dag vanhet zuidwesten en westen uit dan weer mooie opklaringen. Les Orres (Hautes-Alpes )
Mooie opklaringen in de middag in Saint Froncais Lonchamp. Foto Rob Snijders
Föhnig Innsbruck maar ook weinig zon (vochtige lucht)
En met föhn ook zacht, met zelfs op 2300 meter hoogte nauwelijks vorst

Westwindwetter
Inmiddels zijn we met een meer westelijke stroming in een wat kouder vaarwater terecht gekomen waarbij storingen, vandaag een zwak koufront,  periodiek voor wat buiige neerslag zorgen. De oostelijke Alpen hebben met nog wat zachtere lucht te maken waardoor de sneeuwvalgrens van west naar oost nogal varieert.

In de westelijke delen ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1100 en 1600 meter, in het oosten tussen de 1300 en 1900 meter. De maxima varieren van 5 tot 18 graden en de vorstgrens tussen – 2 en plus 2 graden (hoogste waardes oostelijke Alpen) Bij dit alles staat een matige tot krachtige westelijk tot zuidwestelijke wind.

Radar 08h45 via Wetteronline.de
Sneeuwval Saint Francois Longchamp- Foto Rob Snijders vanaf locatie
En weer een mooi laagje erbij op een toch al immens sneeuwdek – Vars

Geleidelijk gaat er richting de dinsdag en op dinsdag en deels nog op woensdag vanuit het westen nog wat koudere lucht binnenstromen en gaan vooral op hoogte de temperaturen verder naar beneden.

Morgenmiddag vriest het dan op 1500 meter (850 hPa) 2 tot 3 graden. Het is ook dan wisselvallig met (buiige) neerslag, sneeuw dinsdag aanvankelijk vanaf  1100 tot 1600 meter in de middag en avond en nacht op woensdag vanaf  700 tot 1300 meter.

Vanaf donderdag gaan we weer op herhaling en krijgen we opnieuw te maken met een zachte Südföhn stroming. Donderdagavond en in de nacht op vrijdag dan weer koufront met neerslag en afkoeling. Sneeuwvalgrens weer dalend van 1800 naar 1000 meter.

Donderdag weer zachter en föhnig (tijdelijk)

“Beast from the east” – part two ?!
Interessant wordt het voor de “winter” liefhebbers dan weer vanaf zaterdag – zondag. Zoals we al eerder schreven zinnespelen de weermodellen op een hernieuwde artic outbreak aan de oostflank van een opbouwend hoog boven Scandinavie. Steeds weer zagen we binnen de diverse ensemble berekeningen die zeer koude oplossingen verschijnen. Gisteravond kwamen zowel de GFS als ECMWG operationele oplossing beide met dit scenario op de proppen. Laten we een nader gaan beschouwen wat zich allemaal op “winters” vlak aan het afspelen is!

Artic outbreak
In de loop van deze tweede zien we een hoog vanaf Spitsbergen naar Scandinavie afzakken en aparte  lagedruk (gebieden) vanaf Nova Zembla tot over west Rusland. Deze constellatie is de motor voor een nieuwe uitbraak van zeer koude artische luchtmassa’s vanaf de pool.

De voorste begrenzing van deze zeer koude lucht volgens het GFS model zaterdag boven het noorden van Polen en Duitsland verwacht.

GFS met de artic outbreak voor zaterdag 00h00

In de nacht van zaterdag op zondag boven de noordelijke Alpen. Zondag bevindt het gehele Alpengebied zich dan weer in de “diepvries” lucht.

GFS zondag 03h00
Zondagavond heeft de arctische lucht het gehele Alpengebied weer in een ijzige greep

Ook het ECMWF komt vandaag met een soortgelijke oplossing echter met dien verschil dat de uitbraak van de artische lucht noordelijker zal gaan plaatsvinden en de Alpen langer in de zachtere (minder koude) lucht verblijven.

Uiteindelijk wordt het ook met dit scenario een stuk kouder maar de diepvries kou kan de Alpen dan niet of slechts in afgezwakte vorm bereiken.

Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) kansen moeten we nog even ene flinke slag om de arm houden. De inval met koude lucht zal met wat sneeuw gepaard gaan maar de pool lucht is ook zeer droog dus grotere neerslaghoeveelheden gaan er niet vallen. Dit kan echter heel anders gaan uitpakken in het overgangsgebied met de zachtere lucht vanuit het zuiden. Juist hier zijn grotere neerslaghoeveelheden te verwachten (regen / sneeuw). In dit stadium en gezien de grote onzekerheid heeft het weinig zijn om hier nu al verder aandacht aan te schenken!

De grote vraag is ook of de koude anomalie zich op de langere termijn gaat voortzetten. Ook hierover is nog veel onduidelijkheid. Het meest waarschijnlijk scneario is dat met de start van de nieuwe week de scherpe “vorst” kantjes er weer afgaan. Het blijft echter voor de tijd van het jaar te koud en met een zeer zuidelijk verlopende jetstream is een overgang naar zachter “lente” weer dan ook niet waarschijnlijk.

Final Warming
De koude periode eind februari werd destijds in de steigers gezet door een eerdere optredende plotselinge opwarming in de hogere atmosfeer (stratosfeer). Hierdoor begon de stratosferische polar vortex af te zwakken en te splitsen- Zie onze eerder berichtgevingen daar over o.a – HIER

Dit soort plotselinge opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratosfepheric Warming of SSW) laat de sterke westelijke (hoogte) winden afnemen of zelfs naar oost draaien met een sterk verhoogde kans op breken van de Rossby golf en de polaire jet met als gevolg die arctische uitbraak vanaf de pool.

500 hPA en 10 hPa (stratosfeef) kaart voor 18 maart. Mooi is de zwakke verbrokkelde polar vortex te zien en daarmee de diverse kou uitbraken die aan de zijkanten “afbrokkelen”

Door de opwarming gaan ook nu de hoogtewinden (stratosfeer) weer naar het oosten  draaien (rond 17 maart) en neemt de kans op een een uitbraak van arctische lucht vanaf de pool weer toe.

De “zonale wind wind op 10hPa 60N gaat rond de 17 maart onder nul en daarmee in een osstelijke fase! Deze ontwikkeling (kaart) werd reeds begin maart door de modellen berekend!

Ook in dit geval we dus weer met een opwarming van de stratosfeer te maken maar deze is seizoens gebonden (toenemende stralingsbalans) en verloop langzamer en wordt dus niet veroorzaakt door een nieuwe SSW. In dit geval spreken we van een Final Warming waarbij dus de stratoferische hoogtewinden uiteindelijk in een oostelijke fase terecht gaan komen die dan tot de volgende winter zal aanhouden (summer easterly phase) en het einde betekent van de polar vortex

Deze final warming vindt normaliter in maart tot half april plaats en de eerdere SSW is er mede verantwoordelijk voor dat deze dit seizoen vrij vroeg geinnitieerd wordt!

De stratosfeer gaat de komende weken dus verder opwarmen, of dit ook aan de grond al gaat gebeuren is echter nog maar zeer de vraag. Mede gezien ook bovenstaande ontwikkelingen is een “koud” vervolg van het voorjaar het meest waarschijnlijk.

Tot zover voor vandaag, morgen maar weer eens verder kijken hoe (en of) het één en ander in zijn werk gaat. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams(de website en webcams van Meteo-Oberwallis zijn door een server probleem tijdelijk niet toegankelijk)

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.

De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we na 3.5 jaar al op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

” ‘Alpenweerman – The fastest rising star at the sky’,

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.

(Visited 826 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier