Advertentie 

Algemeen; aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog en laag – Wenke – met kern vandaag net ten westen van Corsica, heeft zich boven de Alpen opnieuw een Südstau -Föhn situatie ontwikkeld waarbij relatief zachte lucht wordt aangevoerd. In het verdere verloop gaat het minder nat maar zeer zacht verder. Een winter of kou-inval is ook vandaag niet uit de weermodellen op te maken.

Winter(weer) voorlopig buitenspel

Op nadering van een laag dat via de Pyreneeën naar noord Italie trekt name gisteren de drukverschillen tussen de Alpennoord en zuidkant weer toe. Met tot 10 hPa drukgradiënt resulteerde  dat weer een aantrekkende krachtige Südföhn.

Met de Föhn en föhnige opklaringen en in oosten ook zon steeg het kwik aan de noordkant lokaal weer tot 20 graden. De zuidkant kreeg voor de derde keer op rij te maken met een oplevende Südstau en opkomende neerslag. Boven de 1700 a 2000 meter viel er sneeuw, in de dalen aan de zuidkant en inner-alpine sneeuwde het lokaal vanaf 1200 tot 1500 meter.

In de Aletsch is de schade enorm aan de natuur, hele stukken bos moesten het door de storm en op passage van laag Vaiai met onweer en zware windstorgen ontegelden. Foto’s Forst Aletsch
Winter en herfst, Le Sauze – Vallée de l’Ubaye gisterochtend Via @Le_Sauze
Uitnodigende maagdelijke pistes in Verbier (Wallis) Dit weekend kan er al geskied worden. Foto via FB W Verbier Hotel & Residences

Vandaag verandert er niet veel aan bovenstaande Südstau lage en vooral in de westelijke Alpen valt aanhoudend en deels ook intensieve neerslag. Ook de aangrenzende noordelijke gebieden van de Alpenhoofdkam krijgen met de overgrijpende neerslag te maken.

Radarbeeld vanmorgen 08h45. Bron WetterOnline.de

Het zwaartepunt van de neerslag vinden we terug aan de westelijke en centrale (Zwitserse)Alpenzuidkant. Overdag breidt de Stau neerslag zich  geleidelijk verder langs de oostelijke zuidkant uit en ookin  Süd Tirol, Karinthië en de aangrenzende Italiaanse Alpen gaat weer neerslag van betekenis vallen. Aan de sneeuwvalgrens verandert niet veel, geleidelijk echter ook in het zuiden stijgend naar 1700 tot 2200 meter.

Simplonpass, metertje of zo!
Airolo
Saas-Fee vanmorgen. Foto Kalbermatten Dominik
Santa Caterina Sunny Valley 2500m, vandaag in ieder geval geen sneeuw maar wel weer een dik pak sneeuw
Sneeuwval ook weer in Livigno Teola 1880m

Inmiddels is er alweer zo’n 30 tot 80 mm gevallen en tot de vrijdag gaat er nogmaals zo’n 50 tot 130 mm neerslag vallen. Boven de circa 1800 tot 2200 meter mag men rekenen op nogmaals 30 tot 80 cm Neuschnee vanaf vanmorgen

Neerslag cumulatief tot en met vrijdag
En voor de sneeuwval

De noordkant profiteert van de föhn en met föhn en zon kan het kwik oplopen tot 18 a 21 graden. In de bergen harde tot stormachtige wind en hogerop föhnstorm. Sneeuwvalgrens hier, tot zover van toepassing vanaf 2600 tot 2800 meter

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag kan er vooral aan de zuidkant nog wat (lichte) neerslag vallen, elders is en blijft het droog en ook de zon is weer van de partij. De weersverbetering hebben we te danken aan een inschuivend hoog.

GFS 500 hPa met het inschuivende hoog

In het weekend verplaatst het zich met zijn kern ten noorden van de Alpen naar het oosten. Na passage van de hoogte-as zoek de stroming weer de zuid tot zuidwest hoek op. Met de hogedruk nemen de Hochnebel kansen weer toe, dat geldt speciaal voor de Alpennoordkant. Overdag is het rustige najaarsweer met een mix van zon en wolken(velden).

Meer wolken en mogelijk ook nog wat neerslag lijkt voorbestemd voor opnieuw de zuidelijke Alpen. De temperaturen gaan vanaf zaterdag vooral op wat grotere hoogtes weer flink in de lift en komen op het 850 hPa vlak een graad of 7 tot 10 hoger uit dan nog op donderdag en vrijdag. Ook voor de vorstgrens heeft de instroom van veel zachtere lucht gevolgen. Deze stijgt in het weekend van 2200 meter naar circa 3700 meter.

GFS trend T850 hPa voor de komende dagen centrale noordkant
En voor de vorstgrens

Ook de nieuwe week belooft zeer zacht te gaan verlopen. Tussen hogedruk boven oost Europa en west Rusland en lage druk boven de Atlantische Oceaan houden we de zuid tot zuidwestelijke stroming en verblijven west Europa als ook de Alpen aan de warme kant van de jetstream.

Met deze setting en stromingspatroon maakt de winter geen schijn van kans met moeten we het doen met de zeer zachte subtropische luchtmassa’s. De noordkant houdt het meest droog en deels föhnig, de zuidkant blijft periodiek gevoelig voor de aanvoer van vochtigere lucht die stuwt.

Hieronder nog de GFS ensembles voor de westelijke zuidkant en de centrale noordkant

Tot zover voor deze donderdagochtend vanuit een verregend Oberwallis / Termen alwaar de afgelopen 4 dagen meer dan 200mm viel!

Zermatt Findeln 2050m vanmorgen

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 521 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier