Advertentie 

Algemeen; West Europa en de Alpen bevinden zich de komende tijd aan de zachte kant van het polaire front waarbij de invloed van hogedruk overheerst.  Zwakke storingen zorgen tijdelijk voor wat koelere condities en meer bewolking. Neerslag of sneeuw van betekenis wordt er door de persisterende hogedrukinvloeden niet verwacht, vrijdag echter stijgende sneeuwkansen.

Wintersportweer (kort) De komende dagen in de bergen goede wintersport mogelijkheden. Onder overwegend hogedruk veel zon en dank zij de droge lucht (negatieve dauwpunten) goede sneeuw en piste condities. De lagere pistes en dal afdalingen zijn door de dagelijkse gang als ook door de regen van het afgelopen weekend deels ook ijzig (hard). Dinsdag (noordkant) en donderdag /vrijdag tijdelijk meer bewolking en wind met op vrijdag kans op wat sneeuw of sneeuwbuitjes. Sneeuwvalgrens algemeen tussen de 800 en 1200 meter. Noordkant vrijdag mogelijk opkomende zwakke Südföhn.

Kaiserwetter in de bergen. Dinsdag en vooral vrijdag  meer bewolking en kans op sneeuw(buitjes)

Na de koude injectie achter een koufront en wegtrekkend hoogtelaag begon gisteren de luchtdruk ook in de oostelijke Alpen weer snel te stijgen en na nog wat sneeuw in de oostelijke Nordstau zette dan ook hier net als al elders een weersverbetering in en werd het droog. Tot in de avond en nacht was het echter nog meest bewolkt.

Afgezien van de noordelijk oostelijke Alpen was het gisteren weer de zon die het weerbeeld bepaalde. Bron NASA Worldview

Dat er zoals we dat eigenlijk gewend zijn bij hogedruk in de winter geen inversie met Hochnebel ontstond, hadden de “laaglanders” te danken aan een divergente stroming waardoor de lucht van bovenaf helemaal tot aan de bodem kon uitstromen. Daarnaast was de lucht van origine ook nog eens een stuk droger en deed de afdrogende werking binnen het hoog de rest.

Satelliet foto (infrarot) vannacht 02h00 met de hoogterug (wig), het hoog met kern boven Oostenrijk en een hoogtelaag (trog) boven ZO Europa

In de bergen was het in vergelijking met de voorgaande week een stuk kouder en dat gold met name voor de oostelijke Alpen waar de Höhenkaltluft wat meer invloed had. In de loop van de dag begon er vooral op hoogte vanuit het zuiden en westen weer zachtere lucht in te stromen en de subsidentie (dalende luchtbewegingen) zorgde voor een een verdere opwarming van de vertikale luchtkolom op hoogte.

GFS 500 hPa 00h00 met de inkomende warme hoogterug en de zachtere lucht vanuit het zuiden

Een heel stuk zachter was het aan de Zwitserse Alpenzuidkant waar met een krachtige NordFöhn (tot 15 hPa drukgradiënt) het kwik tot 12 a 15 graden steeg.

Elders in de Alpen domineerde weer de hogedruk en was het de zon die tegen een staalblauwe hemel het weerbeeld bepaalde. Zelfs de lager gelegen delen en dalen als ook het Alpenvoorland waren konden weer eens genieten van de zon en de blauwe luchten.

Belalp Oberwallis met nog de Hochnebelachtige restbewolking boven het Rhonedal.  Het Glishorn (2525m) als ook Rosswald vanaf 1700 meter steken er nog mooi boven uit. Meer op de achtergrond de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) Foto Melanie Eyer
Kleinwalsertal Mittelberg omhoog naar de Iften. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Winterwonderland met 150 cm sneeuwduinen in contrast met de staalblauwe hemel meldde Hans vanaf de Iften op 2000m.
Doe die ski’s maar weg en weg van de drukte op de pistes, de Winterwandelweg op de Iften, wat een rust en fenomenale panorama’s ! Via FB Hans ter Braak

Afgelopen nacht kon het met het wegvallen van de wind en boven de sneeuw vooral in de wat hoger gelegen dalen weer flink afkoelen en vroor het matig tot (zeer) streng.

Actuele temperaturen Zwitserland 08h00. Via Kachelmannwetter

Vandaag overdag na een koude start dan weer het alom vertrouwde beeld met Kaiserwetter in de bergen en lokale Hochnebel in de lagere delen en dalen. Met een bovengrens van circa 900 meter is het dan altijd maar weer de vraag of en waar de Hochnebel zal oplossen. Grote kans dat dit regionaal en in de buurt van grotere wateroppervlakten niet meer gaat lukken.

Radarbeeld Alpen 08h00. Bron WetterOnline.de

De laagste temperaturen treffen we aan onder de Hochnebel en ook overdag blijf het daar vriezen. Komt de zon erbij dan kan het kwik naar 1 tot 6 graden stijgen. De hoogste temperaturen zullen met 2 tot 6 graden op 850 hPA waarschijnlijk op de zuid hellingen net boven de inversie gehaald gaan worden en ook hogerop in de bergen is het met 3 tot 6 graden op 2000 meter weer een heel stuk zachter.

GFS T850 hPa vanmorgen om 09h00. Van het westen uit gaat vooral op grotere hoogte het kwik weer flink in de lift. Kouder is het in de ochtend nog in de oostelijke en deels zuidelijke Alpen

Kouder is het in alle hoogtes aanvankelijk nog in de oostelijke regionen. In de vroege morgen vriest het hier op 850 hPa nog een graad of 8 voordat dan ook hier het kwik omhoog gaat en op 2 graden zal gaan uitkomen. De vorstgrens varieert vandaag tussen de 3200 meter in het westen en 2200 meter (later op de dag) in het oosten. De lucht is echter gortdroog (relatieve luchvochtigheid in de bergen deels tot onder de 5% en lokaal zelfs tot 1%) waardoor de sneeuw niet zal lijden onder de hoge(re) luchttemperaturen

De rest van de week staat in het teken van een zonale hoogtestroming waarbij de mobiele wiggen of hoogteruggen het weerbeeld zullen bepalen. Onder invloed van de invloed van zwakke hoogtetroggen stroomt dan tijdelijk en vooral op hoogte ook wat koudere lucht binnen. Dit is onder andere op dinsdag en vrijdag het geval.

Donderdag sneeuwkansen
Daarbij nemen de neerslagkansen tijdelijk wat toe en kan er wat verse sneeuw of een sneeuwbui gaan bijvallen. Grotere hoeveelheden worden er echter nergens verwacht en veelal zal het ook gewoon droog blijven. Donderdag en met name op de vrijdag zou op een ietwat actievere trogstoring en afsnoerend Frans hoogtelaag laagje dan ook in de westelijke Alpen neerslag kunnen gaan opleveren. De noordkant krijgt dan eventueel ook nog te maken met een opkomende zwakke Südföhn. De precieze ontwikkelingen zijn mede door de koers van het hoogtelaagje in detail nog onzeker.

GFS 500 hPa met het boven Frankrijk afsnoerende hoogtelaagje. Dit zou op vrijdag wat meer neerslag / sneeuw kunnen gaan opleveren
GFS neerslag 3H vrijdagochtend 09h00

In het weekend overheerst dan weer de hogedruk met weer het bekende verhaaltje van “oben blau en unten (mogelijk) grau”. In de bergen gaat het kwik met de hogedruk als ook een volgende inkomende warme hoogterug dan weer een aantal graden winst pakken.

GFS 500 hPa voor zaterdag met opnieuw de hogedruk en hoogterug en zachtere Z tot ZW hoogtestroming

Ook op de nog langere termijn nog geen grotere veranderingen in het heersende zonale stromingspatroon. Geleidelijk zien we de jetstream wel wat zuidelijker koersen maar ook dan verblijven we nog steeds aan de warme kant. Hieronder nog de GFS ensembles voor de oostelijke noordkant en westelijke Alpen.

Oostelijke Alpennoordkant
Westelijke Alpen

Ook in de hogere atmosfeer neemt het sterke zonale regime (en polar vortex) wat in kracht af, blijft echter over de gehele linie op de noordelijk breedtegraden nog boven het langjarig klimatologische gemiddelde en dus (sterk) positief. Datzelfde geldt voor de NAO en AO prognoses. Vooralsnog dus ook vanmorgen geen winterse lichtpuntjes.

Stratosferische gemiddelde zonale wind op 10 hPa en 60°N (pool) dalende trend maar nog steeds sterk positief (west)

Tot zover voor deze maandagmorgen vanuit een onbewokt Termen in Oberwallis met een actuele temperatuur van -1.3 graden. Graag weer tot morgen, blijft volgen en Ciao!

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Het Alpenweerman 2019 jaaroverzicht:

We hebben de mooiste en meest memorabele momenten van het weerjaar 2019 bij elkaar genomen in ons jaaroverzicht. Er is van alles voorbij gekomen: föhnstormen, lichtende nachtwolken en meters sneeuw in de Alpen. Je leest alles in het jaaroverzicht 2019:

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.347 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Stuivertje wisselen warme ruggen en koudere troggen”

 • Nicholas
  6 januari 2020 at 09:12

  Hi Johann,
  Wat ik interessant vind is dat met die overheersende zonale situatie (om het zo maar ff te noemen) de ijslaag op de polen mega moeten aandikken met al die koude daar of is dat een naïeve constatering?

  • Johann
   6 januari 2020 at 09:55

   Denk dat je dat wel mag constateren ondanks de hier deels (regionaal) ook nog pos. T2m anomalie(n). Daarbij ook opgemerkt dat er in de aanloop naar de winter een grote achterstand was. Hoe dan ook wordt er nu een mooie inhaalslag gemaakt en bijna gelijk met 2013 maar nog nog ver onder de 1981 -2010 mediaan. Zie afbeelding

 • Nicholas
  6 januari 2020 at 10:01

  Dank Johann, nu nog maar hopen dat we nog iets van een winter krijgen voor de voorjaarsvakantie. Fingers crossed!

  • Johann
   6 januari 2020 at 10:07

   Vooralsnog zie ik geen signalen in die richting. Maar goed, wat niet is kan nog komen dus idd duimen dan wel fingers crossed

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier