Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Avond Update

Algemeen: hoog – Valentin – met zwaartepunt boven zuidoost Europa bepaalt het weer in de Alpen. Terwijl het in de bergen de zon volop schijnt en het vrij zacht is voor de tijd van het jaar is het in de onderste lagen van de atmosfeer een stuk killer en vochtiger. De komende dagen verandert er per saldo niet veel aan dit weerbeeld. Tegen het einde van de volgende week mogelijk inzettende Südstau sneeuw, aan de noordkant dan opkomende Föhn en vooreerst nog droog en zacht.

Voorlopig nog weinig verandering

Het eentonige verhaaltje van de aanhoudende hogedruk neemt voorlopig nog geen einde en ook vandaag scheen de zon in de bergen weer volop. Lokale Hochnebel aan de Alpennoordkant en Alpenlaagland loste meest op.

Radarbeeld Alpen 17h20. Vannacht kan het onder een heldere hemel weer lekker gaan afkoelen met in de hogere dalen ook weer matige tot strenge vorst

In de oostelijke delen van Oostenrijk was de mist en Hochnebel een heel stuk hardnekkiger en lukte het de zon ook niet om deze te doen oplossen. Afhankelijk van zon of Hochnebel en mist bewoog het kwik zich meest tussen de -2 en 8 graden. Algemeen wat zachter was het met 10 tot 12 graden lokaal in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen.

Beeld Aletsch Arena Oberwallis, doordat er geen sneeuw ligt en de productie van kunstsneeuw niet of slechts beperkt mogelijk is wordt de start van het wintersport seizoen een week uitgesteld. (van 5 naar 12 december) Met een beetje geluk ligt er dan hier een dik pak sneeuw!

Dat we nog steeds met een krachtige subsidentie inversie te maken hebben was ook vanmorgen weer mooi af te lezen aan de diverse weerstations. Zo vroor het op het Jungfraujoch op 3500 meter in de Berner-Walliser Alpen een graad of 7, een zelfde temperatuur werd op dat moment opgetekend in La Brevine (1020m) in de Zwitserse Jura. Overigens ook weer niets bijzonders die -7 in La Brevine.

Jungraufjoch 3500 m vanmorgen met -7 op de teller

Het gehucht in de Jura vallei behoort tot één van de koudste plekjes in de Alpen (zogenaamd Kälteloch) en wordt ook wel het Siberië van Zwitserland genoemd. Onder een heldere hemel en met weinig wind kan het hier in de wintermaanden maar zo 20 tot 30 graden vriezen en temperaturen van -40 kunnen hier voorkomen. Het “Vallée de la Brévine” houdt ook nog steeds het officiële Zwitserse koude record, op 12 januari 1987 gaf de thermometer daar min 41,8 graden aan.

Kälteloch La Brevine in de Jura vallei tijdens de winter

De komende dagen zoals al aangehaald weinig verandering. We zien wel wat lichte verstoringen maar meer dan wat (hoge) bewolking zullen deze niet gaan opleveren. Ook qua temperaturen verandert er niet veel. In de bergen is het vrij zacht en zonnig, in de lagere delen dalen onder de inversie een stuk killer met steeds weer die kans op Hochnebel en mist.

Südstau dump in aantocht ?!

Interessant gaat het in de tweede helft van de volgende week worden. De weermodellen en met name het Europese model ECMWF voorzien voor de westelijke Alpen dan een doorbraak van een markante depressie die via het Verenigde Koninkrijk richting de Golf van Biskaje gaat afzakken.

Mocht dit er inderdaad van gaan komen dan kunnen met name de westelijke Südstau gebieden zich gaan opmaken voor veel neerslag. Op het 850 hPa vlak zal het kwik dan tussen de -3 en 0 graden liggen. Samen met begeleidende neerslagafkoeling kan het dan tot 800 a 500 meter gaan sneeuwen en mogelijk in de wat meer beschutte dalen en regio’s zo leert de ervaring ook nog lager.

De oostelijke Alpen en de Alpennoordkant krijgen tegelijkertijd te maken met een inzettende Südföhn. Door de afdrogende als ook opwarmende werking van de föhn wordt het dan zeer zacht. Neerslag zal dan ook geen thema zijn en datzelfde geldt voor de (hoge) sneeuwvalgrens. Hieronder de GFS ensembles voor Frasco (910m) in het Zwitserse Tessin.

Uitgaande van de laatste kaarten zal de Südstau in de loop van de donderdag en -of vrijdag gaan inzetten en zich zaterdag verder versterken. In het verdere vervolg maar ook in detail wordt het dan spannend wat de depressie precies gaat doen. Mocht het geheel en het opkomende koufront nog wat verder doorschuiven dan kan de neerslag zich ook verder via de zuidkant naar het oosten uitbreiden en bij föhneinde (passage koufront) ook over de Alpennoordkant.

Helaas is het voor details nog te vroeg en eigenlijk geldt dit ook voor de globale ontwikkeling. Hoe dan ook, in ieder geval lijkt er weer iets te gaan gebeuren en is het op dit moment gewoon nog afwachten en duimen! Vanavond eventueel nog even de laatste avond modellen erbij pakken en morgen is dan Sander er weer met ook dan hopelijk goed nieuws. Fijne avond en Ciao.

(Visited 4.742 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Südstau dump in de maak?”

 • Eugene
  26 november 2020 at 19:43

  Wordt spannend! Kan het 4-Vallees gebied er ook nog wat van meekrijgen?

  • Johann
   26 november 2020 at 19:56

   Jazekers, veel gaat echter afhangen van wat dat laag en koufront precies gaan doen. De precieze (aan)stroming is dan belangrijk. Meer of langere ZW component is dodelijk voor de sneeuwkansen ivm aanhoudende Föhn die alle neerslag er uit kan halen, meer ZO juist weer gunstig. Anderzijds kunnen we ook naar een meer O tot NO stroming evolueren, dan wordt het hele verhaaltje weer totaal anders. De komende dagen zullen dat duidelijk moeten gaan maken.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier