Alpen - Südstau nadert climax, nogmaals 150 tot 180 mm / cm neerslag
Algemeen; laag – Dora – met kern boven het Iberische Schiereiland vult langzaam op maar behoudt nog tot en met dinsdag zijn invloed op het weer in de Alpen. Dinsdag komt er geleidelijk een einde aan de Südstau en Südföhn situatie. De rest van de week komen we in het overgangsgebied te liggen tussen continentale hogedruk en Atlantische lagedruk (hoogtetrog) en gaat het kwik geleidelijk weer wat naar beneden. Het weerbeeld zal zich vrij rustig gestalten en grotere neerslaghoeveelheden worden er niet verwacht.
Dinsdag hoogtepunt Südstau neerslag
Een afgesnoerd hoogtelaag ligt sinds gisteren met zijn kern quasi stationair boven het Iberische Schiereiland. Aan de westkant van de hoogteas wordt vanuit het noorden koude lucht naar het zuiden getransporteerd en aan de oostkant zeer zachte maar ook vochtige lucht naar het noorden.
In het noorden van Spanje en de Pyreneeën sneeuwde het gisteren in de bergen vanaf 800 tot 1200 meter en was het met een dik pak sneeuw compleet winters. Vooral ten noorden van Madrid zorgde de zware sneeuwval voor chaotische toestand op de weg.
Ook in de westelijke en noordwestelijke Italiaanse Alpen en de zuidelijke Zwitserse Alpen veel er aanhoudend neerslag. Hier was de lucht echter minder koud en sneeuwde het meest pas boven de 1500 a 1800 meter.
In een gebied uitstrekkend vanaf de Oberwalliser Alpenhoofdkam, tot over de Monte Rosa en het zuidelijke Goms tot over het Bredetto en Maggiadal (Tessin) gisteren tot de avond boven de 1600 meter 15 tot 40 cm aan Neuschnee.
Hieronder wat beelden van de sneeuw in Cervina van gisteren
Elders was het met uitzondering van enkele föhnige “zonnen-vensters” overwegend droog. De zon had het zwaar met de wolken(velden) en de Hochnebel in de onderste atmosfeer (koude vochtige luchtlaag / inversie). Met de Föhn steeg het kwik lokaal tot 15 a 17 graden en ook in de bergen was het vrij zacht. Op 2000 meter was het een graad of 4 in de plus aan de noordkant en tot om het vriespunt in het zuiden
Vandaag verandert er grosso modo maar bar weinig aan de boven beschreven Südstau en Südföhn situatie. In de westelijke Staugebieden en aangrennzende inner-alpine dalen en Alpen gaat tot de avond nogmaals tussen de 50 en 100 cm aan sneeuw bijvallen.
Sneeuwvalgrens tot de avond meest tussen de 1500 en 1800 meter, bij intensieve neerslag in de meer afgesloten dalen door begeleidende neerslag afkoeling sneeuw lokaal tot 1000 a 800 meter. In de middag en avond geleidelijk dalende sneeuwvalgrens tot 1200 a 1000 meter.
Veel neerslag Südstau
Tot en met dinsdag gaat er in de Südstau van de westelijke Alpen en westelijke oostelijke Alpen 100 tot 180 cm aan sneeuw bij vallen, beneden de 1500 tot 1000 meter zal dit in vloeibare vorm zijn.
Overigens kan er met name met een aanhoudende Südstau in de zuidelijke Alpen in korte tijd zeer veel neerslag (sneeuw) vallen. Dit heeft te maken met het feit dat de zuidelijke stroming veel vocht vanuit de Middellandse Zee mee voert. Deze luchtmassa’s worden vervolgens (net bij de Nordstau) gedwongen om tegen het zuidelijke Alpenmassief op te stijgen en vervolgens als een “spons” uitgeknepen.
Meer informatie over de Stau gebieden vind je – Alpen indeling sneeuw –
De grootste Südstau Neuschnee hoeveelheden in Zwitserland (record) vielen rond 14 april 1999 in het gebied van de Berninapass op 2309 meter in 24 uur viel er op de 15-e april 130 cm aan sneeuw en in 48 uur totaal 214 cm.
Extreem sneeuwrijk ging het er ook toe aanvang winter 2011 – 2012 toen er eveneens record hoeveelheden sneeuw vielen. In Oberwallis (Obergoms) viel er destijds in 1 maand tijd maar liefst 456 cm sneeuw en in Zermatt 245 cm!
Lenteachtige temperaturen noordkant
Zacht en föhnig opgeklaard is het ten noorden van de Alpenhoofdkam, lokaal in de dalen en het laagland kans op mist of Hochnebel. Met föhn stijgt het kwik weer tot 14 a 17 graden. De wind is matig tot hard, in de bergen staat en stormachtige föhnwind.
Dinsdag in de loop van de middag dan geleidelijk afnemende Südstau neerslag, in de wat koudere lucht sneeuwvalgrens dan tussen de 700 en 1200 meter. Op nadering van een van het noordwesten inkomende hoogtetrog woensdag licht onbestendig en geleidelijk weer wat kouder.
Ook met de Südföhn is het vanaf woensdag gedaan en het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van wolken, opklaringen en mist of Hochnebek, sneeuwvalgrens meest tussen de 800 en 1200 meter. Donderdag en vrijdag onder lagedruk aanhoudend licht onbestendig winterweer, het wordt nog iets kouder met sneeuw vanaf 1000 tot 500 meter.
Verder aanmodderen met de winter.
In het weekend verandert er maar bar weinig aan de pat stelling tussen Russische en Atlantische hogedruk met daar tussen de lagedruk. De koude continentale lucht blijft ver van ons vandaag en we houden hoofdzakelijk de aanvoer vanaf de Atlantische Oceaaan. Doordat we maar aan de voorzijde van de hoogtetrog in een meest west tot zuidwestelijk hoogtestroming verblijven kan het ook dan niet echt kouder gaan worden.
In de loop van de volgende week lijkt het sturende Atlantische hoogtelaag dan koerst te gaan zetten richting centraal Europa en pas na passage van de hoogte-as kan met een naar noord tot noordoost draaiende stroming koudere lucht naar het zuiden gaan uitstromen. Dit is gezien de nog langere termijn echter nog allemaal zeer onzeker, vrij zeker lijkt wel dat ook vandaag Thialf slechte “winter* kaarten heeft. Beetje kwakkelen zullen we maar zeggen.
Laten we hopen dat de komende dagen winter technisch toch nog wat spannende ontwikkelingen gaan opleveren! Morgen maar weer eens verder kijken. Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een bewolkt en regenachtig Termen in Oberwallis. Tempeatuur 3.9 graden. Ciao
Precaire / kritische lawine situatie
In de Alpen ligt een bovengemiddeld dik sneeuwdek. Veelal is dit sneeuwdek door de sterk wisselende condities (zeer) onstabiel van opbouw en heersen zeer tricky omstandigheden die ook voor de “experts” veelal niet goed of slecht te interpreteren zijn.
er geldt een code ORANJE deels ook nog ROOD !
Met dit soort precaire situaties is het zaak om de gemarkeerde pistes te blijven en de lokale aanwijzingen op te volgen!
Meer informatie over het lawine gevaar in de dagelijkse Alpenweer berichten (onderaan met kaart per land)
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
5 Reactie op “Alpen – Südstau nadert climax, nogmaals 150 tot 180 mm / cm neerslag”
Comments are closed.
Hopelijk blijft het sneeuwdek intact in de noord-oostelijke Alpen. Vorig jaar in Fulpmes mogen zien hoe snel het kan gaan als een goede Föhn zijn werk doet, van sneeuw naar pap in 24 uur op 1600 m hoogte.
De föhn en hoge temperaturen zullen de sneeuw natuurlijk geen goed doen. Nog erger is echter regen en veel wind zoals we dat oa hier de laatste dagen hebben mee gemaakt. Van de 50 cm sneeuw hier in de tuin op 1000 meter hoogte zijn vandaag nog slechts wat resten over! Gelukkig wordt het vanaf dinsdag weer kouder en zal er op 1600 meter een einde komen aan het smelten. Nu nog hopen dat er weer een vers laagje overheen gaat vallen om het geheel weer wat op te poetsen!
Foto ; Saint Veran ???? Hier in Isola 2000 sneeuwt het sinds middernacht, met een totaal tot nu toe van wel 4 cm.
Benieuwd of de meter gehaald gaat worden, lijkt van niet.
Isola 2000, wel of geen dump ? Valt tot nu toe tegen ( of mee )
Indrukwekkende foto’s, mooi bericht. Is het misschien Rosswald?