Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een storing trekt op dit moment over de Alpen. Deze zondagochtend bereikt een koufront de Alpen vanuit het noordwesten. Aan de noordkant valt winterse neerslag en aan de zuidkant is het föhnig met een stevige wind. Na het weekend gaan de temperaturen weer omhoog. Tweede helft van de week neemt de hogedruk opnieuw toe en krijgen we een aantal ‘gouden oktober’ herfstdagen.

Koud en sneeuw, na het weekend stijgende temperaturen

Gisteren viel al een mooi laagje sneeuw aan de Alpennoordkant. Daarna brak de zon door een leverde de volgende plaatjes op. Goed te zijn de kenmerkende ‘lenticularis wolken’ die horen bij het fohnige weertype dit weekend. 

Mooi uitzicht op een lenswolk boven de besneeuwde toppen van het Sölktal, Oostenrijk (foto: Jos Schmitz)

 
Galsterberg op 1500 m een mooie regenboog boven het Ennstal, Oostenrijk (foto: Jos Schmitz)

20 cm sneeuw boven in de bergen, zon en herfstkleuren. Omgeving Kanzelwand, Oostenrijk (foto: Hans ter Braak)

“Voor elk seizoen is er een mooiste foto” (foto: #Alta Badia, Dolomieten)

Vandaag bereikt een koufront de Alpen. Vooral aan de noordkant valt sneeuw boven de 1500 m. Het is een dag met neerslag en wisselvalligheid. Met een lucht stroom vanuit het noordwesten is er sprake van een Nordföhn. Aan de Alpennoordkant is het koud en valt de meeste neerslag. Aan de zuidkant is het relatief warmer en kan er een stevige wind staan.

Afgelopen nacht trok een warmtefront over. Deze wordt opgevolgd door een koufront die het weerbeeld van de zondag bepaald met wisselvallig weer (bron: DWD.de)

Maandag neemt de wisselvallig weer af. Ook dan is er nog sprake van lichte föhn, maar deze is niet meer zo sterk als op de zondag. Vanuit het westen klaart het op steeds meer plaatsen op en is er meer ruimte voor de zon. Aan de oostkant van de Alpen blijft het langer wisselvallig en valt er nog wat neerslag. Aan de zuidkant van de Alpen is de meeste zon te vinden.

Dinsdag zet de weersverbetering verder door en gaan de temperaturen verder omhoog. Hoewel in het overgrote deel van de Alpen het rustig weer belooft te worden, kan het in de omgeving van de Dolomieten wat onbestendiger zijn met meer bewolking.

Vanaf woensdag neemt de hogedruk situatie verder toe vanuit het westen. In de bergen is er veel ruimte voor de zon, maar in de dalen is het meestal nevelachtig en mistig. Er bestaat nog wel de kans dat een zwak koufrontje voor nog een beetje neerslag kan zorgen.

Tweede helft van de week positioneert stabiele hogedruk zich boven de Alpen. Vanaf woensdag is al te zien dat deze zich vanuit het westen verder uitbreidt. Vooral de donderdag en vrijdag beloven een paar warme en zonnige dagen te worden. (weerkaart vrijdag, GFS 500hPa)Na een koud weekend gaan de temperaturen weer sterk stijgen (prikpunt: Zurich, Zwitserland)

Vooruitzichten – Een gouden oktober
In de loop van volgende week ontwikkeld zich een hogedruk gebied boven midden Europa. Dit brengt vanaf woensdag een stabiele weersituatie naar de Alpen. We kunnen wel spreken van een ‘gouden oktober’. Vooral in de bergen kan de zon flink schijnen. In de dalen en lagere delen zijn er juist minder zonuren. Vaak is hier in de ochtend nog veel nevel een mist door de stabiele weersituatie. Vooral aan de zuidkant van de Alpen is het zonnig en zijn de temperaturen mild. De sneeuw die inmiddels gevallen is zal weer verdwijnen met temperaturen richting de 10 graden op 2000 m en in de dalen rond de 20 graden. Na de vroege sneeuwval afgelopen dagen, hebben we nu een aantal mooie herfstdagen in het vooruitzicht. Fijne zondag nog!

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 300 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer