Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: aan de voorzijde van depressie – Jürgen – met kern ten westen van Ierland liggen de Alpen in een zuidwestelijke hoogtestroming waarmee zacht lucht wordt aangevoerd. Terwijl de noordkant met een opkomende Südföhn te maken krijgt stuwt zich vochtigere lucht aan de westelijke Alpenzuidkant. In het weekend draait de stroming naar west, de föhn en stau gaan eruit en meerdere storingen gaan neerslag (sneeuw) geven. Volgende week geleidelijk droger en bestendiger maar ook markant kouder!

Veel neerslag (sneeuw) Alpenzuidkant verwacht

Gisteren konden vooral de westelijke Alpen onder invloed van een tussenhoog en zon even ruiken aan het “voorjaar”. Lokaal stegen de temperaturen tot 10 a 12 graden en rond het meer van Genève steeg het kwik zelfs 15 graden.

Bern met blik op de Berner Alpen. Met 12 graden was het ook hier gisteren uitmate zacht voor de tijd van het jaar. Foto via Meteo Schweiz (Blog)
Verse sneeuw in de Walliser Alpen – Foto Weisshorn. Via Thomas Pfammatter ‏@TPfammatter
Eergisteren heeft het ook hier op Rosswald (1800m) flink in de sneeuw geregend. Foto Bergstation met op het dak het weerstation van Meteo-Oberwalls
Blik Rosswald Kidspark met in de verte de besneeuwde Berner Alpen -Aletsch Arena
En ook  verse sneeuw hogerop in Les3vallees via J’adore la Montagne ‏@MontagneJadore, Foto Jose Zapata
Opklaringen en nog wat hogere wolken gisteren in Montalbert. De sneeuw heeft het hier knap lastig met de milde onstandigheden en na de regen. Foto ingezonden via Jaap Brilman
Vooral in de oostelijke Zwitserse Alpen viel hogerop gisteren een dik pak sneeuw. Foto vanuit Davos -Klosters via Marla Meridith ‏@MarlaMeridith

Een stuk koeler was het in de oostelijke Alpen waar het kwik nergens boven de 10 graden uitkwam. In de oostelijke delen waar de koude lucht nog vertegenwoordigd was vroor het ook overdag licht. Terwijl in het westen de zon ruimschoots vertegenwoordigd was hadden de oostelijke Alpen veelal nog te maken met meer (rest) bewolking waaruit nog wat neerslag viel, sneeuw viel eer boven de 1500 tot 1000 meter, in het oosten ook tot in de lagere delen.

Postfrontale opklaringen en Hochnebel in Hochfügen. Foto ingezonden door Robin D.
A great day op de pistes in Flachau . Via MW ‏@mickw65

Südföhn – Südstau
Vandaag neemt de zuidwestelijk hoogtestroming in kracht nog wat toe en aan de noordkant de Südföhn. Met föhn kan het kwik in de föhndalen lokaal 13 tot 15 graden stijgen, elders wordt het een graad of 8. Op 2000 meter varieert het kwik van -2 graden in het zuiden tot +4 graden in het noorden. Op 3000 meter vriest het 3 tot 6 graden. Het nulgradenniveau ligt tussen de 1800 en 2500 meter (hoogste ook weer in het noorden).

Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam gaat vochtige lucht vanuit het zuiden steeds meer stuwen. Hier is het overwegend bewolkt en er valt neerslag die vooral in de centrale Zwitserse en aangrenzende Italiaanse Alpen verder gaat intensiveren. Sneeuw valt er vanaf 1000 tot 1300 meter, lokaal ook nog lager. Tot vrijdag kan er vanaf het Italiaanse Aosta tot in het Zwitserse Ticino 20 tot 40cm sneeuw gaan vallen.

Actuele radar van 08h00 – Bron WetterOnline.de

Onbestendig met komen en gaan van (sneeuw)storingen
Vrijdag schakelen we geleidelijk over naar een westelijke stroming en trekken depressies (randstoringen) met neerslag in rap tempo over de Alpen. Vrijdag van west naar oost op nadering en passage van een eerste storing föhn einde waarbij de neerslag zich in het zuiden maar ook vanuit het westen verder gaat intensiveren, Zaterdag dan tijdelijk afnemende neerslagkansen en opnieuw wordt het tijdelijk weer even föhnig voordat volgende storingen weer nieuwe neerslag gaan geven. De aangevoerde lucht vanuit het westen is minder zacht en dat betekent dat de sneeuwvalgrens meest tussen de 1500 a 1000 zal komen te liggen. Afwisselend wordt echter post en pre-frontaal koudere respectievelijk zachtere lucht aangevoerd waardoor het tijdelijk ook tot onder de 1000 meter dan wel boven de 1500 meter zal sneeuwen.

Vrijdag -zaterdag overgang naar west met een komen en gaan van storingen. De koers van de jet (zwarte pijl) komt geleidelijk zuidelijk van de Alpen te liggen en daarmee wordt het ook gaandeweg weer wat kouder

 

GFS voor zaterdagochtend 06h00 met een eerste storing en neerslag vanuit het weesten

Ook maandag zijn we nog niet van de storingsinvloed verlost en door Genua cyclogenese gaat de neerslag van west (nacht / ochtend) naar oost (overdag) nogmaals intensiveren. Vooral aan de zuidkant kan er intensieve neerslag en boven de 1000 meter sneeuw gaan vallen. Dinsdag zou dan droger moeten gaan verlopen doordat aan de achterkant van het verder naar de …. van het noorden uit drogere lucht gaat binnenstromen.

Maandag apart Genualaag, koude lucht gaat via de achterdeur vanuit het noorden en noordoosten binnenstromen.
Bergfex cumulatief tot woensdag
ECMWF neerslag cum. tot woensdag Oostenrijk
en voor Zwitserland

Tevens zien we dat door toedoen van een krachtig hoog boven Scandinavie koudere lucht via Duitsland naar de noordelijke Alpen gaat afzakken. Het is dan echter de vraag hoever deze koudere lucht door zachtere lucht die aan de voorzijde van een actieve depressie (warmtefront) naar het noordoosten probeert op te dringen in zijn zuidwestelijke en zuidelijke opmars zal worden gefrustreerd.

Het meest waarschijnlijk scenario is dat we dinsdag in een soort niemandsland terecht gaan komen tussen enerzijds een krachtig hoog boven Scandinavie en anderzijds het Azorenhoog. Daar tussen een meanderende jet met een golf(top) die net even ten noorden van de Alpen uitkomt en een verpieterende hoogtetrog (warmtefront) die verder tussen de hogedruk bastions wordt “geknepen”. (kaart hieronder)

Markant kouder winterweer
De neerslag van het “warmte”front zou woensdag nog tot over de westelijke Alpen kunnen voordringen. In de loop van de woensdag en in het verdere vervolg op donderdag gaat onder aansturing van het Scandi-hoog van het noordoosten uit steeds koudere lucht naar het zuiden we westen uitstromen. De -5 graden isotherm zal donderdagochtend tot over de zuidelijke en westelijke Alpen zijn doorstoten en de -10 graden isotherm nadert dan de noordelijke delen.

Vanaf woensdag wordt de zachte lucht steeds verder op de Atlantische Oceaan “geknepen” en gaat uiteindelijke de veel koudere arctische lucht vanuit Siberie west Europa en de Alpen veroveren! GFS voor donderdag 9 februari

De aangevoerde arctische lucht is niet alleen kou maar ook vrij droog dus neerslag van betekenis wordt er niet meer verwacht. Uit overtrekkende wolkenvelden zou hooguit wat lichte sneeuw kunnen vallen. Verder moet er vooral aan de Alpennoordzijde in de lagere delen en dalen weer met Hochnebel en mist rekening worden gehouden met in Zwitserland een opkomende koude Bise!

De bovenstaand gebruikte GFS kaarten vertonen grote overeenkomst met hetgeen het ECMWF voor de komende 8 tot 10 dagen laat zien en daarmee lijkt na de onbestendige weerfase van vrijdag tot maandag er vanaf dinsdag een overgang naar veel kouder maar ook droger en bestendiger winterweer te gaan plaatsvinden. Onzekerheden zijn vooral de komende dagen nog aanwezig met betrekking tot de neerslag, sneeuwvalgrens en neerslagverdeling.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Morgen gaan we alles weer eens nieuw op een rijtje zetten en dan ook eens kijken naar de details met betrekking tot de fronten en hun neerslag (sneeuw). Graag weer tot dan, fijne donderdag en ciao vanuit een föhnig Termen in Oberwallis

Föhnige opklaringen boven de Oberwallis Alpen en Rhonedal

De meeste sneeuw is hier in Termen (1020m) inmiddels weer verdwenen, hoe anders zag het er uit op 2 februari in 2014 in de Walliser Alpen en hier in Termen! Even genieten nog van de mooie sneeuwplaatjes van 3 jaar geleden!

Lawinegevaar
Er is weer verse sneeuw gevallen en buiten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms precaire (oud) sneeuw(dek)condities. Algemeen geldt er in de Alpen een code oranje en deels ook nog code rood (groot) Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen. Vanaf vrijdag zal het lawine vooral in de westelijke en zuidelijke Alpen weer gaan toenemen!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.210 times, 1 visits today)
Advertentie

één reactie op “Alpen – Südföhn -Stau fase. Vanaf vrijdag onbestendig / sneeuw / kouder”

  • Harry
    2 februari 2017 at 10:15

    Hoi zal er dan eindelijk ook eens wat sneeuw voor dolomieten inzitten? Is wel zuidkant maar lijkt toch vaak naast de prijzen te grijpen… Thanx

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier