Advertentie 

Algemeen: Een hogedrukgebied domineert vrijdag en zaterdag in de Alpenregio. Hierbij loopt de temperatuur -in alle etages- fors op. Na het opruimen van plaatselijke hochnebel, komt de zon goed tevoorschijn en wordt het formidabel zomerweer. De maxima bivakkeren tussen de 22 en zelfs 29 graden. Later in het weekeinde maakt een koufront, met regen en onweersbuien een einde aan het hoogzomerse weertype. Maandag verloopt zelfs op sommige plaatsen ronduit koel en nat. Daarna keert het hogedrukregime weer snel terug, met veel zon en rap oplopende temperaturen.

Prachtige plaat van de zonsopkomst in Innsbruck.

Nazomerweer pakt flink uit

Onder regie van een flink hogedrukgebied precies gepositioneerd boven de Alpen, kan de nazomer vandaag en morgen flink uitpakken. Het blijft droog en de zon schijnt volop. In de nacht en ochtend ontstaan er op meerdere plaatsen wel gebieden met nevel en “hochnebel”. De zon is echter nog krachtig genoeg om dit in de ochtend op te ruimen.
Hiermee gaat de temperatuur fors in de lift. Zo wordt het vandaag maximaal 27 graden in Innsbruck en zaterdag komt daar nog een graadje bij. In Wenen wordt het spannend of zelfs de 30 graden gehaald kan gaan worden. Op 2000 meter hoogte ligt het kwik tussen 14 en 17 graden. Met recht zomerse temperaturen!

Een hogedrukgebied ligt vandaag precies boven de Alpen en brengt zeer warm nazomerweer.

Koufront brengt markante afkoeling en regen

Zondag passeert van west naar oost een koufront over de Alpen. Met regen en onweersbuien zakt het kwik als een pudding in elkaar.

Zondag passeert een koufront van west naar oost over de Alpen, gevolgd door regen en een markante afkoeling. In de Franse Alpen blijft het droger met meer zon en minder afkoeling.
Prachtige kleuren, de herfst staat te popelen om te beginnen. bron: fotowebcam.eu

Maandag regenachtig en koel in centraal en de oostelijke Alpen.

Maandag zit een groot gedeelte van de Alpen in de koelere luchtsoort. Vooral in Oostenrijk valt langdurig neerslag. De SVG daalt naar 2500 tot 2000 meter.

Vanaf dinsdag weer mooi nazomerweer

Dinsdag breidt een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan zich weer uit over Centraal en West-Europa. De straalstroom komt boven de Benelux te liggen, zodat ook daar mooi, en vrij zonnig nazomerweer tot stand gaat komen. De Alpen profiteren ook van dit hoog. Met de straalstroom vrij noordelijk, gaat de temperatuur uiteraard weer flink omhoog tot zomerse waarde. Dit weertype kan zich dan weer enkele dagen handhaven.

Opnieuw hogedruk boven de Alpen, Ook de Benelux gaat profiteren van mooi nazomerweer.

Hoe het verder gaat leest u weer in een volgend bericht.
Vanuit Helmond, wens ik u een prettige dag.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 798 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Temperatuur in een “rollercoaster”, na zomerse episode”

  • Ricardo
    4 september 2020 at 11:43

    Ik kijk al uit naar de lagere sneeuwvalgrens 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer