Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder een vlakke drukverdeling en met de aanvoer van zeer warme en toenemend ook wat vochtigere lucht wordt het zeer warm tot heet. Van het westen uit stijgende onweerskansen. Weekend trogpassage en tijdelijk iets minder heet.

Hittegolf houdt gehele maand juli nog aan 

Voor diegenen die hopen op enige verkoeling en verfrissing is er goed nieuws! Vanaf vandaag gaan onweersbuien in de westelijke Alpen en morgen dan ook elders nattigheid brengen. Teven krijgen we in het weekend van west tot oost met de passage van een hoogtetrog te maken waardoor het dan ook wat gaat afkoelen.

ECMWF donderdag 19-07 met de naderende lagedruk (hoogtetrog)

Het slechte nieuws is echter dat vanaf zondag en met de start van de week de “sub-tropen-zomer” gewoon weer op volle toeren gaat draaien. Vanuit het zuiden wordt dan weer zeer warm / hete lucht aangevoerd en belooft het tropisch te gaan worden. De middag temperaturen stijgen naar 32 tot 37 graden en misschien later in de periode ook nog wel hoger. Met deze hitte is de kans op lokale warmte onweders dagelijks aanwezig.

Begin volgende week is de hoogtetrog alweer doorgeschoven tot over de Balkan en O-Europa en stroomt zeer warme (hete) lucht over west Europa en de Alpen uit

Ook op de langere termijn en waarschijnlijk tot begin augustus houdt de hittegolf aan en ook daarna ziet het er niet naar uit dat de atmosfeer uit een ander vaatje gaat tappen.

Van westen uit stijgende onweerskansen
Ook vandaag en morgen beloven in de Alpen zeer warm / heet te gaan verlopen. De hoogste temperaturen zijn voor het Ticino, Trentino en de inner-alpine dalen weggelegd. Hier kan het kwik lokaal stijgen tot 33 a 37 graden!

Gisteren in Tessin (Ticino) al bijna 34 graden. Foto Ascona

Doordat er echter vanuit het westen al wat vochtigere lucht begint binnen te stromen en de invloed van hoog Gottfried wat afzwakt nemen met een vlakke drukverdeling vooral in de westelijke Alpen de onweerskansen vanaf vanmiddag sterk toe.

Arpege – vandaag vooral in de westelijke Alpen en mn de zuidkant enkele regen en onweersbuien

De zwaarste exemplaren gaan vergezeld van plensregens, hagel met kans op zware windstoten.

Estofex met de waarschuwingen voor “slecht* weer. Vandaag in de westelijke Alpen level 1   Link http://www.estofex.org/

Morgen dan ook naar het oosten toe stijgende onweerskansen. In het weekend volt de passage van de eigenlijke hoogtetrog met dan op uitgebreidere schaal van west naar onweersbuien als ook enige afkoeling. Zondag van het westen uit inzettende weersverbetering.

Morgen dan ook tot over de oostelijke Alpen, droog blijft het vooralsnog in het oosten en noordoosten

Tot en met zondag kunnen de onweersbuien lokaal veel neerslag gaan opleveren. Hoe precies de verdeling zal zijn is met dit soort “konvektieve” situaties altijd moeilijk aan te geven. Grootste kans op neerslag van betekenis geldt in het bijzonder voor de centrale zuidkant. Het Arpege model maar ook ander modellen berekenen deels neerslag hoeveelheden van 100 tot 170 mm tot zondagavond! Met de droge bodem gaat dit geheid problemen geven in de vorm van kleinschalige overstromingen of modderstromen (Muren)

Vooral aan de Zwitsers zuidkant wordt tot zondag veel neerslag verwacht!

Berg ongelukken
Bergwandelaars -beklimmers dienen de komende dagen extra alert te zijn wanneer ze in de bergen onderweg zijn! Door de (zeer) hoge temperaturen in het voorjaar als ook het begin van de zomer met vrijwel dagelijks “plus” temperaturen boven de 3000 meter en veelal zelfs boven de 3500 tot 4000 meter is de “boel”,  mede door toedoen van het terugtrekken en ontdooien van de permafrost, toenemend onstabiel. Datzelfde geldt voor sneeuw en ijs velden als ook de gletsjergebieden.

De afgelopen dagen waren er in de Alpen weer diverse “alpine” ongelukken te betreuren met met helaas ook weer dodelijke slachtoffers! Het zomerskigebied van Saas-Fee moest door een Gletscherafbreuk weer worden gesloten.

Berg redding Air Zermatt Matterhorn, 2 Alpinisten verloren hier gisteren hun leven, anderen raakten gewond. Foto’s Patick Henzen
Berg redding Air Zermatt Matterhorn, 2 Alpinisten verloren hier gisteren hun leven, anderen raakten gewond. Foto’s Patick Henzen

Verder is het in de bosgebieden zaak om goed op te passen met vuur. De natuur is de Alpen is gortdroog en vooral met de soms stevige thermische winden is het gevaar voor bosbranden zeer groot. Veelal geldt er ook een verbod op vrij kamperen, barbecue dan wel kampvuren in de vrije natuur!

Tot zover deze update voor vandaag vanuit een hoog zomers Termen in Oberwallis

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena etc.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere woningen aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 904 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Subtropen-zomer gaat nog tandje hoger schakelen”

 • MrB
  19 juli 2018 at 16:51

  Mooie update Johann. Ziet er erg goed uit voor volgende week, hopelijk weinig veranderingen. Zou helemaal mooi zijn als dit blijft begin augustus. We gaan ook nog een weekje naar het zillertal. Hopelijk valt het dit weekend mee qua regen in mittelberg.

  • Johann
   19 juli 2018 at 17:07

   Weinig verandering t.o.v gisteren behalve dan dat het hoogtelaagje voor medio volgende week van de kaarten is verdwenen resp. plaats heeft gemaakt voor een warme rug! Dit weekend wel even een dipje op passage van de hoogtetrog van west naar oost met talrijke regen en onweersbuien!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier