Advertentie 

Algemeen: De sterke zuidelijke stroming richting de Alpen neemt in de kracht af. Deze wordt opgevolgd door hogeluchtdruk die gaat zorgen voor zonnig weer in het overgrote deel van de Alpen. Boven Spanje bevindt zich een lage luchtdrukgebied met koude en vochtige lucht waardoor in de Pyreeën veel sneeuw valt. In de Alpen zullen de komende dagen zonnig en voorjaarsachtig verlopen.

Komende dagen zonnig en voorjaarsachtig door toenemende hogedruk invloed

Vandaag begint de dag met hier en daar nog wat restbewolking. In de dalen hangt Hochnebel, maar deze zal in de loop van de dag gaan verdwijnen. In het meest westelijke deel van de Alpen is de bewolking wat sterker. Met name in de West-Alpen zorgt een uitloper van de storing boven Spanje voor de Zuid-Franse Alpen zuidwestelijke deel van Zwitserland dat er een bui kan vallen. Deze storing zal rond de middag dit deel van de Alpen bereiken. De sneeuwvalgrens ligt hierbij rond de 1700 a 2000 m en kan er bij elkaar opgeteld zo’n 10 tot 30 cm sneeuw vallen. In de loop van de avond trekt de storing verder richting het noordoosten. Verder waait er een matige wind vanuit zuidoostelijke richting.

In Mittelberg waren de tekenen van Saharastof goed te zijn aan de lucht. Door de sterke zuidelijke stroming zorgde het stof dat de zon afgesluierd werd (@Hans ter Braak)

Ook op de satelliet foto was goed te zien dat grote hoeveelheden Saharastof over de Middellandse Zee verder Europa instroomde (@Kachelmann)

In de Pyreeen was veel sneeuwgevallen en is het koud voor de tijd van het jaar. Foto: Óscar Montero via Spanish News Today

In de Oost-Alpen is de zon vandaag duidelijk meer aanwezig. In het overgrote deel overheerst de zon. In het uiterste oostelijke deel is de lucht nog wat vochtiger en blijft er hier en daar lage rest bewolking hangen. Deze Hochnebel kan tot boven 2000 m reiken en pas laat op de dag als de zon aan kracht wint zal deze verdwijnen. Boven de bewolking is natuurlijk wel veel zon te vinden. Daarbij is het met een vorstgrens boven de 2500 m is het mild.

Vandaag nog veel Hochnebel in de dalen. Vanaf morgen wordt de lucht steeds droger en is er meer ruimte voor de zon.


Mooie zonsopgang in Serfaus vanochtend. Het belooft weer een mooie skidag te worden (@Fis-Serfaus FB)
Unten grau oben blau. Vanochtend veel Hochnebel in het dal bij Hochwurzen (@Hochwurzen FB)

De sneeuwcondities in de Alpen zijn erg variabel op dit moment. In de hogere delen van de zuid en westelijke Alpen is er de afgelopen dagen veel verse sneeuw gevallen. Daarbij is het lawinegevaar ook weer sterk gestegen. Het gaat vooral om de gebieden zoals Zermat, Saas-Fee, Monte Rosa, Val d’Isere, Cervina en Val Cenis. Hoewel in de lagere dalen zijn de sneeuwcondities beduidende minder door het milde weer.

In Oostenrijk is het vooral voorjaarsachtig en zijn de dalen nu groen. Desondanks liggen de pisten op veel plekken er nog goed bij. In de loop dag wordt de sneeuw wel vaak steviger papperige door de oplopende temperaturen. Ook in Frankrijk zijn er wisselende sneeuwcondities. De beste condities zijn te vinden in Val Thorens met (110/200cm) en Val d’Isere (80/205cm).

Komende dagen positioneert een hogedrukgebied zich boven de Alpen. Stabiele condities zorgen voor een zonnige voorjaarsachtige week (@Wetterzentrale)

Morgen begint de dag opnieuw met bewolking met name in de Zuid-Alpen. In de loop van dag klaar het steeds meer op. De wind is zwak tot matig en er is veel ruimte voor de zon. In de loop van de avond kan een zwak koufront voor nog een regen/sneeuw buitje zorgen boven de 1200 a 1400 in de Zuid-Alpen. In de rest van de Alpen blijft het droog.

Maandag en de dagen daarna neemt de hogeluchtdruk invloed steeds verder toe. De lucht wordt steeds droger en de weercondities zijn stabiel. Vanaf maandag gaan de temperaturen steeds verder oplopen en zal het voorjaarsachtig aanvoelen. De woensdag zal de meest bewolkte dag zijn met ook kans op een bui. Dit wordt veroorzaakt door kleine storing die in de buurt van de Alpen komt te liggen. Echter zal het van korte duur zijn en veel neerslag wordt er op dit moment nog niet verwacht.

Met de positie van hoge en lage luchtdrukgebieden krijgen de Alpen volgend weekend te maken met een noordelijke storming (ECMWF weerkaart voor zondag 2 April @Wetterzentrale)

Vooruitzicht
Volgend weekend zien we pas de eerste tekenen van een weersomslag. Hoewel de weermodellen gisteren nog een duidelijke westelijke stroming lieten zien, is deze stroming nu verder richting het noorden gedraaid. Hierdoor zullen koudere luchtmassa’s de Alpen bereiken met mogelijke weer nieuwe (winterse) neerslag. Voor het zover is het even genieten van een zonnige een voorjaarsachtige week met stabiel hogedruk weer.

Blijf wanneer je niet bekend met de lokale omstandigheden en gebied dus vooral op de gemarkeerde pistes. Juist tijdens code Oranje (3) gebeuren de meeste dodelijke ongevallen met lawine’s!!

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk voor de Lage Landen en andere updates. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 116 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier