Alpen - Stuivertje wisselen warme ruggen en koudere troggen

Algemeen; West Europa en de Alpen bevinden zich de komende tijd aan de zachte kant van het polaire front waarbij de invloed van hogedruk overheerst. Zwakke storingen zorgen tijdelijk voor wat koelere condities en meer bewolking. Neerslag of sneeuw van betekenis wordt er door de persisterende hogedrukinvloeden niet verwacht, vrijdag echter stijgende sneeuwkansen.
Wintersportweer (kort)
De komende dagen in de bergen goede wintersport mogelijkheden. Onder overwegend hogedruk veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang als ook door de regen van het afgelopen weekend deels ook ijzig (hard). Dinsdag (noordkant) en donderdag /vrijdag tijdelijk meer bewolking en wind met op vrijdag kans op wat sneeuw of sneeuwbuitjes. Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 800 en 1200 meter. Noordkant vrijdag mogelijk opkomende zwakke Südföhn.
Kaiserwetter in de bergen. Dinsdag en vooral vrijdag meer bewolking en kans op sneeuw(buitjes)
Na de koude injectie achter een koufront en wegtrekkend hoogtelaag begon gisteren de luchtdruk ook in de oostelijke Alpen weer snel te stijgen en na nog wat sneeuw in de oostelijke Nordstau zette dan ook hier net als al elders een weersverbetering in en werd het droog. Tot in de avond en nacht was het echter nog meest bewolkt.
Dat er zoals we dat eigenlijk gewend zijn bij hogedruk in de winter geen inversie met Hochnebel ontstond, hadden de “laaglanders” te danken aan een divergente stroming waardoor de lucht van bovenaf helemaal tot aan de bodem kon uitstromen. Daarnaast was de lucht van origine ook nog eens een stuk droger en deed de afdrogende werking binnen het hoog de rest.
In de bergen was het in vergelijking met de voorgaande week een stuk kouder en dat gold met name voor de oostelijke Alpen waar de Höhenkaltluft wat meer invloed had. In de loop van de dag begon er vooral op hoogte vanuit het zuiden en westen weer zachtere lucht in te stromen en de subsidentie (dalende luchtbewegingen) zorgde voor een een verdere opwarming van de vertikale luchtkolom op hoogte.
Een heel stuk zachter was het aan de Zwitserse Alpenzuidkant waar met een krachtige NordFöhn (tot 15 hPa drukgradiënt) het kwik tot 12 a 15 graden steeg.
Elders in de Alpen domineerde weer de hogedruk en was het de zon die tegen een staalblauwe hemel het weerbeeld bepaalde. Zelfs de lager gelegen delen en dalen als ook het Alpenvoorland waren konden weer eens genieten van de zon en de blauwe luchten.
Afgelopen nacht kon het met het wegvallen van de wind en boven de sneeuw vooral in de wat hoger gelegen dalen weer flink afkoelen en vroor het matig tot (zeer) streng.
Vandaag overdag na een koude start dan weer het alom vertrouwde beeld met Kaiserwetter in de bergen en lokale Hochnebel in de lagere delen en dalen. Met een bovengrens van circa 900 meter is het dan altijd maar weer de vraag of en waar de Hochnebel zal oplossen. Grote kans dat dit regionaal en in de buurt van grotere wateroppervlakten niet meer gaat lukken.
De laagste temperaturen treffen we aan onder de Hochnebel en ook overdag blijf het daar vriezen. Komt de zon erbij dan kan het kwik naar 1 tot 6 graden stijgen. De hoogste temperaturen zullen met 2 tot 6 graden op 850 hPA waarschijnlijk op de zuid hellingen net boven de inversie gehaald gaan worden en ook hogerop in de bergen is het met 3 tot 6 graden op 2000 meter weer een heel stuk zachter.
Kouder is het in alle hoogtes aanvankelijk nog in de oostelijke regionen. In de vroege morgen vriest het hier op 850 hPa nog een graad of 8 voordat dan ook hier het kwik omhoog gaat en op 2 graden zal gaan uitkomen. De vorstgrens varieert vandaag tussen de 3200 meter in het westen en 2200 meter (later op de dag) in het oosten. De lucht is echter gortdroog (relatieve luchvochtigheid in de bergen deels tot onder de 5% en lokaal zelfs tot 1%) waardoor de sneeuw niet zal lijden onder de hoge(re) luchttemperaturen
De rest van de week staat in het teken van een zonale hoogtestroming waarbij de mobiele wiggen of hoogteruggen het weerbeeld zullen bepalen. Onder invloed van de invloed van zwakke hoogtetroggen stroomt dan tijdelijk en vooral op hoogte ook wat koudere lucht binnen. Dit is onder andere op dinsdag en vrijdag het geval.
Donderdag sneeuwkansen
Daarbij nemen de neerslagkansen tijdelijk wat toe en kan er wat verse sneeuw of een sneeuwbui gaan bijvallen. Grotere hoeveelheden worden er echter nergens verwacht en veelal zal het ook gewoon droog blijven. Donderdag en met name op de vrijdag zou op een ietwat actievere trogstoring en afsnoerend Frans hoogtelaag laagje dan ook in de westelijke Alpen neerslag kunnen gaan opleveren. De noordkant krijgt dan eventueel ook nog te maken met een opkomende zwakke Südföhn. De precieze ontwikkelingen zijn mede door de koers van het hoogtelaagje in detail nog onzeker.
In het weekend overheerst dan weer de hogedruk met weer het bekende verhaaltje van “oben blau en unten (mogelijk) grau”. In de bergen gaat het kwik met de hogedruk als ook een volgende inkomende warme hoogterug dan weer een aantal graden winst pakken.
Ook op de nog langere termijn nog geen grotere veranderingen in het heersende zonale stromingspatroon. Geleidelijk zien we de jetstream wel wat zuidelijker koersen maar ook dan verblijven we nog steeds aan de warme kant. Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke noordkant en westelijke Alpen.
Ook in de hogere atmosfeer neemt het sterke zonale regime (en polar vortex) wat in kracht af, blijft echter over de gehele linie op de noordelijk breedtegraden nog boven het langjarig klimatologische gemiddelde en dus (sterk) positief. Datzelfde geldt voor de NAO en AO prognoses. Vooralsnog dus ook vanmorgen geen winterse lichtpuntjes.
Tot zover voor deze maandagmorgen vanuit een onbewokt Termen in Oberwallis met een actuele temperatuur van -1.3 graden. Graag weer tot morgen, blijft volgen en Ciao!
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:
We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
4 Reactie op “Alpen – Stuivertje wisselen warme ruggen en koudere troggen”
Comments are closed.
Hi Johann,
Wat ik interessant vind is dat met die overheersende zonale situatie (om het zo maar ff te noemen) de ijslaag op de polen mega moeten aandikken met al die koude daar of is dat een naïeve constatering?
Denk dat je dat wel mag constateren ondanks de hier deels (regionaal) ook nog pos. T2m anomalie(n). Daarbij ook opgemerkt dat er in de aanloop naar de winter een grote achterstand was. Hoe dan ook wordt er nu een mooie inhaalslag gemaakt en bijna gelijk met 2013 maar nog nog ver onder de 1981 -2010 mediaan. Zie afbeelding
Dank Johann, nu nog maar hopen dat we nog iets van een winter krijgen voor de voorjaarsvakantie. Fingers crossed!
Vooralsnog zie ik geen signalen in die richting. Maar goed, wat niet is kan nog komen dus idd duimen dan wel fingers crossed