Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een koufront zorgt voor een sterke afkoeling vandaag. Met een snel dalende sneeuwvalgrens kan het sneeuwen tot in de dalen. Met de invloed van een lagedrukgebied en een Nordföhn staat er een sterke tot stormachtige wind vanuit noordelijke richting. 

Sterke afkoeling met veel wind en van tijd tot tijd sneeuw

Vandaag trekt een koufront over de Alpen. Na de paar zachte dagen gaat de temperatuur weer sterk omlaag. Het is het vierde weekend op rij dat er sneeuw valt in de Alpen. De sneeuwvalgrens gaat vandaag steeds verder omlaag. In middag komt de sneeuwvalgrens te liggen op 1000 m en tegen de avond gaat deze naar 500 m. Dit betekend dat in de meeste lagere delen van de Alpen sneeuw verwacht kan worden.

Livebeelden deze ochtend vanuit SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental

Mooie zonsondergang op de Hintertux gletsjer gisteren. De pistes liggen er prachtig bij. (foto: Tom Klocker)

Met een sterke noordelijke stroming wordt koele lucht tegen de Alpen aan gestuwd. Hierbij staat er in de bergen een sterke tot stormachtige wind. In sommige skigebieden zijn niet alle liften op dit moment open door de harde wind. Verder is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd sneeuw. In het gehele Alpengebied valt er de komende 24uur sneeuw. Hoeveelheden kunnen verwacht worden van 10 tot 20 cm. In het centrale Alpengebied zoals Zwitserland en het westen van Oostenrijk valt de meeste sneeuw. Plaatselijk kan hier tot 40 cm vallen tot zondagochtend.

Verwachte sneeuwval tot maandagochtend. In het gehele Alpengebied valt sneeuw. In het centrale gebied van Zwitserland valt het meest met plaatselijk meer dan 40 cm. Ook het laagland ten noorden van de Alpen krijgt sneeuw (bron: Berfex.at)

Zondag blijft het wisselvallig en valt er vooral in de ochtend nog sneeuw. Met de aanhoudende Nordföhn is het met name de noord- en oostkant van de Alpen waar het bewolkt is en lichte neerslag valt. Verder is het fris en ligt de sneeuwvalgrens tot in het dal. Hierbij geeft het ECWMF model meer sneeuw aan de verwachting dan het GFS. Aan de zuidkant van de Alpen is het door de Nordföhn juist zonnig en liggen de temperaturen iets hoger. Daarbij blijft de wind aanhouden.

Tweede helft van de week stroomt er opnieuw koele lucht naar de Alpen. Wederom wordt het onbestendig en gaat er sneeuw vallen. GFS voor zaterdag 2 dec. (bron Wettterzentrale.de)

Op maandag en dinsdag blijft het bewolkt met van tijd tot tijd zon. Af en toe kan er ook lichte sneeuwval plaatsvinden in het centrale deel van de Alpen. Daarbij gaat de temperatuur tijdelijk weer iets omhoog. De meeste zonuren zijn voor de zuidkant van de Alpen. Na een korte temperatuuropleving neemt tweede helft van de week de onbestendigheid weer verder toe en stroomt er opnieuw koele en vochtige lucht naar de Alpen.

Ook volgend weekend lijkt het weer koud te gaan worden in de Alpen. Opnieuw kan er sneeuw verwacht worden tot in de dalen. Dit zou de 5de sneeuwdump op rij betekenen! (bron: Wetterzentrale.de)

Temperatuur ensemble verwachting, prikpunt Innsbruck (ECMWF)

Vooruitzichten
Het is bijna niet te geloven maar ook volgend weekend lijkt het erop dat het weer sneeuw en kou naar de Alpen komt. Dit zou de vijfde sneeuwdump op rij worden! Opnieuw gaat zich een noordelijk stroming in zetten en blijft het koud. Ik verwacht dat veel van de sneeuw die inmiddels is gevallen en nog gaat vallen ook behouden zal blijven in december en met de feestdagen. Houd vooral de site in de gaten met alle updates (zowel ochtend en avond). Fijn weekend!

(Visited 1.234 times, 1 visits today)
Advertentie

10 Reactie op “Alpen – Temperatursturz, sneeuwval tot in de dalen”

 • Remco Mienis
  25 november 2017 at 10:37

  Toch ingelooflijk dat moeder natuur dit zo heeft gepland. Alle weekenden😊

 • Johann
  25 november 2017 at 10:48

  En dat er nog 16 mogen volgen! #weekend #sneeuw. Hier in Termen nog in de zachte lucht overigens, graadje of 9. Bergen inmiddels in de wolken / eerste neerslag.

 • Roy Molenaar
  25 november 2017 at 12:07

  Op deze afbeelding is de oorsprong van de lucht te zien die zondag naar de Alpen komt #Polair

  • Remco Mienis
   25 november 2017 at 16:53

   Gaaf om te zien

 • Johann
  25 november 2017 at 14:01

  Nog even voor onze trouwe volger @barttiemens (Karinthië) en andere zuid Oostenrijk / Dolomieten gangers!!) Zou maar zo een meter sneeuw kunnen gaan vallen (of zelfs nog meer) #spannend

  • Harry
   25 november 2017 at 18:15

   Hallo Johann! Dan bedoel je waarschijnlijk eerder de Oostelijke Dolomieten? In de regio Sella Ronda zie ik toch niet veel sneeuw in de komende week?

 • Fred
  25 november 2017 at 15:05

  Mooi berichtje! Laat het insneeuwen maar beginnen!

  Zuid-Westelijke Alpen blijven wat op hun honger zitten blijkbaar 🙁
  Zien jullie door wat verandering in komen in de eerstvolgende dagen/week?

  Grtjs,

  Frederic

  • Roy Molenaar
   25 november 2017 at 17:05

   Zoals het er nu naar uit ziet lijkt de meeste sneeuw de komende dagen te gaan vallen aan de oostkant van de Alpen. Voor het zuidwestelijke Alpengebied blijft de sneeuwval erg mager. Hiervoor geldt dat een Westlage of Nordweststau moet komen. Wellicht dat deze west- of noordwestelijke stroming binnenkort ook op de weerkaarten gaan zien.

   Gr Roy

   • Harry
    25 november 2017 at 18:14

    Hallo Hallo Bedoel je niet eerder Zuidweststau? Het is vooral de Aosta vallei die nog heel weinig heeft, en daar komt een NW niet aan…

 • Annemarie Peters
  25 november 2017 at 20:27

  Heerlijk al die sneeuwweekenden!! Nog 4 weken te gaan en we vertrekken weer. Dan wel graag even een droog weekend plannen, aangezien we met de caravan die kant op gaan. Beetje goed reiswereld zou fijn zijn……. 😊

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer