Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Algemeen: Tussen lagedruk boven de Middellandse Zee en een brug van hogedruk – Nessa – met as ten noorden van de Alpen stroomt vanuit het noordoosten geleidelijk koelere en vochtige lucht over de Alpen uit. Donderdag koufront passage en vooral aan de noordkant tijdelijk gevoelig kouder. Vanaf vrijdag overgang naar opnieuw zeer zacht voorjaarsweer!

Vooral in het noordoosten tijdelijk gevoelige afkoeling

Onder invloed van een (hoogte)laag boven de Golf van Genua viel er vooral langs de zuidkant van de westelijke Alpenhoofdkam neerslag. Boven de 1400 a 1700 meter viel de neerslag in vaste vorm en kon er tot de avond 30 tot 40 cm Neuschnee worden geregistreerd. De meeste neerslag (sneeuw) viel in een gebied tussen het Oberwallis, de zuidelijke Walliser Alpen via Aosta (It)  tot in de Piemontse (It) Alpen. Met veel wind temperaturen in het hooggebergte tussen de -2 en 11 graden was het hier zondag dan ook compleet winters.

Sneeuwval gisteren ook in Val Tho
Valdisere
Niet alleen in de Alpen viel sneeuw, ook in delen van de (Franse) Pyreneen was het raak zoals hier in La Pierre St Martin‏ (Arette) Foto via La Pierre St Martin‏ @la_psm
Winterwonderland – La Pierre St Martin‏ @la_psm
Compleet winter gisteren in het Monte Rosa gebied


Sneeuwval Monte Rosa tot onder de 2000 meter

Ten noorden van de Alpenhoofdkam was het opgeklaard en verder naar het oosten toe gewoon zonnig en met temperaturen van 23 tot 26 graden was het gewoon zomers.

In het noorden en oosten was het met veel zon opnieuw voorjaarsachtig en in het oosten zelfs “zomers”. Foto Hans ter braak‏ @hansterbraak

In de loop van de middag en avond nam de invloed van het hoogtelaag weer af en daarmee ook de van noord naar zuid ook de Südoststau neerslag. Vandaag knapt het in ook in de zuidwestelijke Alpen verder op en gaat de zon weer schijnen.

Aan de noordkant en in het oosten wordt de atmosfeer in de loop van de ochtend daarentegen toenemend onstabiel van opbouw. De wolken nemen toe en weldra zullen eerste buien volgen. Met het vorderen van de dag breiden de wolken en buien zich verder over de noordelijke Alpen. In de vrij zachte lucht sneeuwt het pas boven de 1900 a 2300 meter en het nulgradenniveau stijgt van 2100 naar circa 2500 meter.

Radarbeeld 08h50 – Via WetterOnline.de
De week start in de westelijke  Alpen met volop zon. Val Tho vanmorgen
Volop zon en maagdelijke pistes /sneeuw vanmorgen ook in Cervino en Zermatt

Dinsdag verandert er in grote lijnen niet veel, de meeste kans op zon is weggelegd voor de ochtend. Gaandeweg de dag ontstaan er buien of valt er neerslag, de meeste kans op droog weer en zon is weggelegd voor de zuidwestelijke en westelijke Alpen. Sneeuw valt er vanaf 1200 tot  1700 meter. Woensdag is er aanvankelijk nog veel bewolking en valt er nog wat neerslag of een bui. In de loop van de dag net als al in het westen ook elders toenemend droog en zonnig voordat het vanaf de middag weer verslechtert op nadering van een koufront vanuit het noordwesten.

Koufront, tijdelijk sneeuw tot onder de 1000 meter noordkant

Dit koufront is de voorste begrenzing van een portie koudere lucht die aan de oostflank van een Brits hoog naar het zuiden en zuidoosten toe afzakt. Het eigenlijke koufront trekt in de nacht van woensdag op donderdag de Alpen binnen waarbij vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam neerslag gaat vallen en zal gaan afkoelen.

GFS donderdochtend met het koufront en de koudere lucht (geel/groen)

De meest koude lucht zal donderdag ochtend over de noordelijke Alpen uitstromen en dan kan met temperaturen op 850hPa van -3 tot -4 graden de sneeuwvalgrens dalen tot 1000 meter en lokaal in het noordoosten  tot 800 a 600 meter! Grotere neerslaghoeveelheden worden er echter niet verwacht.

De zuidkant verblijft in de zachtere lucht, in het noorden wordt het op 1500 meter -2 tot -4 graden

Tot vrijdag gaat er aan de noordkant 5 tot 15mm neerslag vallen, lokaal bij gunstige Stau ook nog wat meer (30mm). In de bergen (hooggebergte) gaat die resulteren in 5 tot 15cm sneeuw en lokaal 20 tot 30cm sneeuw). zie kaart hieronder.

Zowel het GFS als EC berekenen 5 tot 15 en lokaal 20 tot 30mm neerslag. Kaart Bergfex (EC ) cumulatief tot vrijdag (Bergfex.com)

Snelle overgang zeer zachte lente weer 
Vrijdag zal achter het wegtrekkende koufront de luchtdruk weer snel gaan stijgen en wordt het droog en van west naar oost gaat de zon weer meer een meer een rol spelen. Tevens gaat er van het westen en noordwesten uit weer veel zachtere lucht over de Alpen uitstromen. Deze zachte lucht is een voorbode voor nog zachtere condities waarmee we in het weekend te maken gaan krijgen.

Deze zeer zachte van origine subtropische lucht vanuit de westelijke Middellandse Zee en noord Afrika wordt aan de westflank van een een Balkan hoog tot ver naar het noorden toe getransporteerd. Koudere lucht bevindt zich ten noorden van de Alpen op een grens vanaf het noorden van Engeland, Denemarken tot over Polen. In de dalen en het Alpenlaagland stijgt het kwik met veel zon dan lokaal weer tot zomerse waardes en ook in de bergen wordt het zeer zacht met een vorstgrens die rond de 3000 meter gaat uitkomen.

GFS ensembles Alpennoordkant

Het ziet er niet naar uit dat de koudere lucht die tot over Polen is gevorderd de Alpen in een later stadium alsnog zal gaan bereiken. Integendeel, door een afzakkend (afsnoerend) hoogtelaag (hoogtetrog) op de Atlantische Oceaan blijf de stroming in de zuidhoek en met de start van de nieuw week zelfs nog veder in kracht gaan toenemen.

GFS 12 april. Hoogtetrog met afsnoerend hoogtelaag, aan de oostflank stroomt zeer zachte lucht naar het noorden, tevens wordt het aan de noordkant föhnig

Er wordt dan nog zachtere lucht aangevoerd en ook de föhn zal wanneer dit scenario wat zowel door het GFS als ECMWF worden gesimuleerd weer een rol gaan spelen.

T850 hPa voor 12 april

Of op de langere termijn (paas vakantie Nederland) de koudere lucht dan toch ook weer een rol kan gaan spelen (wat gaat de hoogtetrog doen?) gaan we de komende dagen vervolgen. Tot zover voor deze maandagmorgen vanuit een weer onbewolkt Termen in Oberwallis. Ciao

Brig (dal)
Termen (1020m)
Langfluh (3000m)

Lawinegevaar 

Algemeen geldt een code geel (2), matig.  Waarschuwing – door de hoge temperaturen toegenomen kans op zg Nassschneelawines op hoogtes tussen 2200 en 2500 meter oostelijke Alpen. Ook in de zuidwestelijke Alpen is het lawinegevaar door de verse sneeuw weer toegenomen tot deels oranje (3) /aanzienlijk ! Ook hier neemt het gevaar door weer stijgende temperaturen op Nassschneelawinen toe.
Door de hoge temperaturen toenemend gevaar Nassschneelawine’s oostelijke Alpen

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd. Ook in de meteorologische lente gaan we gewoon verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen en de Lage Landen en andere updates of news. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.  JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 338 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier