klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Na een aantal tropisch warme dagen ligt de temperatuur vandaag een stuk lager in de Alpen. Dankzij een koufront is het vannacht flink afgekoeld. In het oosten van de Alpen is er later vandaag kans op stevige regen- en onweersbuien. Ook de komende dagen blijft het een afwisseling van warme zomerse dagen en af en toe koelere periodes met neerslag. Tropische dagen met temperaturen van boven de 30 graden zoals de afgelopen dagen lijken we voorlopig even niet meer te zien.

De afgelopen dagen waren bijzonder warm in de Alpen. Veel weerstations bereikten tropische waarden van 30 graden of meer. Ook gisteren was het nog heet dankzij een opkomende föhn. Plaatselijk werd het zelfs meer dan 32 graden.

Aantal actuele webcam beelden vanochtend in de Oostenrijkse Alpen. Op de meeste plaatsen zonnig en droog. Later vanmiddag toenemende kans op regen- en onweersbuien.

Hoe de warmte aanvoelt, hangt sterk af van de luchtvochtigheid en dus van het dauwpunt. Hoe hoger het dauwpunt, hoe natter de lucht. Vanaf een dauwpunt van 16 graden wordt ook wel gesproken van “zwoel”. Op veel plaatsen bleef het dauwpunt echter onder de 16 graden en was het relatief aangenaam.

Vandaag liggen de temperaturen een stuk lager dan gisteren. Afgelopen nacht trok een koufront over de Alpen die zorgde voor een markante afkoeling. Met temperaturen tussen de 16 a 20 graden in de dalen liggen de temperatuur ruim 10 graden lager. Het beste weer is te vinden in het westen van de Alpen. Vanochtend is het overal nog droog en zonnig. Later in de middag kunnen er in de oostelijke Alpen een aantal stevige regen- en onweersbuien ontstaan. Voor een groot deel van Oostenrijk geldt op dit moment code geel voor stevige onweersbuien.

Een uitloper van een storing die hoort bij het lagedrukgebied dat boven West-Europa ligt gaat zorgen voor wisselvalligheid in het Westen van de Alpen in de loop van morgenmiddag (Bron: weerkaart DWD)
Koelere lucht bereikt morgen en zaterdag het westen van de Alpen. Aan de oostkant van de Alpen blijft het langer warm. (Temp afwijking ECMWF 850hPa via Wetterzentrale.de)

Morgen op de vrijdag gaan de temperaturen weer omhoog naar zomerse waarden. De dag begint goed en het is op de meeste plaatsen zonnig. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Een uitloper van een koufront gaat voor wisselvalligheid zorgen. Vooral in de West-Alpen gaat er later in de middag veel neerslag vallen. In het oosten van de Alpen blijft het grotendeels droog. Daarbij liggen de temperaturen met 22 a 26 graden een stukje hoger weer dan vandaag. Met een zuidelijke föhn kan er ook een stevige wind staan.

Zaterdag gaan de temperaturen weer omlaag en wordt het een stuk koeler. Vooral aan de westkant van de Alpen liggen de temperaturen lager. Het blijft wel op de meeste plaatsen droog en er is veel ruimte voor de zon in het overgrote deel van de Alpen.

In de loop van zondagmiddag kans op regen- en onweersbuien in in de West-Alpen (ICON-EU neerslagverwachting via WXCHARTS.com)

Pinksterzondag belooft ook zeer zonnig te worden met name in de Oost-Alpen. De dag begint overal zonnig, maar vanuit het westen breidt de bewolking zich langzaam uit. In het westen van de Alpen wordt veel neerslag verwacht. Vooral in het zuiden van Zwitserland en de Franse Alpen kan veel neerslag vallen eind van de middag.

In de loop van maandagmiddag opnieuw kans op regen- en onweersbuien in in de West-Alpen (ICON-EU neerslagverwachting via WXCHARTS.com)

Pinkstermaandag belooft ook zeer zonnig van start te gaan, maar geldt opnieuw de kans op regen- en onweersbuien in de middag. Een vergelijkbaar beeld met de zondag, maar de verwachting is dat maandag ook verder richting het oosten aan de zuidkant van de Alpen neerslag gaat voorkomen.

Temperatuur voor de komende dagen volgens verschillende weermodellen. Temperaturen van 30 graden worden voorlopig even niet meer bereikt. Prikpunt: Innsbruck. (Bron: Kachelmannwetter)
Neerslag voor de komende dagen volgens verschillende weermodellen. In Oostenrijk worden na vandaag voorlopig geen grote neerslaghoeveelheden verwacht, maar blijft de kans op een kleine bui bestaan. Prikpunt: Innsbruck. (Bron: Kachelmannwetter)

Vooruitzichten
De komende dagen blijft het wisselvallig. Er veel ruimte voor de zon en worden zomerse temperaturen bereikt van ongeveer 25 graden. Dagen met meer dan 30 graden zien we voorlopig even niet meer terug en de temperaturen liggen dichterbij de normaal voor deze tijd van het jaar. De kans op neerslag blijft in het weekend het grootst voor de westelijke Alpen. Na het weekend is een duidelijke trend nog niet op te merken en is het vooral een afwisseling van warme en zonnige dagen met af en toe een bui.

Zo is het op dit moment nog ‘wandelen’ op 1900m in de Alpen. Goede schoenen en de nodige voorzichtigheid is voorlopig een ‘must’. (foto: Hans ter Braak)

Wanneer je wandeltocht maakt blijf altijd alert en zorg voor een goede uitrusting. Er ligt nog altijd veel sneeuw in de Alpen en daardoor kan het soms gevaarlijk zijn. Gisteren kwamen nog twee wandelaars om het leven toen zij in een Schneeloch vielen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 300 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer